jessyk 27.10.05, 17:11 U nos na kielcan godajom : kieleckie scyzoryki, zaś kawalerów ze wsi Szaflary nazywajom "wróbelki saflarzańskie". Moze to być ciekawy temat. Scyzor, co ty na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sccyzor Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 27.10.05, 17:29 Ha! 'Cielibyśta wiejiyć! Na Gieldzoków godoijium 'scyzoryki',na Rodumiogów 'warchoły'. Njiye wiym skundy sie wziyno uogredźliniye 'scyzoryki'. Na 100 % wiodumo zs Rodumiogiy uostały tohgk o nozwunye pyo tzw.'wydorzynioch rodumzsgich' wf 1976.Iy to miuno przylgnyno do jeich na dyobre. Wim zsco na Mozurów mówium 'Krziyziogiy' a na Ciyechonowiogów 'ślyidzigiy' Odpowiedz Link
piotrpanek Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 28.10.05, 09:45 Tak se myśle, że w wielu rejonah na niktóryh mówio "Tatary". U nos tag mówio na miszkańcóf Sokołowa (Małoposkigo). Zresztom - oni sami tag na siebie godajo. Odpowiedz Link
framberg Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 28.01.06, 21:12 Ku własnej obronie, oczywiście, każdy nosił nóż. No nie od parady ale by czasem używać. I tak, po wielu dobrych zbawach nazwa scyzoryki przylgnęła. Odpowiedz Link
stefan41 Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 06.12.06, 19:36 Framberg, ty jesteś z Kielc jak sądzę. Otóż wydaje mi się, że nazwa "scyzoryki" wzięła się od produkowanych w Kielcach scyzoryków właśnie. Było to w latach sześćdziesiątych. Pokazuje to np film "Wojna domowa". W jednym z odcinków, tata Pawła (Kazimierz Rudzki), chcąc czymś rozruszać chorego syna pokazuje mu scyzoryk i mówi" "To dla ciebie. Przywiozłem ci z Kielc". (W filmie Rudzki często wyjeżdżał w tzw. teren, nie wiedzieć czemu do Kielc. Jeśli mnie pamięć nie myli scyzoryki produkowała fabryka Gerlach, znana przed wojną z produkcji noży. Jej główny zakład mieścił się w Drzewicy, to chyba było jeszcze dawne duże woj. kieleckie (przed 1975 r.). Nie wiem czy w Kielcach była filia, czy z racji jakiegoś centralnego rozdzielnika scyzoryki można było kupić głównie w Kielcach. Odpowiedz Link
wolnytybet2 Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 27.01.06, 22:08 Jestem z Kęt w zachodniej Małopolsce. Na Andrychowian mówimy plockorze, a oni na nas kopyciorze. Bo u nas było zawsze wielu szerwców, a u nich piekarzy. Ci, któży nie lubią Starej Wsi nazywają jej mieszkańcó starowiejskimi biesokami Odpowiedz Link
czesiohill Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 28.01.06, 12:26 Mieszkańcy pogranicza zaborów pruskiego i austriackiego przezywali się "Prusokami" lub "Cysarokami". Odpowiedz Link
viking03 Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 25.07.06, 13:06 Toruń - krzyżaki Bydgoszcz - tyfusy Radom - warchoły Kielce - scyzoryki Łódź - żydy Warszawa - krawaciarze Pruszków/Wołomin - mafia Odpowiedz Link
kiszuriwalilibori Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 25.07.06, 16:18 Polesie: "chachłaty", chociaż to trochę wtórne bo podobno nbajpierw gwarę polsko-ukraińską z tamtych okolic nazwano mówieniem po chachłacku. Odpowiedz Link
jessyk Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 25.07.06, 17:57 U nos tyz som osiedla Tatary i w Biołym Dunajcu i w Zokopanem, a som Andrzej Galica - generał z Biołego Dunajca mioł przodka co go nazywali Tatarcyk Podlipowski Odpowiedz Link
aneciknt Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 26.07.06, 00:09 Na Podhalu.... do warszawki dodałabym jeszcze "wafle" i "krawaciarze", sa też "krakusy i lajkoniki" a śląsk to "hanysy" no i oczywiście "scyzoryki" Odpowiedz Link
pawelboch Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 30.08.06, 17:29 kiszuriwalilibori napisał: > Polesie: "chachłaty", chociaż to trochę wtórne bo podobno nbajpierw gwarę polsk > o-ukraińską z tamtych okolic nazwano mówieniem po chachłacku. Rosjanin na Ukranińca powie "chachoł" (l.mn. "chachły"). pzdr., PB Odpowiedz Link
damascus Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 26.07.06, 07:31 W Wieluniu na mieszkańców Sieradza mówimy kołtuny. Ona na nas sacharyniarze. Odpowiedz Link
lilarose Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 26.07.06, 15:43 Podlasie - śledziki Odpowiedz Link
