Dodaj do ulubionych

Internet w Orange

IP: *.xdsl.centertel.pl 24.09.10, 14:11
Witam
Proszę o informację czy sprawa jest do wygrania.
-Internet wykupiony na działalność gospodarczą.
1) W dniu 15.06.2010 roku został odłączony internet.
2) 16,06,2010 zostały opłacone wszystkie zaległości w salonie. Zostałem tam poinformowany o tym że w ciągu 7 dni zostanie przywrócony internet.
3) Od dnia 17,06,2010 do 24,06,2010 codzienne telefony na infolinię, w sprawie ponownego podłączenia internetu, uzyskując za każdym razem informację że internet zostanie przywrócony lada dzień.
3) Dnia 24,06,2010 roku po kolejnym telefonie do biura obsługi uzyskałem informację o konieczności podpisania nowej umowy.
4) dnia 24.06.2010 roku w Salonie Firmy podpisałem nową umowę
5) Dnia 30.06.2010 roku po kolejnym telefonie dowiedziałem się że moja umowa nie widnieje w systemie
6) 30.06.2010 roku zadzwoniłem do osoby z którą podpisywałem umowę (kierownia salonu) który zapewnił mnie że wszystko jest OK i to są normalne procedury.
7) 30.06.2010 roku wysłałem reklamację dotyczącą zaistniałej sytuacji do Orange
Po tygodniu otrzymałem telefon w związku z reklamacją że wszystko jest ok i w sprawie mam się kontaktować z salonem . Dostałem również e-mail o tej samej treści
9) W połowie lipca otrzymałem informację po ponownym telefonie na infolinię że:
- umowa została źle podpisana
- umowa zawiera błędy
- nie została wysłana prośba o ponowne podłączenie internetu, co powinno być zrobione przed podpisaniem umowy.
Zostałem poinformowany o konieczności kolejnej wizyty w salonie w sprawie podpisania aneksu do umowy z dnia24.06.2010 roku
10) tego samego dnia wybrałem się do salonu gdzie została przygotowana prośba o ponowne podłączenie internetu.
11) Po kilku dniach dostałem telefon, że prośba została pozytywnie rozpatrzona i mogę podpisać aneks do umowy.
12) W dniu 01.08.2010 roku został podpisany aneks do umowy i zapewnienie o priorytetowym podłączeniu usługi.
13) Usługa została podłączona dopiero dnia 11.08.2010 roku po kolejnych telefonach na biuro obsługi.

W związku z całą sytuacją napisałem reklamację, z roszczeniem o zwrot poniesionych kosztów związanych z brakiem dostępu do usługi, stratą czasu wynikającą z konieczności dojazdów do salonu i nie tylko. Reklamacja została przesłana faxem 12.08.2010 roku, oraz e-mailem 13.08.2010 roku.
Dzisiaj 22.09.2010 roku dostałem odpowiedź o jakiejś śmiesznej zniżce na zamówioną w czerwcu usługę
Od początku września kontaktowałem się z infonlinią Orange w sprawie tej reklamacji i z prośbą o ustosunkowanie się do niej.

Nie otrzymywałem żadnej odpowiedzi.

W umowie widnieją zapisy:
1) Warunkiem rozpoczęcia korzystania z usługi "Internet dla Firm" przez abonamenta jest złożenie poprawnie wypełnionego Oświadczenia Abonamenta TP, zawarcie umowy i potwierdzenie możliwości technicznych świadczenia usługi w terminie 30dni kalendarzowych od daty podpisania umowy.
2) Obowiązek operatora dotyczy pisemnego potwierdzenia o przyjęciu reklamacji nie dotyczy sytuacji, kiedy reklamacja zostanie rozpatrzona w terminie 14dni od daty jej złożenia.
3) Zgłoszona reklamacja powinna być rozpatrzona w terminie 30 dni kalendarzowych od daty jej wniesienia. Jeżeli reklamacja usługi telekomunikacyjnej nie zostanie w tym terminie rozpatrzona, uważa się że reklamacja ta została uwzględniona.

Usługa nie została podłączona w terminie 30 dni, nie dostałem pisma ani też telefony z ustosunkowaniem się do mojej reklamacji, reklamacja nie została rozpatrzona w treminie 30 dni.

Ustawa o prawie telekomunikacyjnym z dnia 16 lipca 2004 roku (DzU 2004 Nr 171, Art.106) mówi:
"Jeżeli reklamacja usługi telekomunikacyjnej nie zostanie rozpatrzona w terminie 30 dni od jej złożenia, uważa się, że ta reklamacja została uwzględniona."
W związku z tym czy istnieje potrzeba dalszego udowadniania, że reklamacja była słusznie złożona, jeżeli odpowiedź po kilku moich telefonach dostałem po 40 dniach? Czy zapis ten mówi że reklamacja została została uznana w całości?

Czy w związku z decyzją z 28 kwietnia 2010 roku Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów który uznał że niezgodne z prawem jest odłączenie usługi bez uprzedniego powiadomienia klienta o dodatkowym terminie na spłatę zobowiązań. Takiego pisma nie dostałem.

Jeśli wiecie gdzie można się zwrócić w tej sprawie i co zrobić aby odzyskać wszystkie poniesione koszty związane z całą sytuacją proszę piszcie.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka