Dodaj do ulubionych

Zatwardzenie

15.08.18, 19:50
Kotka moich rodziców ma zatwardzenie. Jest to kotka schorowana, nie będę się rozpisywać bo za długo by było...
Poradźcie, co dalibyście kotkowi który bardzo stara się wypróżnić ale słabo mu to idzie.
Jest na specjalistycznej karmie weterynaryjnej RC Fibre Response, ma również podawany olej parafinowy do karmy, ale chyba jej organizm już się przyzwyczaił i nie bardzo działają.
Chcemy, żeby była z nami jak najdłużej, ale na pewno wymaga pomocy w tym najbardziej palącym problemie.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kkjp Re: Zatwardzenie 15.08.18, 20:38
      Zwykły olej jadalny strzykawką do pyszczka dawałam kiedyś a teraz Maćkowi podaję fatrolax. Mleko? Masło do polizania? Bezopet pasta co prawda na włosy ale również pomaga na w/w problem.
      • jottka Re: Zatwardzenie 15.08.18, 21:38
        normalnie to jakiś tłuszcz - masło czy oliwa na łyżeczkę, pasty odkłaczające też są dobre, ale jeśli to chory i starszy kot, to tylko telefon do weta, bo problem może być poważniejszy.
    • mysiulek08 Re: Zatwardzenie 15.08.18, 21:48
      Moze karme trzeba zmienic? Jotka ma racje, telefo do weta. Maslo pewnie nie zaszkodzi jak trzeba juz dzialac. Troche mleka?
      • jottka Re: Zatwardzenie 15.08.18, 21:50
        żadne domowe środki, wet i to szybko. tylko lekarz znający kocinę może stwierdzić, czy to jakiś normalny problem, czy skutek uboczny leków, które trzeba zmienić, czy niedajbóg coś groźniejszego.

• mysiulek08 Re: Zatwardzenie 15.08.18, 21:59
          Masz racje.
          • zew-is Re: Zatwardzenie 15.08.18, 22:42
            Tradycyjnie już proponuję laktulozę. Łagodnie wspomaga perystaltykę jelit. To ludzki lek do kupienia w aptece, ale zalecany przez weta. Oczywiście warto skonsultować z lekarzem czy można jeśli kotka schorowana.
            • leda16 Re: Zatwardzenie 16.08.18, 10:49
              A z domowych sposobów co polecacie w razie, gdyby Florensja... ? Masło, takie normalne, ze sklepu, oliwa z oliwek? A tłuste mleko to ona pije codziennie, więc byłoby bez efektu. Dla ludzi to bym suszone śliwki polecała. I dobre i bardzo skuteczne smile
              • mist3 Re: Zatwardzenie 16.08.18, 18:21
                Dziękuję Wam za wszystkie propozycje. Wezmę je pod uwagę.
                Kotka jest na karmie specjalistycznej RC Fibre Response, ma szereg problemów zdrowotnych i jest pod opieką weterynarza. Lekarze (bo byłam u kilku, w związku z różnymi kwestiami) zalecają jedynie kroplówki, podawanie oleju parafinowego, no i właśnie karmę specjalistyczną.
                Kotka (zwykły dachowiec) ma prawdopodobnie jakąś chorobę genetyczną, ale niestety w Polsce zdiagnozować ją tak do końca pewnie można by było w jakiejś klinice. Nie chcemy jej męczyć, dopóki dobrze w miarę sobie żyje, będziemy się starać jej dolegliwości zmniejszyć....
                W każdym razie mam wrażenie, że jej organizm się do karmy i oleju przyzwyczaił i stąd moja prośba o pomoc.
                • mysiulek08 Re: Zatwardzenie 16.08.18, 20:10
                  To moze czas przegadac zmiane karmy? U nas Grubson mial problemy jelitowe ( w druga strone , niewyjasnione biegunki), bardzo mu pomaga specjalistyczna karma hillsa
                  • jottka Re: Zatwardzenie 16.08.18, 21:44
                    zmiana karmy też, ale ja bym próbowała i lekarza zmienićsmile rozumiem, że niełatwo, ale jednak. a co do tematu - siemię lniane? tylko musiałabyś poszukać po sieci w jakiej proporcji, bo nie pamiętam, w każdym razie działa osłonowo na jelita i pobudza do pracy. a można jej dawać probiotyki? bo może lakcid by starczył? ampułka dziennie tak normalnie, większość kotów bardzo lubi i z łyżeczki spija bez proszenia. na zdrowy rozum skoro i tak jest na błonnikowej diecie, to probiotyki zalecane. albo trochę jogurtu jeśli lubi i jej wolnosmile
                    • jottka Re: Zatwardzenie 16.08.18, 21:49
                      a, przypomniało mi się, jak wysłałam - jest taka pasta weterynaryjna, Intestivet się nazywa, tu masz opis (pierwszy z brzegu link, to nie jest reklama sklepusmile:

sklep.mvet.pl/Na-trawienie/Probiotyki-i-prebiotyki-1/produkt.2718/

ja to z bardzo dobrym skutkiem sprawdziłam wielokrotnie na moim kocurze, od kocięcia z rozmaitymi dolegliwościami jelitowymi. to ma działanie osłonowe, gojące i doprowadza do równowagi florę jelit, a skoro twoja kocica ma ww. problemy, to rzeczoną florę ma zaburzoną jak nieszczęście. z tym że mnie, znaczy mojemu kocurowi, za każdym razem wet to zalecał jak było trzeba, zapytaj swojego lekarza czy wolno. z tym że bezpośrednio na zatwardzenie nie zadziała, ale po paru dniach czy tygodniu powinny być ogólnie efekty. taka tubka starcza na 2 tygodnie (podziałka jest) i tyle to zazwyczaj podawałam.
                      • mist3 Re: Zatwardzenie 17.08.18, 17:07
                        Dziękuję Wam raz jeszcze za wszystkie porady. Kotka dziś dostała pastę odkłaczającą (mama ma ją w domu, ale przez parę dni nie chciała jej jeść), dodatkowo laktulozę (jeszcze pójdę wieczorem jej zaaplikować), zamówiłam też przez internet fatrolax.
                        Kotka jest, z racji swoich przypadłości, pod opieką kilku weterynarzy. Każdy zalecał mi RC Fibre Response, ale ona chrupków dostaje minimalną ilość, większość jedzenia to saszetki (z racji zatwardzenia i innych dolegliwości). Jogurt jada od czasu do czasu, dostaje też mleko.
                        Generalnie niedługo pewnie trzeba będzie rozważać jej uśpienie, ale na razie jeszcze sobie jakoś ona radzi (nie odczuwa bólu, to najważniejsze) i my razem z nią. Po prostu widzę coraz częściej jak chce zrobić kupkę i nie może i chciałabym jej ułatwić życie.
                        Poza tym chciałam też odrobinę pomóc mojej 14-letniej kotce, która jest w znakomitej kondycji (a odkąd kupiłam jej wypasiony drapak, przeżywa drugą młodość), ale też ma problemy z zatwardzeniami.
                        W przypadku mojej kotki problemem jest jedynie to, że nie da się jej podać doustnie żadnych preparatów (gdy tymczasem kotka moich rodziców już podchodzi do tego ze stoickim spokojem), a jak jej zmieszam z jedzeniem to potrafi nie jeść, dopóki ja się nie złamię i nie wymienię jej karmy na świeżą. Ale moja pobudza sobie jelita bieganiem i skakaniem, gdy tymczasem kotka moich rodziców z racji dolegliwości jest już bardzo mało ruchliwa.
                        • jottka Re: Zatwardzenie 17.08.18, 17:21
                          Intestivet to jest taka jakby tubkostrzykawka z podziałką - można ustawić porcyjkę i wcisnąć wprost do kociego dzioba albo palcem po tymże dziobie rozmazać, dużo tego naraz się nie podaje, może porozmawiaj z wetem w przypadku jednej czy drugiej kociny.

a co do tej chorej - jeśli ona ma mało błonnika itp. w jedzeniu, to będą problemy (mleko lepiej odstaw, to nie dla kotów, jogurt czy kefir mają potrzebne bakterie). siemię lniane bym na pewno rozważyła, probiotyki, środki przeczyszczające to już ostatni środek. a rozmoczonych chrupek jeść nie może?
                          • mist3 Re: Zatwardzenie 18.08.18, 18:55
                            Byłam dziś u lekarza, dostała leki rozkurczowe i miała robioną lewatywę. Lekarka ma dzwonić dziś wieczorem i zdecydować, czy z kotką trzeba jutro przyjechać czy wystarczy w poniedziałek. Doraźnie mam jej podawać laktulozę i wodę strzykawką jeśli nie będzie pić.
                            Kotka rodziców ma podawane rozmoczone chrupki, saszetki mokre też rozcieńczane wodą. Z tym, że ona mało się rusza, z racji innych dolegliwości i ciężko jej stanąć żeby się wypróżnić (a jednak grawitacja też robi swoje...) i to jest takie trochę błędne koło.
                            W każdym razie bardzo dziękuję raz jeszcze za niezawodną pomoc, jak zawsze.

I mała prośba - jedna z Was wspomniała o karmie Hills, która też jest dobra na zaparcia. Czy znacie może jej nazwę, bo ja nie znalazłam takiej w necie.
                            Z góry dziękuję.
                            • mysiulek08 Re: Zatwardzenie 18.08.18, 22:07
                              Ja wspominalam, ale Grubson mial bardzo luzne kupale niewiadomego pochodzenia, przeszedl na tego Hillsa:

www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/hills_prescription_diet/cd/185089

plus puszki i problem zniknal, a czy nadaje sie w druga strone to nie wiem
                              • mist3 Re: Zatwardzenie 19.08.18, 16:17
                                Dziękuję. Wypróbujemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka