norgpols 17.05.07, 23:07 Otwarte forum o Norwegii. Obowiazują ogolne zasady netykiety Gazeta.pl. Odpowiedzialność za treść wpisów ponoszą wyłącznie forumowicze :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elske Re: Forum o Norwegii 18.07.07, 20:25 A wczoraj zastanawialam sie nad nad forum polonii norweskiej na gazecie.I prosze,dzisiaj znalazlam. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia782 Re: Forum o Norwegii 06.08.07, 23:18 fajnie że jest otwarte, może sie rozkręci Odpowiedz Link Zgłoś
warszawska.syrenka Re: Forum o Norwegii 28.08.07, 12:57 O świetnie, że jest forum o Norwegii. Mnie się strasznie marzy wyjazd na stałe, mam totalnego świra na tym punkcie i ciągle coś czytam o Norwegii. Zaczęłam już szukać pracy, ale narazie moja znajomość języka jest niewystarczająca :) Również mam nadzieję, że to forum się rozkręci, bo chętnie poznam ludzi którzy mieszkają w Norwegii lub chcą tam wyjechać na stałe. Jest jedno duże forum na Gazeta.pl o Norwegii, ale prywatne, a ja niestety chyba nie jestem wystarczająco fajna, cool, trendy, jazzy czy jak tam się teraz mówi, żeby móc w nim uczestniczyć. No cóż, niektórych kręci kastowość społeczeństwa. Ale nic to, keine grenzen, jak śpiewał wieszcz nasz polski, mam nadzieję, że to forum będzie równie fajne Odpowiedz Link Zgłoś
mag_1809 Re: Forum o Norwegii 31.08.07, 22:59 Tez bym chciala zeby to forum sie rozkrecilo...na prywatne sie nie zalapalam (chyba z tych samych powodow). Moze uda sie spotkac tutaj Polakow mieszkajacych w Norwegii, a jeszcze lepiej malzenstwa (lub nie) mieszane, bo mnie osobiscie ten temat dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawska.syrenka Re: Forum o Norwegii 02.09.07, 09:03 No niestety, mam wrażenie, że niektórzy zakładają prywatne fora, bo to daje poczucie władzy (tego przyjmę, tego nie), a poczucie władzy to jak wiadomo najlepszy sposób na podbudowanie własnego ego. A wracając do tematu: czyżbyś upolowała jakiegoś Wikinga? :) A mieszkacie w Polsce czy w Norwegii? Bardzo mnie ciekawi jacy są ci Norwegowie. Tyle się mówi o tym, że ludzie północy to taki zamknięty naród, depresyjny i w ogóle, a ja jestem raczej kontaktową osobą i trochę mnie martwi czy jak już tam zamieszkam, to sąsiedzi będą przede mną uciekać w popłochu z okrzykiem: obcy! obcy! Odpowiedz Link Zgłoś
mag_1809 Re: Forum o Norwegii 03.09.07, 22:18 A mnie sie zawsze wydawalo ze forum wlasnie powinno sluzyc do czegos innego... ale ja moze jakas niedzisiejsza jestem. A wracajac do tematu... juz ktorys raz slysze (tym razem czytam) o tym polowaniu. Prawda jest taka ze to raczej ja zostalam upolowana (to troche dluga historia). Chwilowo mieszkamy w Polsce, w Norwegii bywamy. Ja tez ciagle czytam o tym, ze Norwegowie sa zamknieci itp. Wszyscy, ktorych spotkalam to raczej totalne luzaki, bardzo sympatyczni i otwarci, ale mnie traktuja jak swoja bo jestem zwiazana z jednym z nich. Nie jestem zatem do konca obiektywa... byc moze zmienilabym o nich zdanie mieszkajac tam na stale. Poplochu raczej nie bedzie... chyba... haha... Odpowiedz Link Zgłoś
warszawska.syrenka Re: Forum o Norwegii 05.09.07, 11:24 Czyli jest nadzieja, że można się z nimi jakoś zintegrować. Odpowiedz Link Zgłoś
trondhjem Re: Forum o Norwegii 24.09.07, 22:01 warszawska.syrenka napisała: > Czyli jest nadzieja, że można się z nimi jakoś zintegrować. Tez uwazam, ze Norwegowie to luzaki, czasami nawet az za bardzo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
warszawska.syrenka Re: Forum o Norwegii 25.09.07, 07:38 Choć ostatnio słyszałam, że trochę są ksenofobami. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
trondhjem Re: Forum o Norwegii 25.09.07, 18:03 warszawska.syrenka napisała: > Choć ostatnio słyszałam, że trochę są ksenofobami. Czy to prawda? Troche tak, ale nie ma co z tym przesadzac. Nie jest z tym gorzej niz gdzie indziej w Europie. Ksenofobami sa troche wszyscy Europejczycy, wliczajac w to jak najbardziej i Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Forum o Norwegii 29.09.07, 20:34 Jednym slowem "powtorka z rozrywki" po raz trzeci. Zobaczymy jak sie teraz to skonczy. Bylo juz i chyba jest forum NOREWGIA, jest forum POLACY W NORWEGII. Zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
norgpols masz chyba racje, ale... 30.09.07, 13:27 guido_contini napisał: > Jednym slowem "powtorka z rozrywki" po raz trzeci. Zobaczymy jak sie > teraz to skonczy. Bylo juz i chyba jest forum NOREWGIA, jest forum > POLACY W NORWEGII. Zycze powodzenia Masz chyba niestety racje - nie zauwazylem w czasie zakladania tego forum, ze istnieje juz otwarte forum Polacy w Norwegii na forum Polonia. Moze w takim razie powinienem to forum zamknac, zeby nie mnozyc niepotrzebnie bytow... Jedyna jego zaleta to to, ze jest troche wyzej w drzewku forow (tzn. bezposrednio na Polska i Swiat), ale to chyba nie taki wazny plus. Zalozylem je analogicznie do forum Kanada i jej Polonia. Pozostale fora ktore znam sa ZAMKNIETE i mocno cenzurowane, np. forum www.forumnorwegia.net albo forum Norwegia na forum Turystyka. Jak uwazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: masz chyba racje, ale... 30.09.07, 19:30 Wydaje mi sie, ze kiedys juz wyrazalem swoje zdanie w tym temacie. Wedlug mnie, kiedy juz istnialo forum Skandynawia, pomylka bylo rozdrabnianie tematow i zalozenie forum Norwegia. No coz ambicji tak mlodej osoby jaka jest jego zalozycielka nie udalo sie ukierunkowac. Poza tym, wlasnie Polacy zamieszkali w Norwegii, mieli szczegolne problemy, ktorych tematyke tam poruszano, co nastepnie spowodowalo wiele kontrowersji, a tak mloda osoba jak zalozycielka, zakladajac kolejne forum, nie potrafila poprostu zapanowac na sytuacja, obrazila sie na niektorych dyskutatntow i zamknela powszechny dostep. Falanga, ta kontrowesyjna, postanowila zalozyc wlasne forum Polacy w Norwegii i tak rozdrobnila sie Skandynawia poraz kolejny, a szkoda, bo kraje stanowiace ten region geograficzny, maja bardzo duzo wspolnego ze soba, a wiec informacje o jednym z nim, mozna by wykorzystac w innych. No coz fakt jest faktem. Rowniez to forum po przeniesienu tu gdzie sie teraz znajduje, zaczyna tracic swoj poprzedni chrakter, bo pomysl ukierunkowal sie na turystyce, a wiec w zasadzie powoduje wyeliminowanie dyskusji na inne tematy, szczegolnie te, ktore dotycza np tych co juz tam mieszkaja. Przykladem moze byc usuniecie watku o polskich sklepach w Kopenhadze. Jak sie domyslasz, pisze wiec z mieszanymi uczuciami. Brakuje wlasnie prowokacji i kulturalnej dyskusji, bo przepychanek wczesniej bylo wiele i niestety, szkoda, ze czesto nie na najlepszym poziomie. Mozna byloby forum Skandynawia ulozyc troche inaczej, a mianowicie tematycznie i podzielic np na turystyke, fotografie, emigracje, polityke i inne problemy. W ten sposob wszystko znalazloby sie w jednym miejscu i nie byloby powielania tematu. To sa moje przemyslenia i obserwacje, a dowodem na to wszystko moga byc ilosci wpisow w czasie na tym forum, na forum Norwegia i forum Polacy w Norwegii, czy forum o Danii. Okazuje sie, ze potega jest w dobrej organizacji i jednosci, a to chyba nie jest silna strona tak bardzo indywidualistycznych Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
norgpols Re: masz chyba racje, ale... 30.09.07, 22:41 guido_contini napisał: > Wydaje mi sie, ze kiedys juz wyrazalem swoje zdanie w tym temacie. > Wedlug mnie, kiedy juz istnialo forum Skandynawia, pomylka bylo ... Aydaje mi sie, ze jesli chodzi o Polonie to jak najbardziej forum powinno byc osobne dla poszczegolnych krajow, bo problemy zycia w np. Norwegii i Szwecji sa calkowiecie inne. Jesli chodzi o turystyke to tak, forum moze byc wspolne dla calej Skandynawii, a nawet krajow nordyckich w ogole tzn. wlaczajac w to Finlandie. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: masz chyba racje, ale... 01.10.07, 07:43 norgpols napisał: > Aydaje mi sie, ze jesli chodzi o Polonie to jak najbardziej forum powinno byc > osobne dla poszczegolnych krajow, bo problemy zycia w np. Norwegii i Szwecji sa > calkowiecie inne. W pelnic sie zgadzam. Zycie w kazdym z tych krajow jest inne mimo wielu podobienstw. Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: masz chyba racje, ale... 01.10.07, 10:53 Wydaje mi sie, ze nie do konca wytlumaczylem moje intencje. Myslalem o jednym forum zatytulowanym np Skandynawia i kraje nordyckie, a to forum powinno zawierac podtematy. Sprawa Polonii w Szwecji czy Norwegii, Finlandii czy nawet Islandii to tylko kwestia techniczna stworzenia osobnych podtematow w ramach tego forum, a wiec Polonie nowej migracji, bo wlasciwie juz nie mozna mowic wcale o emigracji kiedy granice sa otwarte, istnialyby jako odrebne podtematy ukierunkowane do kazdego z tych krajow. Natomiast ciekawostka byloby wlasnie dowiadywanie sie o problemach wystepujacych w poszczegolnych krajach. Wiem natomiast, ze takie zorganizowanie wymaga bardzo duzo pracy i poswiecenia wielu dobrze skoordynowanych osob, a przede wszystkiem technicznego supportu ze strony, w tym przypadku gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
norgpols Re: masz chyba racje, ale... 01.10.07, 19:08 guido_contini napisał: > Wydaje mi sie, ze nie do konca wytlumaczylem moje intencje. > Myslalem o jednym forum zatytulowanym np Skandynawia i kraje > nordyckie, a to forum powinno zawierac podtematy. Sprawa Polonii w ... Ale nie ma forum Skandynawia z mozliwoscia podzialu na podfora wg poszczegolnych krajow, nie ma wiec w ogole o czym mowic. Odpowiedz Link Zgłoś