Dodaj do ulubionych

Kocimiętka

18.03.12, 15:38
Poczułam wiosnę smile
Trawka dla Mamby zasiana w doniczce, rzeżucha (niby z przeznaczeniem dla ludzismile zasiana.
Czy jak kupię kocimiętkę w nasionach i zasieję w domu w doniczce to coś z tego będzie?
Jak się ociepli, to planuję kocimiętkę na balkonie, tylko czy wytrzyma na północnym? Trochę mało słońca jest, tylko późnym popołudniem.
I jeszcze jedno pytanie, czy to prawda że kocimiętka odstrasza komary?
Obserwuj wątek
    • schiraz Re: Kocimiętka 18.03.12, 16:39
      Siałam kocimietkę w doniczce i pięknie urosła. Stała w pokoju gdzie słońce miała dopiero od godziny 17 i to raczej już słabsze, ale bardzo ładnie pięła się w górę i kwitła jak szalona. Koty miały ją w nosie, wolały zeżreć mi bazylię z kuchni. Podobnież kocimiętka ma również odstraszać owady, więc pielęgnowałam ją pod tym kątem.
    • babcia47 Re: Kocimiętka 18.03.12, 17:36
      u mnie kocimietka rosnie w ogrodzie i nie byłabym soba gdybym nie posadziła jej w kilku miejscach na zasadzie, ze któreś miejsce polubi. O dziwo radzi sobie równiez na jałowej ziemi pod swierkiem, gdzie ma niewiele słońca i krótko, nawet w najcieplejsze i najsłoneczniejsze dni..nie jest moze zbyt dorodna ale nie tylko rosnie, kwitnie ale również sie rozsiewa. Za to nie zauwazyłam, by koty jakos specjalnie sie nią interesowały..tzn, przechodzące przez mój ogródek, bo moje są niewychodzące..jedyna, która goli jeden z krzaczków dostepnych na terenie jej dostępnym..to moja ..psica!! Moje koty za to baardzo silnie reagują na zapach waleriany, jak na narkotyk..ale to zupełnie inna roślina zielna..kozłek lekarski. Kocimiętka, nepeta. zawiera ponoc koci ferromon ale reaguje na niego 2/3 populacji kotów..widac w mojej okolicy zyje te pozostałe 1/3
    • mary_ann Re: Kocimiętka 18.03.12, 17:59
      Kocimiętka jest też rośliną miododajną, więc przyciąga także pszczoły, osy, trzmiele i tym podobne.
      Jak Ci nie przeszkadza, to ok.
      • schiraz Re: Kocimiętka 18.03.12, 18:49
        Ale w domu, w doniczce nie trzeba się o te pszczoły i trzmiele tak martwić chyba smile A autorka postu ma chęć siać w doniczce. U mnie w doniczce rosła okrągły rok, pięła się w górę jak nie wiem co (im wyższe podpórki jej stawiałam tym wyżej rosła), kwitła, pachniała tak lekko cytrynowo, ale tylko jak się nią mocniej "zaciągnęłam", w pomieszczeniu zapach nie był wyczuwalny. Ani jedna osa do niej nie przyleciała. Na jesieni zaczęła obumierać, schnąć, na początku grudnia ją wyrzuciłam. Teraz zasieję więcej bazylii, bo moje koty to wolą.
        • maryshaa Re: Kocimiętka 18.03.12, 20:39
          https://www.gardenik.pl/porady/inspiracje-i-pomysy/106-5-roslin-na-komary

Ja zawsze mam na balkonie numer dwa smile Mi się podoba zapach tej rośliny - taki jakby cytrynowy trochę. I poza tym pięknie się rozrasta, jak sie posadzi na balkonie w wiszącej doniczce to puszcza wąsy piękne w dół smile
          • maryshaa Re: Kocimiętka 18.03.12, 20:41
            eee. oczywiście numer jeden u mnie na balkonie... jakoś źle zernęłam smile
    • annb Re: Kocimiętka-sorawdzcie co siejecie 18.03.12, 20:57

Nie każda kocimiętka zachęca koty
      Z tego co pamietam tylko trzy odmiany sprawiają że koty swiata poza doniczką nie widzą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka