Dodaj do ulubionych

BEKA czyli kręcić beke

05.05.03, 14:04
to określenie oznacza śmiać się. pochodzi z nad morza i już lada moment
ogarnie resztę polski.
widać to na forach, na blogach i innych nośnikach informacji.

prawdopodobnie wzięło się to od beczki śmiechu. "kręcić bekę" znaczy zwijać
się ze śmiechu, nabijać się.

proponuję głębiej się zainteresować tym określeniem, pomimo iż jeszcze żaden
raper nie spopularyzował tego.

bądźmy pierwsi! wink)

pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • stazzio Re: BEKA czyli kręcić beke 05.05.03, 20:08
      Od słowa "beka' powstał też przymiotnik "bekowy", czyli 'zabawny, śmieszny' -
      bardzo już popularny wśród znanych mi młodych ludzi.
    • stazzio Re: BEKA czyli kręcić beke 05.05.03, 20:10
      Od słowa "beka" powstał też przymiotnik "bekowy", czyli 'zabawny, śmieszny' -
      bardzo już popularny wśród znanych mi młodych ludzi.
    • Gość: Patyczak Re: BEKA czyli kręcić beke IP: *.tkdami.net 06.05.03, 18:51
      Dwa lata temu byłam na obozie językowym i tam było zbiorowisko kultowego ludu z
      całej Polski. M. in. pare osóbek z Trójmiasta... i wtedy pierwszy raz zetknęłam
      się z takim słowem jak "beka", "bekowy" czy "kręcić bekę". Ale nie ma racji mój
      przedmówca to słówko nie opanowało całej Polski i się na to nie zanosi. W końcu
      obóz był dwa lata temu, a w moim mieście - Radomiu nikt tak nie mówi...
      pozdrawiam
      • Gość: Insect Re: BEKA czyli kręcić beke IP: Anonymous:* 06.05.03, 18:58
        Dziwne, myślałem, że wszyscy w Polsce już tak mówią, w Gdańsku wszyscy.
        Niedawno słyszałem też "ale pompa!"
        • p_ave_l a ja słyszałem 06.05.03, 19:29
          U nas mówimy ciągnij dzide smoka do panieneksmile)
          he he he eh
    • Gość: Patyczak Re: BEKA czyli kręcić beke IP: *.tkdami.net 07.05.03, 15:41
      Witam ponownie... smile
      U nas jak ktoś się strasznie śmieje to sie mówi, że ma "krzywe jazdy".
      Słyszeliście to? Albo jak ktoś cos oszukuje to "wałki tyra" tongue_out To jest
      słownictwo bardzo rozpowszechnione w Radomiu smile
      Pozdrowionka dla Gdańska, do tej pory mam tam super przyjaciół tongue_out
      • Gość: pietruszka Re: BEKA czyli kręcić beke IP: *.topole.waw.pl 08.05.03, 23:59
        beka beką, ale tyż można mówić witająe się z ziomalemsmile "przybij bekę"smile))
      • Gość: uma Re: BEKA czyli kręcić beke IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 23:37
        a w jakim kraju byl ten oboz bo ja ostatni raz na takim obozie bylam dwa lata
        tmu i tam trez slowo beka bylo bardzo popularne wiec moze bylizmy na tym
        samym...
        pozdro
    • Gość: Patyczak Re: BEKA czyli kręcić beke IP: *.tkdami.net 13.05.03, 19:14
      Una... cóz, oboozik był w naszym pieknym kraju zwanym Rzeczpospolitą Polską smile
      Dokładnie mówiąc bylismy w Nysie smile
      Więc pewnie to nie ten obóz sad
      • umaa Re: BEKA czyli kręcić beke 22.05.03, 15:54
        czyli to nie byl ten sam,
        pozdrawiam
        • Gość: Re: BEKA Re: BEKA czyli kręcić beke IP: *.pppool.de 31.05.03, 22:50
          Prokuratura: nie ma dochodzenia w sprawie byłego min. rolnictwa
          IAR, 30.05.2003
          Rzeczniczka prokuratora generalnego Małgorzata Wilkosz-Śliwa zaprzeczyła, że
          prokuratura w Poznaniu prowadzi dochodzenie w sprawie Artura Balazsa, jako
          podejrzanego o związek ze znikaniem państwowego zboża z magazynów. Sugestia o
          tym, że były minister rolnictwa w rządzie Jerzego Buzka, a obecnie poseł SKL,
          ma związek ze znikaniem zbożą, pojawiła się na łamach dzisiejszej "Trybuny".

Małgorzata Wilkosz-Śliwa podkreśliła, że Prokuratura Apelacyjna w Poznaniu ma
          procesowo zweryfikować opisane w "Trybunie" okoliczności. Podjęcie czynności
          zlecił poznańskiej prokuraturze prokurator krajowy na polecenie ministra
          sprawiedliwości Grzegorza Kurczuka.

Rzeczniczka prokuratora generalnego powiedziała, że wyjaśnienia wymagają między
          innymi informacje wskazujące na nadużycia w zakresie obrotu ziemią po byłych
          PGR oraz nieprawidłowości w obrocie zbożem, zasygnalizowane w "Trybunie" przez
          Andrzeja Leszka Łukowskiego - biznesmena, prezesa Kompanii Zbożowo-Młynarskiej
          oraz spółki Rolmłyn.

Przeprowadzone dotychczas przez policję i Agencję Rynku Rolnego kontrole w
          magazynach wykazały, że brakuje ponad 35 tysięcy ton zboża o wartości około 18
          milionów złotych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka