Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE

IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 15:14
We wrześniu szef zrobił na mnie cesję na telefon w erze i internet w orange, bo otworzyłam działalność. Niestety nie poszło mi zbyt dobrze i teraz jestem osobą bezrobotną, ale umowy niestety są zawarte do 2012 r. Czy jest jakiś sposób żeby zerwać z nimi umowę bez kary umownej. Niestać mnie poprostu na opłatę rachunków? Proszę o podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ekspert.uke Re: Pytanie do UKE 13.01.11, 15:06
      W odpowiedzi na post wyjaśniam,

Mimo mojego pełnego zrozumienia dla trudnej sytuacji, w jakiej obecnie się Pani znalazła, z przykrością informuję, że podpisana przez Panią umowa przewiduje niezmienność warunków w trakcie jej trwania. Szczegółowo zasady i tryb rozwiązania umowy, określa Regulamin świadczenia usług telekomunikacyjnych operatora, z którym zawarła Pani umowę. Niestety nawet tak szczególna sytuacja w jakiej się Pani znalazła, nie jest podstawą do rozwiązania przez operatora umowy bez negatywnych konsekwencji. Niemniej jednak proponuję kontaktować się z operatorem i przedstawiając argumenty (dlaczego?) starać się polubownie rozwiązać tę sprawę, czyli aby w tej wyjątkowej sytuacji operator zrezygnował z naliczania kary umownej za rozwiązanie umowy. Z uwagi na fakt, iż umowa została zawarta na firmę, w myśl obowiązujących przepisów ustawy Prawo telekomunikacyjne, niestety nie jest Pani uprawniona do złożenia w przedmiotowej sprawie wniosku do Prezesa UKE o przeprowadzenie mediacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka