linkap_wawa 23.11.12, 14:06 Czy poza iloscia kolek sa jeszcze jakies roznice pomiedzy BJCM 3 a 4 - mysle o modelach z 2012? Waga, wymiary siedziska? A moze rozni sie komfort uzytkowania - mysle np o podbijaniu, amortyzacji? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomilak1 Re: BJCM 4 / 3 23.11.12, 14:15 Miałam 3 i 4 co prawda nie z 2012 ale w rocznikach niewiele się pozmieniało (oprócz kosza, a raczej kształtu, usztywnienia oparcia i tych rzepów to chyba nic ) dla mnie się nie różnią Niby 4 się lepiej podbija, ja tego nie odczułam, może za długą przerwę miałam między 3 i 4 Przy 4 ponoć gorzej się składa-mi się to nie przytrafiło, ale nie składam wózka na co dzień więc na te kilka razy może akurat mi się udało złożyć bez zbędnych "atrakcji" Wzięłabym ten który się Tobie bardziej podoba Odpowiedz Link
linkap_wawa Re: BJCM 4 / 3 23.11.12, 16:22 Hm... ciekawe z tym skladaniem, bo mi sie akurat bardziej podoba z 4 kolkami a ja akurat duzo jezdze samochodem wiec zakladam, ze bedzie duzo skaldania i rozkladania... Odpowiedz Link
afroddytta Re: BJCM 4 / 3 23.11.12, 17:56 Wiele razy dziewczyny pisały, ze to przednie kółko w 3 jest słabym elementem, luzuje się itp. i ja też tak mam. A w przypadku 4 taki problem nie występuję, więc będzie to lepsza inwestycja. Odpowiedz Link
saras-wati Re: BJCM 4 / 3 23.11.12, 18:06 linkap_wawa napisała: > Hm... ciekawe z tym skladaniem, bo mi sie akurat bardziej podoba z 4 kolkami a > ja akurat duzo jezdze samochodem wiec zakladam, ze bedzie duzo skaldania i rozk > ladania... Mnie to właśnie drażniło, bo składałam wózek kilka razy dziennie. Te koła co któreś złożenie ustawiały się źle i musiałam ręką je poprawiać, aby wózek się złożył Odpowiedz Link
evra_only Re: BJCM 4 / 3 23.11.12, 20:32 Miałam 3 teraz jeżdżę 4, choc córcia starsza Jesli chodzi o komfort dziecka nie różnią się absolutnie niczym. Przy składaniu nie zauważyłam róznicy - nie miałam problemów ani przy jednym, ani przy drugim. Przepraszam, trzeba uważać na pionowanie oparcia, bo jeśli się pionuje i wypycha oparcie do przodu, to wówczas czasem ciezko złozyć wózek - mnie się to przytrafia. Trzeba to oparcie po prostu cofnąć i nie ma już kłopotu. Ja wymieniłam 3 na 4 własciwie jedynie ze względów wizualnych - jakoś po pewnym czasie zapragnęłam mieć 'klasycznie' wyglądający wózek. Choć teraz czasem mnie kusi, żeby znowu kupić 3, ale chyba już sobie daruję (mąż by tego nie przeżył ). Na wiosnę pewnie już tylko Volo będzie nam przydatny Odpowiedz Link
mama.oneline Re: BJCM 4 / 3 22.01.13, 10:33 Mam pytanie do osób które mogą porównać jazdę 3 i 4 kołowym BJCM. Wizualnie bardziej podoba mi się 3, ma wg. mnie ładniejszą kolorystykę , no i ciut lżejszy. Jednak niektóre z Was narzekają na to przednie podwójne kółko z przodu. O co chodzi konkretnie, co jest z nim nie tak? Czy to właśnie ono jest powodem , ze niektóre z Was zamieniają 3 na 4? Bardzo proszę o odp. Dumam tak już 3 miesiąc... czy 3 czy 4. Proszę skróćcie moje męki . Odpowiedz Link
misiunia22.0 Re: BJCM 4 / 3 22.01.13, 15:12 wiesz co ja mam 3 jak kupowałam takitylko był i jakbym miała zmieniac wolałabym 4 mimo ze 3 bardziej mi sie podoba wizualnie, bo w 3 czesto psuje sie o podwójne koło (wymieniałam ze 2 razy na gwarancji serwis super) i teraz zima lepiej by sie jezdziło 4 niz 3 bo koła sa pojedyncze w sumie ten wozek tylko kołami sie rozni mam nadzieje ze pomogłam Odpowiedz Link
evra_only Re: BJCM 4 / 3 22.01.13, 18:31 Ja nie miałam żadnych problemów z kołem w 3, a spędził z nami urlop zimowy i letni. Zimą przy zablokowanym przednim kole radził sobie bardzo dobrze na śniegu, latem bez problemu jeździł po plaży. Wydaje mi się nawet, że amortyzacja była bardziej odczuwalna właśnie w 3, niż w 4, pomimo że w 4 są amortyzowana DWA przednie koła, a nie jedno Jak już wspomniałam - zmieniłam wózek wyłacznie dlatego, że chciałam jeszcze 4 przetestować. Odpowiedz Link
magda79pn Re: BJCM 4 / 3 22.01.13, 18:41 ja mogę tylko powiedzieć wizualnie, bo żadnym nie jeździłam (nie licząc macania w sklepie 3 ) dużo bardziej podoba mi się 4 dlatego kupiłam britaxa BJCM 4 był za drogi Odpowiedz Link
mama.oneline Re: BJCM 4 / 3 22.01.13, 19:16 Miałam Britaxa model Verve i jestem zrażona do tej firmy. Moim zdaniem wykonują wózki ładne wizualnie ale gorsze technicznie. Verve też miał z przodu takie małe kółko jak B-agile, z tym że miał jedno. To kółko wpadało mi w każdą najmniejszą dziurę, wózek stawał dęba i był niebezpieczny dla dziecka. Być może B-agile prowadzi się lepiej ale niechęć do małych kółek pozostała. I tu znów pytanie do Was drogie użytkowniczki BJCM. Czy to kółko w 3 jest na tyle duże że pokonuje nierówności chodnikowe?. I czy pokonuje krawężnik średniej wielkości? Chodzi mi o to czy trzeba go już podbijać żeby wjechać czy pójdzie sam? Jeżdżę teraz Jane Muum i tam są z przodu dwa kółka o średnicy 19 cm i one same wskakują na średnie krawężniki, nie muszę wózka podbijać. Czy tak jest również w BJCM? I jak to kółko zachowuje się gdy wpadnie w nierówny chodnik? Nie chciałabym powtórki z Britaxa Verve. Odpowiedz Link
magda79pn Re: BJCM 4 / 3 22.01.13, 21:40 ja absolutnie Cię nie namawiam na britaxa, piszę że ja go kupiłam, bo BJCM 4 był za drogi dla mnie, zależało mi na pałaku, który jest w zestawie, a do CM trzeba dokupić osobno za dodatkową stówę, co dało w moim przypadku ze 400zł różnicy. Nawet tym swoim się jeszcze dobrze nie przejechałam, byłam nim dopiero dwa razy na spacerze mogę tylko napisać, że kółka przednie są większe niż w verve, i są dobrze amortyzowane (nie wiem jak jest w verve) Odpowiedz Link
mama.oneline Re: BJCM 4 / 3 22.01.13, 21:48 Rozumiem Cię doskonale, też bym chętnie zaoszczędziła te 400 stówki . A tak z ciekawości to jaką średnicę kółek przednich ma ten B-agile? Odpowiedz Link
mama.oneline Re: BJCM 4 / 3 22.01.13, 22:38 No to racja większe niż w verve, tam były ok. 13,5 cm. Wiem, że to wątek BJCM ale jeszcze zapytam Cię o tego B-Agile'a. A co z budką, czy ja się dobrze dopatrzyłam, że po rozłożeniu budki tam jest taka wstawka z siatki? Czyli to jest taka sama przewiewna siatka czy siatka pokryta folią na zasadzie okienka? Odpowiedz Link
magda79pn Re: BJCM 4 / 3 22.01.13, 23:19 i te kółeczka chyba węższe są niż w verve, tamte mi się takie szerokie wydają to jest siatka przewiewna, bez folii, mnie się ten pomysł podoba, bo sobie do budki dokupię dodatkowy daszek dopinany z przodu, a ta siateczka na lato będzie jak znalazł a nawet jakby niczego nie dokupić, to i tak budka nie jest zła, ja gdzieś wstawiałam fotki Odpowiedz Link
agnes_nyc Re: BJCM 4 / 3 23.01.13, 04:52 magda79pn napisała: > ja absolutnie Cię nie namawiam na britaxa, piszę że ja go kupiłam, bo BJCM 4 by > ł za drogi dla mnie, zależało mi na pałaku, który jest w zestawie, a do CM trze > ba dokupić osobno za dodatkową stówę, co dało w moim przypadku ze 400zł różnicy > . > > Nawet tym swoim się jeszcze dobrze nie przejechałam, byłam nim dopiero dwa razy > na spacerze > > mogę tylko napisać, że kółka przednie są większe niż w verve, i są dobrze amort > yzowane (nie wiem jak jest w verve) > Magda palak teraz jest dodawany jako gratis wiec koszt palaka odchodzi swego czasu mialam w swojej ofercie britaxa i musze powiedziec ze jakosc do BJ jest gorsza a i tez czesto byly reklamacje wiec zrezygnowalam z tego produktu a serwis tez nie nalezy do profesjonalnych wiec jak dla mnie wygrywa bj Odpowiedz Link
magda79pn Re: BJCM 4 / 3 23.01.13, 11:19 całkiem możliwe, ja jeszcze swoim nawet dobrze nie pojeździłam Odpowiedz Link
gorligorligor Re: BJCM 4 / 3 26.01.13, 18:41 Sorki, że też się wcinam, ale powiedzcie mi jak się ma amortyzacja (podbijanie itp. też) BJCM GT do M&P Sola? Mam nadzieję, że gt nie jest aż takim "sztywniakiem"? Odpowiedz Link
agusia041 Re: BJCM 4 / 3 26.01.13, 19:57 Miałam gt i jestem właśnie po testowaniu Soli. Amortyzacja podobna, obydwa wózki są twarde, gt ma jednak wiecznie pompowane a nie piankowe koła i chociażby z tego względu jest bardziej miękki. Myślę, że prowadzenie i podbijanie też ciut lepsze w gt. Powiem szczerze ja BJCM nawet lubiłam, ale jedynie do momentu zakupu Nippera, przy którym wydał mi się właśnie takim sztywniakiem. Odpowiedz Link
gorligorligor Re: BJCM 4 / 3 27.01.13, 00:08 ooo dzięki agusia za odpowiedź. A to pewnie testowałaś tę samą Solę, co ja Tak się na tego GT dosyć mocno napaliłam i się tak zastanawiam...ale mam nadzieję, że dzięki paskowemu zawieszeniu oparcia w GT, to tak dzieckiem nie telepie jak w Soli?...Sola niby fajny wózek, gdyby nie te telepanie ja szukam teraz czegoś lżejszego, kompaktowego a jednocześnie wygodnego dla dziecka (o nieco mniejszych gabarytach, niż Teutonia Spirit, którą bardzo lubię! za to jaka w sumie jest duża i miękka). Mały już skończył rok, więc w sumie ta amortyzacja może być twardsza. W podwójnym Elicie fajnie dzieckiem buja, ale tam są 4 ogromne, pompowane koła i ta przednia amortyzacja wystarcza w zupełności....w GT na pewno jest gorzej, ale wózek i tak wydaje się super! Odpowiedz Link
agusia041 Re: BJCM 4 / 3 27.01.13, 12:25 Sola jest tylko jedna do testów więc na bank miałyśmy ten sam egzemplarz GT kupiłam dla niespełna półrocznego malucha, bo taki szał był na ten wózek i nowość w dodatku. W sumie jeździłam nim naprawdę niewiele, ale wzięłam go latem na kilkudniowy wyjazd ( super składanie i wymiary po złożeniu w tym wypadku bezcenne). I powiem szczerze, że się sprawdził. Po w miarę gładkim terenie jazda całkiem w porządku, wózek cichy i zwrotny. Fakt po trawie czy na niezbyt równej nawierzchni telepało, ale synek nadal smacznie spał, więc chyba nie było aż tak źle Jeśli więc chcesz wózek lekki, kompaktowy i w miarę wygodny, myślę, że nie musisz się aż tak bardzo obawiać twardości GT. Skoro ja woziłam w nim niemowlaka to dla roczniaka tym bardziej będzie odpowiedni. Ja osobiście raczej już do żadnego Baby Joggera nie wrócę, miałam, pojeździłam czas na inne wózki Odpowiedz Link
mama.oneline Re: BJCM 4 / 3 27.01.13, 12:56 Do agusia041. Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że tak wszędzie chwalony BJCM nie przypadł Ci jednak do gustu. Ciągle zastanawiam się nad tym wózkiem, moje dziecię ma rok i prawie 3 miesiące więc nie potrzebujemy jakiejś super amortyzacji ale wydając około 1 000 pln na spacerówkę chciałabym być z niej choć w 90 % zadowolona. Czy możesz powiedzieć co Ci przeszkadzało w BJCM? I nad jaką lekką spacerówką się teraz zastanawiasz? A może testowałaś jeszcze coś fajnego, lekkiego i kompaktowego o w miarę dużych kołach? Odpowiedz Link
gorligorligor Re: BJCM 4 / 3 27.01.13, 13:41 mama.oneline ja Ci mogę polecić jeszcze Magelana Bebetto, ma super amortyzację, 4 koła-przednie skrętne, szerokie siedzisko, sporą budę, jest z tych lżejszych (nieparasolkowych), ale oczywiście Baby Jogger będzie miał zapewne porządniejsze materiały (chociaż w Magelanie nie są takie złe). Mi się GT zwyczajnie podoba i tak od roku o nim myślę (zwłaszcza ten system składania jest niepowtarzalny, a mam nadzieję, że i po trawie da radę pojechać bez wywrotki, no i taki wydaje mi się nie do zdarcia=na lata. Odpowiedz Link
mama.oneline Re: BJCM 4 / 3 27.01.13, 14:16 Dziękuję za podpowiedź, nawet fajny ten MAGELAN. Ale czy on nie waży ponad 10 kg? Wielkość kółek spoko i dobra amortyzacja ale on chyba będzie ciężki. Mam teraz Jane Muum ważący 11,5 kg i szukam czegoś sporo lżejszego, takiego do 8 kg. No i oparcie musi mieć min 47 cm, moje dzieci są z tych wysokich. Ile ma oparcie w Magelanie? Odpowiedz Link
gorligorligor Re: BJCM 4 / 3 27.01.13, 14:25 zaraz jadę do rodziców, to zmierzę siedzisko i zważę dokładnie, to dam znać Odpowiedz Link
mama.oneline Re: BJCM 4 / 3 27.01.13, 14:31 Super, bardzo dziękuję, czekam na informacje Odpowiedz Link
gorligorligor Re: BJCM 4 / 3 28.01.13, 10:23 mama.onelinepodaję wymiary: dł. oparcia 43,5 szer.siedziska 33,5, ale w najszerszym miejscu, to wychodzi nawet 38,5 cm(przynajmniej mi tak wychodzi, bo tam są takie jakby boczki nie za grube, ale miękkie. waga: blisko 10 kg (tak z 9,8 kg-10kg, z kołami, pałąkiem, koszem i budą). Wiadomo, jest to wózek za 500 zł, a nie za 1500 zł, ale za taką cenę, to uważam, że przyzwoity (dodatkowo w komplecie folia i pokrowiec/osłonka na nóżki). Ja się miło zaskoczyłam jego amortyzacją, nawet da się nim bujać (choć oczywiście nie jak wózkiem na wahaczach), no i na wiosnę, lato ta buda super z tym odpinaniem i siateczką. Koła są piankowe, ale fajne. Wózek bardzo zwrotny i spokojnie jeździ w miejskim i wiejskim terenie (aż sama się dziwiłam, bo wydawało mi się, że ma małe koła (niż standardowe pompowane) i niepompowane, to na pewno nie da rady, a tu niespodzianka, no i bardzo łatwo się czyści ten materiał. Oczywiście ma też swoje wady: trochę kiepska folia na pałąku (mi synek zębem przeciął i ogólnie mogło by jej tam nie być-wyglądało by ładniej, choć pewnie mniej praktycznie), no i elementy ruchome-rączka, podnóżek mogły by chodzić łatwiej. Tutaj jakaś dziewczyna pokazuje ten wózek: www.youtube.com/watch?v=Talufsigon8 Odpowiedz Link
alisia1181 Re: BJCM 4 / 3 03.03.14, 00:13 mama.oneline my już się znamy z wątku o jane muum ))) mam go i też chce zmienić na baby jogger city mini 3, teoretycznie juz zamowialm fiolet, ma pani ze sklepu go sprowadzic dla mnie na przyszly tydzien i tez sie wacham czy nie zmienic decyzji na bjcm 4!!! tak jak ty mam mętlik, oszlaec mozna!! kupilas juz 3 kołowy czy 4?? moze podzielisz sie opinia i jak to Ty napisalas"skroc me męki" )) boje sie przeboji z przednim kołem,ze nie wpsomne o wjazdach w przejsciu podziemnym. moze zdecydowac sie na 4 kolowy o 1kg ciezszy a pewniejszy? waga sie dla mnie liczy, dlatego zamieniam muma na bjcm, bo strasznie ciezko mi wtargac muma i ciagle potrzebuje pomocy (IIp.) z dzieckiem nigdy nie wnioslam, a bez udalo mi sie raz, a jaka bylam upocona... czeka na odp nie ukrywam ,ze zalezy mi na czasie Odpowiedz Link
agusia041 Re: BJCM 4 / 3 27.01.13, 15:09 Ja myślę, że po prostu kupiłam go za wcześnie, sprzedałam zanim synek skończył rok i może do końca nie zdążyłam poznać wszystkich jego zalet? Nie ma niestety takiego wózka z którego wszyscy bez wyjątku będą zadowoleni i tu na forum też są dziewczyny, którym bjcm nie podpasował. Obecnie jeżdżę Nipperem, który strasznie mi się nie podobał, jednak kupiłam go czytając wiele pochlebnych opinii. I właśnie przy nim GT jest przeciętny w prowadzeniu co nie znaczy że zły. Po prostu Nippera prowadzi się dosłownie jednym palcem, jest miękki, lepiej amortyzuje na nierównościach niż GT. Mój roczny synek jakoś wygodniej w nim siedzi niż w bjcm. W sumie w Nipperze nie lubię jedynie budy, nie osłania tak dobrze od wiatru jak buda w GT. I obawiam się, że Nipperem długo nie pojeździmy, mój maluch należy do dużych dzieci i szybko rośnie. O ile w GT miał jeszcze mnóstwo miejsca o tyle Nipper jest dla niego akurat, mam tylko nadzieję, że do końca lata wystarczy. Dopóki nie pojeździsz sama wózkiem, nie wypróbujesz go, niestety nie dowiesz się czy będzie Ci odpowiadał. A może popatrz na Micralite, jest teraz o nim wątek. Okropnie brzydki jak dla mnie, ale za to jaki oryginalny Odpowiedz Link
gorligorligor Re: BJCM 4 / 3 28.01.13, 10:35 a ja muszę znowu wziąć na wstrzymanie co mi się uda coś przyoszczędzić, to jak na złość wychodzi jakiś nieprzewidziany wydatek i siup. Muszę odłożyć zakup GT wiem, że tu na forum wiele mam kupuje wiele wózków od ręki, jaki im akurat wpadnie w oko i fajnie, ale żebyście wiedziały jaka to męczarnia tak czekać, zbierać i na koniec nici wrrrr...z drugiej strony, ale mnie to pokory uczy i tak sobie czasem myślę, że przecież większość z nas ma czym jeździć w większej liczbie, niż tylko 1 wóz, a są mamy, które na prawdę mają tylko 1 wózek po kimś i nie marzą nawet o trzecim, piątym, dwudziestym którymś...wtedy dociera do mnie, czy kupuję wózek bardziej "dla siebie", czy dla dziecka i czy to nie jest już rodzaj rozrzutności? wiem, wiem..zawsze znajdzie się wymówka ale warto i o tym czasami pomyśleć/ufff/ Odpowiedz Link
magda79pn Re: BJCM 4 / 3 28.01.13, 11:19 eh, dasz radę większość tutaj (jak ja) zazwyczaj coś sprzedaje żeby kupić kolejny wózek, niestety nie wszyscy leżą na pieniądzach Odpowiedz Link