nacelowniku Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 26.07.06, 15:54 na Sieradzakow - Kołtuny, a oni na Zdunskowolan - Webry (jak na moj gust od niemieckiego weber-tkacz) Odpowiedz Link
teyoo śląsk, poznań, góry, kraków, kielce 29.07.06, 20:35 ślązacy mówią na wszystkich innych "gorole", a górale analogicznie nazywają ludzi spoza gór - "ceprami" o ile wiem, na poznaniaków mówi się "pyry" no i "scyzoryki" na mieszkańców kieleckiego, i pejoratywne określenie na krakowiaków - "centusie" (to chyba od skapstwa Odpowiedz Link
jarkoni Re: mała zmiana 29.08.06, 04:52 Co ciekawe odnośnie określenia torunian, od niejakiego czasu mówi się coraz częściej nie "krzyżaki" ale "krzyżyki"...Ciekawe dlaczego Natomiast określenie "scyzoryki" na Kieleckie ma już tradycję wielu dziesiątków lat, tutaj naprawdę nie wiem dlaczego, bo przecież scyzoryki tudzież sztachety i inne akcesoria były na pewno argumentem ostatecznym na wielu np wiejskich zabawach w całym kraju... Odpowiedz Link
ed_dy Re: mała zmiana 29.08.06, 07:36 Na mieszkańców Częstochowy mówi sie " medaliki" ( wiadomo dlaczego!) Odpowiedz Link
jarkoni Re: mała zmiana 29.08.06, 10:23 Jednakowoż owe "krzyżyki" zrobiły się trochę pejoratywne, a pewnie na "medaliki" czestochowianie aż tak się nie oburzają... Odpowiedz Link
jovian Re: mała zmiana 29.08.06, 10:53 No i nie zapominajmy o 'paprykarzach' ze szczecina. Pozdrowienia Odpowiedz Link
komnen3 Re: mała zmiana 26.10.08, 13:05 Ale Bamber w Poznaniu to dzisiaj podobno obelga. Odpowiedz Link
pocalina najlepsze są takie: 10.12.06, 17:48 Mój mąz jest z kieleckiego i smieszne jest u nich, ze zamiast kąpię się mówi się "kąpę się". I jeszcze mają takie fajne słowo, jak ocharóżyć - nie wiem, jaki powinny być tam u i ż, bo nie można tego cuda znaleźć w słowniku Odpowiedz Link
pawelboch Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 30.08.06, 17:31 jessyk napisała: > U nos na kielcan godajom : kieleckie scyzoryki, zaś kawalerów ze wsi Szaflary > nazywajom "wróbelki saflarzańskie". Moze to być ciekawy temat. Scyzor, co ty > na to? W Ostrowie Wlkp. na Kaliszan mówią "cebulorze". pzdr., PB Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 31.08.06, 12:01 mogesz mi to wyklarowac skond sie to wzionuo? Odpowiedz Link
pawelboch Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 31.08.06, 18:05 szwager_z_laband napisał: > mogesz mi to wyklarowac skond sie to wzionuo? > Cebulorze? Podobno (bo bazuję co mi mówiono, nie pochodzę z Ostrowa) przez licznych w Kaliszu Żydów. Być może w Ostrowie było ich mniej albo co, w kazdym razie animozje są stare, zakcentowane granicą (Kalisz to Kongresówka, Ostrów - W.K.Poznańskie) i faktem ulokowania stolicy byłego województwa w mniejszym i biedniejszym Kaliszu )) pzdr., PB Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 02.09.06, 13:11 Bardzo dziynkuja! Ouma od mojyj kobiyty z tamtych rejonow wyjechaua kedys do Francji - jeszcze za Prusoka, tak ze mie to zaciekawiouo. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 19.11.06, 14:31 No to ja jeszcze dorzucę: Lajkoniki - krakowianie Hanysy - Śląsk Janosiki - górale Odpowiedz Link
jessyk Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 23.01.07, 18:57 Dzięki, tyle tego się nazbierało. Spróbuję zrobić mapę Polski z tymi nazwami. Zobaczę gdzie są białe plamy? Odpowiedz Link
jessyk Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 06.06.07, 18:04 W Sierockiem na Podholu jest tako cęść wsi, co sie nazywo Za Pasiekom. nazywajom jom Ciymno Francja. Cemu? Nie wiym. Abo sie tyz godo: na lotnisku za Pasiekom, podobnie, jak: w Glycarowie na lotnisku? Odpowiedz Link
tymus_ool Re: kieleckie scyzoryki - określenia rejonów kraj 04.01.08, 07:07 W Oleśnie na ludzi z Praszki mówi sie "szewce" Odpowiedz Link
kfmn bose antki 19.02.08, 20:58 czytalem niedawno, ze Kaszubi z okolic Gdyni w latach 20. i 30. XX w. nazywali osoby przybywające do budującej się Gdyni z głębi Polski "bosymi Antkami" ze względu na ich niski status materialny. Od dziadka wiem, że po II wojnie (jeszcze w połowie lat 50.) przezwisko to funkcjonowało także w Gdańsku w odniesieniu do przybyszów z centralnej Polski. Dziś się już chyba tego nie spotyka. Odpowiedz Link
kfmn Re: bose antki 19.02.08, 21:01 aa no i na Gdynian mówimy w Gdańsku "śledzie" bo mają je w herbie Odpowiedz Link