Dodaj do ulubionych

Tako Perso

20.05.12, 15:04
Drogie Wózkomaniaczki! smile

Witam się na forum i od razu usprawiedliwiam swoją niemal absolutną "zieloność" w temacie wink
Temat sam się mną "zainteresował" - jest potrzeba, to i wózek trzeba wybrać.

W sklepie spodobał mi się najnowszy model (2012) od Tako, a zwie się on Perso:
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/nb/wi/dlgu/G1zI6WJ9ypAHoAfLjX.jpg
(dodam, że podoba mi się w takim właśnie jak na zdjęciu wykończeniu).

Wiem, że na forum Tako nie cieszy się najlepszą opinią (być może częściowo zasłużoną, patrząc na takie "cuda" jak model City...), ale wydaje mi się, że z modelu na model jest coraz lepiej (?). J

Jestem w każdym ciekawa, jak oceniacie ten konkretny model: TAKO PERSO. Tutaj można przeczytać jego szerszy opis (funkcje, wymiary itp.):
www.justbaby.pl/wozek-wielufunkcyjny-gleboko-spacerowy-perso-marki-tako-8-koloro-do-wyboru-promocja-duplikat-1.html
Będę wdzięczna za Wasze uwagi smile

Dodam, że wózek, którego szukam, musi sprawdzić się zimą (a więc ważna gondola), w trudnym terenie (ważne koła). Waga nie ma dla mnie już tak dużego znaczenia, bo nie będę go wnosić po schodach ani nawet do komunikacji miejskiej. Będzie zresztą stanowił uzupełnienie dla chusty.

Myślałam przez chwilę o czymś używanym, ale tu gdzie mieszkam, nie łatwo o takie oferty, no i z wysyłką mało kto oferuje... No i ostatnia rzecz: jestem zwolenniczką tradycyjnego dizajnu (najchętniej to bym woziła, więc wózki Stokke, Urban Jungle czy Graco Symbio nie są stworzone dla mnie, mimo swej niewątpliwej funkcjonalności smile

Z góry dziękuję za wasze zdanie i Waszą pomoc smile Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • wrzesniowa.panna Re: Tako Perso 20.05.12, 15:07
      wrzesniowa.panna napisała:
      >jestem zwolenniczką tradycyjnego dizajnu (najchętniej to bym woziła, więc wózki Stokke, Urban
      > Jungle czy Graco Symbio nie są stworzone dla mnie, mimo swej niewątpliwej funkcjonalności smile

Miało być: "(najchętniej to bym woziła w czymś w rodzaju Roana Marity)", ale coś mi się ucięło suspicious
      • rebelka1986 Re: Tako Perso 20.05.12, 16:51
        Na temat Tako się nie wypowiem, bo nie jeździłam, ale coraz więcej ich widuję na ulicach. Ale skoro sama twierdzisz, że najchętniej jeździłabyś czymś w rodzaju Marity, to czemu nie? Tym akurat jeździłam i byłam baaaardzo zadowolona. Jest ich sporo używanych w dobrym stanie i okazyjnej cenie. A jeśli zdecydujesz się na nową, to wersji kolorystycznej też jest teraz masa, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie :
      • wanielka Re: Tako Perso 20.05.12, 19:54
        jeżeli miałabym wybierać między Tako i Roanem, to wolę tego drugiego. moja siostra miała Maritę dla pierwszego dziecka - najpierw gondolę, potem ponad rok spacerówkę i po prawie 2 latach użytkowania sprzedawała w super stanie. nic się nie działo, prowadził się dobrze. Tako wprowadza coraz to nowe wózki, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to jednak ciągle częstochowska produkcja-koszmarek.
      • afroddytta Re: Tako Perso 20.05.12, 20:09
        Jeśli najchętniej byś jeżdziła Maritą, to czemu nie ona lub jakaś emmaljunga, to akurat wózki doskonałej jakości, praktycznie niezniszczalne. Jeśli byś zdecydowała się na używaną np. emme to na pewno na forum dziewczyny pomogłyby Ci wybrać dobrą ofertę z allegro.
        Ten z linków w moim mniemaniu nie jest tradycyjny, np. w designie, ale też pewnie sporo odbiega w amortyzacji, która w takich wózkach jak marita jest na pewno większa.

Co do wybranego Tako to o jakości ogólnie Tako już chyba wiesz, a tego konkretnego modelu chyba nikt jednoznacznie tu nie oceni, bo nie użytkuje. Można jedynie napisać na co powinnaś zwrócić uwagę. I tak moim zdaniem warto przećwiczyć wpinanie spacerówki i gondolki w stelaż, porównać z innymi typami mocowań w innych wózkach, czy ten system Ci odpowiada, czy dajesz sobie z nim radę itd., podobnie składanie wózka, przenoszenie złożonego, jego wymiary po złożeniu (jeśli będziesz go przewozić jakimś samochodem), sposób regulacji oparcia w spacerówce. Waga wózka nie zawsze świadczy o komforcie prowadzenia (na który skłąda się m. in. położenie środka ciężkości itd.), choć tu waga jest spora (ale nie najistotniejsze jeśli nie będziesz nosić po schodach, wkładać do samochodu), niestety jak wózek się prowadzi przekonasz się albo dopiero w praktyce, albo testując kilka wózków z obciążeniem w sklepie wózkowym (dobrze dopytać na forum o wózki o dobrym i złym prowadzeniu, wtedy będziesz wiedziała z czym porównywać i do którego mu bliżej). Moi znajomi podczas wizyty w sklepie wózkowym nawet nie wpadli na takie testy, jak przyjechali do mnie i dostali moje 3 wózki do testów prowadzenia i podbijania to byli w szoku, że tak duże różnice są odczuwalne.

Cena wózka moim zdaniem niewygórowana. A może zrobisz tak, że kupisz sobie taką tradycyjną używaną gondolkę np. emmę, gdzie gondola jest duża i później dopiero spacerówkę, będziesz już wtedy doświadczoną wózkowo mamą i będziesz wiedziała czy spacerówkę chcesz o identycznej konstrukcji, amortyzacji czy już taką jak to tako ze skrętnymi kołami itd. Będziesz miała też wtedy większy wybór kupując jedynie spacerówkę, już bez gondoli.
        • wrzesniowa.panna Re: Tako Perso 20.05.12, 21:17
          Dziękuję, dziewczyny, za odpowiedzi smile Szłam do sklepu z nastawieniem właśnie na Maritę, ale właśnie okazała się jednak nie dla mnie... Jednak jestem do niej zbyt drobna i potrzebuję tych skrętnych kół z przodu. Co do używanych "emm", to tak jak pisałam. Sprzedawca właśnie też zwrócił naszą uwagę na takie rzeczy, jak przypinanie/wypinanie/składanie i muszę powiedzieć, że dobrze mi to szło z tym Perso.

afroddytta napisała:
          > Co do wybranego Tako to o jakości ogólnie Tako już chyba wiesz,

No właśnie chyba nie wiem wink Wiem, że wiele forumek preferuje lekkie, miejskie wózki o nowoczesnym wyglądzie i sądziłam, że przede wszystkim stąd niechęć do Tako.
          • afroddytta Re: Tako Perso 20.05.12, 22:06
            Jeśli jesteś drobna to powinnaś mieć wózek lekki w prowadzeniu, a jak pisałam wcześniej nie zależy to od wagi jak również od faktu czy koła są skrętne czy nie. Ja akurat nie jestem zwolenniczką tradycyjnych wózków, ale często na forum dziewczyny piszą, że wielkie i ciężkawe emmy bez skrętnych kół prowadzą się rewelacyjnie, nie wymaga to wysiłku, ani prowadzenie, ani skręcanie i np. dużo łatwiej niż niejeden nawet wózek parasolka o wadze połowę mniejszej, ale kiepskiej jakości (choć trudno w to uwierzyć !)

Niechęć do tako i innych często polskich wynalazków nie wynika ze względów estetycznych, bo to kwestia gustu, ale właśnie jakości tych produktów w porównaniu z innymi. Przejrzyj allegro jak się sprzedają używane np. Tako Jumper, Jedo Fyn, Quinny speedi. Wózki tako dużo szybciej się niszczą, zużywają, materiały blakną, wyrabiają się różne mechanizmy, kółka się rozjeżdżają itd. traci się dużo na sprzedaży choć np. wózek jest po jednym dziecku, gdy np. quinny osiągają dużo wyższe ceny,a mają kilka lat i na pewno nie jedno dziecko na koncie.
            Moja koleżanka miała jumpera i bardzo szybko przesiadła się na parasolkę, mamy dzieci w tym samym wieku i mój jeszcze długo jeżdził spacerówką, bo ja się nie męczyłam, a koleżanka strasznie narzekała.
            • martuska1982 Re: Tako Perso 21.05.12, 00:13
              afroddytta napisała:
              > Moja koleżanka miała jumpera i bardzo szybko przesiadła się na parasolkę, mamy
              > dzieci w tym samym wieku i mój jeszcze długo jeżdził spacerówką, bo ja się nie
              > męczyłam, a koleżanka strasznie narzekała.
              Dokładnie jak moja znajoma. smile
              Miała tako jumper x piratz, niby zadowolona, ale niespełna rocznego syna przesadziła do delti dota. wink
              Ja nie widzę wogóle potrzeby zmiany wózka na parasolkę, no chyba, że parasolka miałaby być dodatkowa (np.na zakupy, do auta, na szybki wypad).
    • gita83 Re: Tako Perso 21.05.12, 11:37
      Witam, tez sie przymierzam do zakupienia wozka Tako Perso. Za wozkiem rozgladam sie juz od dobrych trzech miesiecy i wlasnie na tako sie zdecydowalam. Przetestowalam w sklepach juz chyba z 100 wozkow i tako wcale nie odbiega jakoscia od innych. Wozek jest stabilny i ma naprawde wiele funkcji. Siostra takze uzywa juz 2 lata tako warrior i jest bardzo zadowolona. drugie dziecko ma sie lada dzien urodzic i tez bedzie jezdzilo tym samym wozkiem. Wozki tako maja duzo fajnych funkcji tj. regulowane oparcie w gondolce, co sie przydaje gdy dziecko jeszcze dobrze nie siedzi a juz chce sie rozgladac. Duza gondola. Oparcie w spacerowce rozkladane na plasko (nowe zagraniczne marki produkuja przedewszystkim spacerowki kubelkowe, co mi sie wydaje bardzo nie wygodne dla dziecka), dobra amortyzacja jak na skretne kola. Mozliwosc wpiecia gondoli i spacerowki tylem jak i przodem. Do tego jeszcze fajny desing i torba zalaczona do wozka. Cena przystepna. Porownywalam takze ten wozek z wozkami firmy ABC a nawet z Hartanem w krorych gondolki wystarczaja zaledwie na 3 -4 miesiecy.
      • marionetka83 Re: Tako Perso 10.06.12, 21:54
        Witam,
        Ja aktualnie używam tako perso i jestem zadowolona. Wózek prowadzi się bardzo dobrze i zwinnie nawet jedna ręka! W sklepie nie ma problemu z manewrowaniem gdyż koła dobrze się skrecaja. Parkowanie go do samochodu jest bardzo proste a waga wózka nie jest aż tak tragiczna. Jedyny mankament to nosidelko. Jest co prawda dobrze wykonane ale mam wrażenie ze dzieciatko niezbyt dobrze się w nim czuje. Ogólnie polecam. Nie ma problemu z czyszczeniem bo większość elementów się odpina i można śmiało prac w pralce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka