Dodaj do ulubionych

prośba do carole87

13.07.17, 07:32
Witam, niedawno prosiłam o radę przy wyborze wózka i na jednym z wątków znalazłam Twój wpis, że możesz się wypowiedzieć na temat quinny buzz xtra z gondolą foldable.
Byłabym Ci bardzo wdzięczna za opinię czy wózek ten, a głównie właśnie gondola, nadaje się dla listopadowego malucha. Sporo opinii jest o tej gondoli że mała ale są to opinie wizualne, ze sklepu a nie użytkowniczek. I jeszcze mam pytanie czy spacerówka wystarczy tak do 1,5 roku bo kompletnie nie mam pojęcia jeśli chodzi o siedzisko kubełkowe. Na jednym wątku czytałam, że jest wąskie i starszemu dziecku jest niewygodnie.
Będę Ci bardzo wdzięczna za wszelkie informacje na temat tego wózeczka.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • carole87 Re: prośba do carole87 15.07.17, 08:36
      Przepraszam za późną odpowiedź - sezon wakacyjny w pełni i rzadziej tu zaglądam. Właśnie jesteśmy w drodze na Mazury (5h w aucie...) więc zamierzam nadrobić wątkowe zależności wink

Wracając do meritum - buzza xtra kupiłam dla listopadowej córeczki (3-cie dziecię w rodzinie wink ) gdy miała 3 miesiace. Od urodzenia używałyśmy Navingtona Caravel, więc mogę bezpośrednio do niego porównać. Dla pierwszej córki miałam zwykłego buzza z gondolą dreami, więc kilka odniesień też się tu znajdzie.

Żeby nie tworzyć epopei i żeby mi nie uciekł tekst (piszę to po raz drugi bo strona mi się odswieżyła...) będę pisać o gondoli i siedzisku w oddzielnych komentarzach
      Mam nadzieję, że przebrniesz przez moje wywody; )
      • carole87 Re: prośba do carole87 15.07.17, 11:55
        Gondola quinny foldable, rocznik 2015, kolor limitek Novel Nile

Najpierw napiszę moje subiektywne wrażenia potem polecę danymi wg szablonu z wątku "administracyjnego".

Gondola w sklepie wypada licho: cienki materacyk i śmieszna forma, no i wygląda na małą - dlatego nie kupiłam jej od urodzenia, ale w użytkowaniu wszystkie moje obawy się rozwiały wink
        Używałyśmy jej regularnie do 7 miesiąca (córka miała wtedy 69 cm), mogłybyśmy dłużej, ale córka zaczęła raczkować i w sekundę obracała mi się na brzuch i gotowa była do drogi - kołysała się w przód i w tył wink

Pokochałam ją za przytulność: dzięki kształtowi "wanienki" (wąskie dno i rozszerzające się boki) córeczka, nawet już duza, byla miło otulona. W genui (gondola navington) do 4 miesiąca miała za dużo przestrzeni wink

Rozmiary i wagę musicie sobie znaleźć bo nie mam pod ręką; )
        W porównaniu do dreami, foldable jest o wiele szersza i wygodniejsza.
        Od genui z navingtona jest krótsza o ok. 5 cm i płytsza, ale szerokość jest podobna.

Mocowana na klik na adapterach do maxi cosi (jak dokupię adaptery do b-motiona to spróbuję ją zamocowaćwink ).
        Wypinanie za pomocą guziczków - naciskasz i zostają wcisnięte, wystarczy chwycić uchwyt i podnieść. Ulepszyli to w stosunku do dreami, gdzie trzeba bylo trzymać dwoma kciukami wciśnięte guziki i jednocześnie unosić gondole. W genui wklikany zostaje jeden guzik, drugi trzeba trzymać w czasie podnoszenia. Najbardziej komfortowy system wypinania jest w foldable.

Spokojnie wnosiłam ją na 4-te piętro, stelaż zostawał w aucie (więc tak: można go codziennie składać do bagażnika i nie: nie da się całości wnieść na czwarte piętro).
        Nie korzystałam z uchwytu w budce, tylko z bocznych.

Gondolę oczywiście można złożyć, jest blokowana przed rozłożeniem w transporcie. Bardzo przydatne w podróży smile często korzystaliśmy z tej funkcji! Nawet w domu, żeby zmieściła się pod łóżkiem.

Buda
        Dość niska, z dodatkowym daszkiem przeciwsłonecznym. Blokowana w pozycji w pełni rozłożonej, aby ją złożyć trzeba zwolnić blokady, można pojedynczo - nie potrzeba dwóch rąk (w genui trzeba trzymać dwie jednocześnie, nie pamiętam już jak było w dreami).
        Dobrze chroni przed wiatrem (kwestia materiału - w moim jest to dzins).
        Co do słońca wg mnie wystarczająca, ale przy słońcu w twarz (w plecu prowadzącego) nie oslania czasem oczu dziecka - to zależy jak głęboko polozymy główkę, im bliżej nóżek tym gorsza ochrona.
        Nie ma okienka wentylacyjnego
        W porównaniu do dreami budka jest lepsza, porównywalna z genuą (tu na plus okienko z siateczką).

Buda stanowi całość z materiałem wyściółki (są zszyte). Można je wyjąć i wyprać w pralce, tak jak pokrowiec na materac.
        Zewnętrzna część materiałowa jest na stałe - czyszczenie tylko gąbka.
        Ważne - gondolę z zewnątrz okala aluminiowa rama: w zależności od kolorystyki biała lub czarna. Jest niestety bardzo podatna na zarysowania (jest to najbardziej wystający element).

Amortyzacja
        Jestem z Krakowa, na warunki krakowskie (kostka, miejscami stare chodniki z plyt, nadszarpniete duchem czasu ) buzz jest ok ( woziłabym noworodka ). Trzeba jednak pamiętać że buzz nie ma zadnych amortyzatorów-sprężyn. Jego wyłącznym "systemem" jest delikatnie bujajacy stelaż - nie wiem czy to zamierzenie producenta czy przypadek wink ). Na codzienne spacery po trawiastej łące bym go nie wzięła. Na rynku na granitowej kostce bylo ok, ale kocie lby na siennej to tragedia sad
        Caravel na 14 calowych pompowanych kołach i zawieszeniu na wahaczach bezsprzecznie bije go na głowę.

Kosz na zakupy
        Dobrze dostępny, niby plytki i dziwny kształt; ale przy systemie torbowym (zawsze w nim wozilam plocienne torby) calkiem pojemny ( dzieki dużej odległości między nim a gondola).

Akcesoria
        W zestawie jest moskitiera i folia przeciwdeszczowa.
        Można dokupić śpiworek. My uzywałyśmy elodie i super pasował.
        • dylesia17 Re: prośba do carole87 15.07.17, 19:18
          Dziękuję Ci bardzo za tak wyczerpującą odpowiedź☺
          W sumie to przestałam mieć wątpliwości co do tego wózka. Zastanawiałam się właśnie nad gondolą bo opinie o niej były, że mała ale jak woziłaś niunię do 7 m-ca to nie jest źle. Synek ma się urodzić w połowie listopada więc myślę, że do kwietnia spokojnie się w niej zmieści a później przesiądziemy się najwyżej do spacerówki. Jeśli chodzi o amortyzację to czytałam, że jest kiepska a właściwie jej nie ma ale u mnie chodniki są praktycznie tylko z kostki więc myślę, że da radę (po lesie i polach nie chodzę bo po prostu nie mam gdzie☺).
          Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję, że znalazłaś czas na odpisanie pomimo urlopu i życzę udanego wypoczynku☺
          Pozdrawiam
          • carole87 Re: prośba do carole87 16.07.17, 22:19
            Nie ma za co - przynajmniej podróż minęła mi szybko smile
            Na opis spacerówki na razie nie mam czasu, na szybko mogę dodać, że siedzisko wersji xtra pomieści 2 latka (sprawdzone z córką kuzynki, ktorej ostatnio uzyczylismy wozka do usypiania), choć rekomendowalabym go tak do 1-1,5 roku. Starsze dzieci lubią same wchodzić do wózka, a buzz moim zdaniem ma siedzisko za wysoko do takich akrobacji wink
            Sama używałam buzza dla starszej coreczki wlasnie do 1,5 roku, a siedzisko w tym roczniku (mielismy 2010) bylo mniejsze niz w xtra. Mlodsza ma aktualnie 8 msc i teraz na wakacjach jezdzimy b-motionem (wyglada na malutka na tym obszernym siedzisku wink ), ale po powrocie jeszcze zamierzamy jeździć buzzem.

Życzę wszystkiego dobrego dla Ciebie i synka w brzuszku smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka