Dodaj do ulubionych

hodowla ragdolli

11.09.11, 16:06
Witam.
Napisałam post na forumragdoll ale odzew praktycznie zerowy, więc pozwalam sobie skopiowac tresc tamtego postu.

Witam jako świeżo zakocona i od razu mam pytanie
Zakup kota w moim przypadku był bardzo spontanicznym czynem, bałam się, że mąż się rozmyśli Kułam żelazo puki gorące Znalazłam w googlach hodowlę, która jest dośc blisko mnie i miała akurat koteczki na ssprzedaż i pojechałam po mojego Presleyka.
Przez myśl mi nie przeszło, żeby od hodowczyni chciec jakieś dokumenty /nie da się ukryc, że zawsze byłam i chyba już zostanę łatwowierną naiwniarą.../. Rodowód miał mi zostac dosłany po odebraniu go przez hodowcę w związku felinologicznym pocztą.
Mija już miesiąc od kiedy raguś jest u nas a rodowodu dalej nie ma...
Mąż dzwonił do hodowczyni, powiedziała że rodowód wysłała ale coś musiała pokręcic w adresie, bo przesyłka do niej wróciła.
I stąd moje pytanie: może wie ktoś czy jest zarejestrowana jakaś hodowla ragdolli w Dąbrowie, bo nie wiem już co mam myślec. Niby rodowód jest mi nie potrzebny, nie mam zamiaru kocurka rozmnażac /tym bardziej, że wczoraj pożegnał się z klejnotami/ ale chciałabym go miec w myśl zasady R=R.
Obserwuj wątek
    • k1234561 Re: hodowla ragdolli 11.09.11, 17:19
      Jeszcze nie za bardzo znam się na tych wszystkich koligacjach itd.ale może na stronie hodowli pisze do jakiego związku fenologicznego należy.Możesz też spróbować poszukac jakie są nazwy związków fenologicznych w Polsce,i po prostu zadzwonić i popytać o tą hodowlę.
      Widać,że hodowca jakiś mało solidny,skoro i adres pokręcił i z przesłaniem rodowodu się spóźnia.Zakładam,że to tylko niedbalstwo,a nie po prostu wpuszczanie w maliny kupującego.
      A swoją drogą serdecznie gratuluję zakupu kociaka.Niech się zdrowo chowa i jeśli możesz to wstaw jego zdjęcia.Im więcej tym lepiej.
      • madzix88 Re: hodowla ragdolli 11.09.11, 19:54
        Zdjęcia mojego kocurka są tu : fotoforum.gazeta.pl/5,2,madzix88.html

Hodowla, z której pochodzi kocisko nie ma strony internetowej. Ogłoszenie znalazłam na tablica.pl i widzę, że wczoraj rano ogłoszenie zostało odświeżone więc wnioskuję, że rodzeństwo mojego Presleya nie znalazło jeszcze domów.
        Nie znam się na kocich rodowodach ani na kocich związkach. Wiem, że kota kupiłam w pierwszej połowie sierpnia /kot urodzony 1 marca/, mija miesiąc od zakupu a prawie pół roku od narodzin a ja rodowodu dalej nie mam.
        I tak sobie myślę, że z Tych do Dąbrowy Górniczej jest góra 40min jazdy i ja się pofatyguję do tej Dąbrowy po rodowód. No bo ileż można czekac i ile można dac się zwodzic?
        • yenna_m Re: hodowla ragdolli 11.09.11, 22:19
          moze podaj przydomek hodowlany?
    • salimis Re: hodowla ragdolli 11.09.11, 17:20
      Zarejestruj się na forum miau forum.miau.pl/
      Jest tam dział Hodowcy kotów może oni będą coś wiedzieli albo odpowiedzą na nurtujące cię pytania.
    • yenna_m Re: hodowla ragdolli 11.09.11, 18:12
      czasami na rodowod trzeba czekac, wszystko zalezy od tego, jaka organizacja felinologiczna go wystawia
      na rodowod mojego kocura czekalam chyba ze 3 miesiace (ale tam byla chyba korekta koloru po ustaleniu koloru kociakow na wystawie) - ale rodowod wystawial WCF, ktory jest mniej liczna organizacją od FIFe
      na rodowod kotki czekalam krocej, chyba jakis miesiac - rodowod FIFowski

swoje kociaki znow zglosilam gdzies ok 6 tygodnia, na rodowody czekalam niecaly miesiac i byly do odebrania juz razem z kociakami (DCC przy FIFe)

wszystko zalezy od klubu i od organizacji, do ktorej hodowca nalezy, wiec uzbroilabym sie w cierpliwosc
      • miriam_73 Re: hodowla ragdolli 12.09.11, 09:44
        Hmmm... Na rodowód czasem trzeba poczekać, ja kwity Melki dostałam mniej więcej 3 tyg. po tym jak do mnie przyjechała, ale hodowczyni o tym od razu uprzedziła, a jak była u mnie to miała komplet dokumentów rodziców Meli. "Moją" hodowczynię weryfikowałam w PZFie:
        www.pzf.pl/pl/hodowlekativ/hodowletha
      • kr_ka_11 Re: hodowla ragdolli 15.09.11, 11:51
        yenna_m napisała:
        > czasami na rodowod trzeba czekac, wszystko zalezy od tego, jaka organizacja fel
        > inologiczna go wystawia

to prawda, ale ten miot przyszedł na świat 10 marca, trochę czasu minęło, więc rodowód powinien już dawno być. może faktycznie hodowczyni coś poknociła w adresie.
        • yenna_m Re: hodowla ragdolli 15.09.11, 13:52
          mozliwe
    • annb Re: hodowla ragdolli 12.09.11, 08:53
      jaki jest przydomek hodowlany Twojego kota?
      w którym związku jest zrzeszony hodowca?
      Co zostało wpisane -chodzi mi o termin odbioru rodowodu- w umowie zakupu kota?

Ja rodowód Gaby zobaczyłam jak byłam w hodowli wybierac kota.
      • kr_ka_11 Re: hodowla ragdolli 15.09.11, 08:53
        czy chodzi o Magnolie? jest taka hodowla w Dąbrowie, nawet myślalam o kotku z tamtąd ale zrezygnowałam, bo nie doszukałam się za wiele informacji. w efekcie wzięłam z hodowli w Bytomiu (kociaki były po kotce z Koc Pol Cat i to mnie przekonało).

hodowle możesz sprawdzić dzwoniąc do siedziby Felis Polonia.
        • madzix88 Re: hodowla ragdolli 16.09.11, 20:54
          Mam! W końcu się doczekałam. Rodowód przyszedł pocztą. Mój Presley jest w wnuczkiem koteczki /a może kocurka? nie chce mi się wstac sprawdzicsmile / z hodowli Charming Eyes.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka