Dodaj do ulubionych

pytanie do UKE

IP: 212.160.172.* 19.04.10, 09:41
W czerwcu 2008 r. zawarłem na 24 miesiące umowę z Dilalogiem na
internet. Umowa obowiązuje do 28-06-2010 r. Teraz chcialbym
zrezygnowac i załozyc internet z Netii. Dzwonili do mnie z Dialogu,
ze dostane karę za to, że zrywam umowę za niedotrzymanie warunków
terminowych. I teraz moje pytanie do UKE - czy ta kara powinna być
naliczona zgodnie z obowiazujacym Prawem Telkomunikacyjnym ktore
zostało znowelizowane w lipcu 2009 r., czy na zasadach PT przed
nowelizacją? Umowę zawarłem przed nowelizacją, a umowę zrywam po
nowelizacji
Obserwuj wątek
    • ekspert.uke Re: pytanie do UKE 20.04.10, 09:38
      w odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam.
      Art. 57 ust. 6 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm.), zmieniony przez art. 1 pkt 17 lit. b) ustawy z dnia 24 kwietnia 2009 r. o zmianie ustawy - prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 85 poz. 716) zmieniającej nin. ustawę z dniem 6 lipca 2009 r. określa, iż w przypadku zawarcia umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, w tym o zapewnienie przyłączenia do publicznej sieci telekomunikacyjnej, związanego z ulgą przyznaną abonentowi, wysokość roszczenia z tytułu jednostronnego rozwiązania umowy przez abonenta lub przez dostawcę usług z winy abonenta przed upływem terminu, na jaki umowa została zawarta nie może przekroczyć wartości ulgi przyznanej abonentowi pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania.
      Oznacza to, iż począwszy od dnia 6 lipca br. w przypadku jednostronnego rozwiązania umowy przez abonenta lub przez dostawcę usług z winy abonenta przed upływem terminu, na jaki umowa została zawarta abonent może być zobowiązany do uiszczenia roszczenia, którego wysokość nie może przekroczyć wartości ulgi przyznanej abonentowi pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania.
      Umowa powinna określać wysokość kary umownej tj. ulgi, jakiej udzielił Panu operator w każdym okresie rozliczeniowym jej trwania. Nie ulega wątpliwości, iż obliczenia wysokości zwrotu ulgi, tj. kary za przedterminowe rozwiązanie umowy dokonuje operator po zakończeniu trwania umowy z abonentem, gdyż niezbędne jest wzięcie pod uwagę przy
      obliczaniu jednej zmiennej tj. daty rozwiązania umowy.
      W dalszej części uprzejmie wyjaśniam, iż przepis art. 57 ust. 6 Prawa telekomunikacyjnego nie uzależnia obowiązywania nowych zasad od daty zawarcia umowy z abonentem. Ważny jest fakt i moment dokonania wypowiedzenia umowy przez Abonenta. Zatem w odniesieniu do wypowiedzeń dokonanych po dacie 6 lipca 2009 r. stosujemy nowe przepisy art. 57 ust. 6 Prawa telekomunikacyjnego tj. proporcjonalność.
      Stosowanie innych zasad należy uznać za sprzeczne z postanowieniami art. 57 ust. 6 Prawa telekomunikacyjnego.
      • Gość: jopek Re: pytanie do UKE IP: 212.160.172.* 21.04.10, 12:37
        czyli kara za niedotrzymanie warunków umowy lojalnosciowej powinna
        być za 3 miesiące (umowa zerwana w marcu '10r.) - za okres jaki mi
        pozostał, a nie za 19 miesiecy - czyli za okres jaki wykorzystalem.
      • Gość: major Re: pytanie do UKE IP: 212.160.172.* 21.04.10, 14:45
        a jak do tego ma się zasada "Lex retro non agit" - prawo nie działa
        wstecz????
        • natalia_sankowska1 Re: pytanie do UKE 22.04.10, 02:07
          Należy rozróżniać fakty: podpisanie umowy to jedna czynnośc, jej
          rozwiązania - to inna czynność. Zapis ustawy dotyczy faktu
          jednostronnego rozwiązania/zerwania umowy. Ponieważ rozwiązanie jest
          planowane pod rządami znowelizowanej ustawy, ma się ono odbyc
          zgodnie z jej nowymi zapisami. Prawo nie mogłoby działać wstecz,
          gdyby umowę rozwiązano przed nowelizacją ustawy, a klient żądałby
          innego naliczenia kary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się