Dodaj do ulubionych

emigracja do UK

05.07.16, 23:21
... taktak, to nie pomyłka, Brexit-srexit - wszystko wskazuje na to, że lada chwila wyjeżdżamy. Oczywiście razem z ZOO.

Czy ktoś miał z tym doświadczenia? Doczytuję ile mogę w sieci, dopytuję w lecznicy, ale cenne są też informacje z pierwszej ręki.
Obie kocice i pies są zaszczepieni przeciwko wściekliźnie (21 dni upłynie jakiś czas przed wyjazdem, nie będzie "na styk"), mają czipy i paszporty. Psa odtasiemcujemy tuż przed jazdą. Będę z nimi jechała autem (mój mąż prawdopodobnie będzie leciał lada dzień, bo lada dzień zacznie się jego kontrakt, ja muszę zwinąć nasze całe dotychczasowe życie tutaj).
Na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę? Będę wdzięczna za porady...
Obserwuj wątek
    • peonka Re: emigracja do UK 07.07.16, 12:24
      Ja przywiozłam do UK psa, ale chyba z kotem jest tak samo. Wydaje mi się, że wszystko wymieniłas, powinno być ok.
      Nasze problemy były takie: raz wet źle wpisał do paszportu odrobaczanie (bez godzin), a raz nie wstawił pieczątki, że pies nadaje się do podróży. Zauważyłam to dopiero na granicy, na szczęście urzędnik nie, problemu nie było.
      Płyniecie promem czy eurotunelem? Na promie zwierzaki zostają w samochodzie na dole, nasz pies źle to znosi, ale daje radę.
      Z ciekawostek: w Anglii szczepienia na wścieklizne nie są obowiązkowe, bo ta choroba tu nie występuje. Ale jeśli będziecie chcieli ze zwierzętami podróżować na kontynent, szczepienia muszą być. Pewnie też już wiesz, że opieka weterynaryjna baaaardzo droga - badanie krwi u kota 90 funtów, operacja usunięcia zębów w narkozie - chyba 400 funtów...
      Oplaca się przywieźć z Polski wszystkie preparaty na receptę typu Advocate, bo wypisanie recepty też wiąże się z kosztem wizyty czyli chyba ok 40 funtów.
      Z fajnych rzeczy - kleszczy prawie nie ma! W zeszlym sezonie kot i pies miały po 2 chyba, a w Polsce potrafiły mieć kilka w tygodniu.
      Jakby co to pisz!
      • the_kami Re: emigracja do UK 07.07.16, 13:19
        Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka