Dodaj do ulubionych

play limit kredytowy

09.01.11, 10:35
Mam problem z siecia Play nie chca mi obnizyc limitu kredytowego a wregulaminie nie ma otym mowy podczas podpisywania umowy nikt mnie nie poinformowal o wysokosci tego limitu regulami nadmienia tylko ze jest on przyznawany dla kazdego abonametu indywidualnie a jego sposob naliczania jest nie zrozumialy.
Istnieje tylko mozliwosc jego zwiekszania ale zmniejszyc nie mozna jest to chyba niezgodne z prawem.
Obserwuj wątek
    • ekspert.uke Re: play limit kredytowy 13.01.11, 15:04
      W odpowiedzi na post wyjaśniam.

Zgodnie z zapisami § 2 pkt 12) Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych przez P4 Sp. z o.o. dla Abonentów, którego warunki zaakceptował Pan podczas zawarcia umowy, limit kredytowy to określona indywidualnie przez operatora kwota pieniężna, której przekroczenie przez abonenta w danym okresie rozliczeniowym uprawnia operatora do żądania wpłaty kaucji i/lub zablokowania możliwości inicjowania usług przez abonenta i/lub zaprzestania świadczenia usługi roamingu. Wysokość limitu ustalana jest przez samego operatora i służy określeniu pewnej granicy, wysokości zobowiązania w trakcie trwania okresu rozliczeniowego, po przekroczeniu której operator uprawniony będzie do żądania od abonenta np. wpłaty kaucji na poczet zapłaty rachunku. Ustalanie takiego limitu przez operatora, nie stoi w sprzeczności z przepisami obowiązującego prawa.
      • wertek10 Re: play limit kredytowy 25.01.11, 14:16
        Po dokladnym przeczytaniu regulaminu jak i zapoznaniem sie z cennikiem oferty znalalem nastepujace zapisy.Zgadzam sie z paragrafem 2 regulaminu ktory pan przytoczyl ,w cenniku oferty ktory powinien byc razem z umowa (nie dostalem )znajduje sie w pkt 2.3g mowiacy ,ze dla kazdego Abonamentu okreslany jest indywidualnie Limit Kredytowy w kwocie co najmniej 200zl wiec nie rozumiem czym sobie zasluzylem ze dostalem od razu 2000zl.
        Zgodnie z paragrafem 7.8 regulaminu "Operator zastrzega sobie prawo do ustalenia w chwili zawarcia umowy lub w trakcie jej wykonywania Limitu Kredytowego" jednak podczas podpisywania umowy ani w trakcie jej obowiazywania nie zostalem poinformowany a jego wysokosci.
        Skoro limit ten jest ustalany indywidualnie wiec tym bardziej powininem znac jego wartosc.Brak zapisu w umowie o faktycznej jego wysokosci jest niezgodny z obowiazujacymi normami prawnymi a nawet z wenetrznym regulaminem P4 ,parag.7.8
        W zadnym punkcie regulaminu nie jest napisane ze nie moge go zmniejszyc do minimalnej kwoty 200 zl ja chyba wiem najlepiej ile rozmawiam i czy ta kwota jest dla mnie wystarcajaca.
        Zaden regulamin nie ma znaczenia nadrzednego wobec obowiazujacych aktow prawnych.
        • Gość: baya Re: play limit kredytowy IP: *.nplay.net.pl 26.01.11, 23:07
          Limit kredytowy, w głównej mierze, zabezpiecza interes operatora. Po jego przekroczeniu, jak wyżej napisano, operator może zablokować świadczenie usług do czasu uiszczenia kaucji na poczet rachunku. Podkreśliłem słowo "może", oznacza to uprawnienie, a nie obowiązek operatora.

Innymi słowy, przy 200 złotowym limicie kredytowym faktura może wynieść ponad 2000 pln. Ta konstrukcja nie zabezpieczy nas przed wysokimi rachunkami.

• Gość: redskin Re: play limit kredytowy IP: *.gorzow.mm.pl 10.09.11, 19:01
            Kolega trochę źle chyba interpretuje pewne kwestie!? Jesli ja mam limit np. na 200zł. I dzwoniąc, transmitując dane bądź wysyłając jakieś smsy doszedłem do tego limitu to operator MOŻE mi wyłączyć połączenia . To się zgadza. Ale nie ma możliwości żebym dostał rachunek jak napisaleś np. 2000. Bo po to jest limit żeby w tym momencie zapobiec dalszemu ewentualnemu wzrostowi rachunku. I jesli operator mi nie wyłaczy to jego strata. Wygram przed każdym sądem.
            • Gość: gosc Re: play limit kredytowy IP: *.extreme-net.one.pl 11.09.11, 11:33
              Operator może a nie musi. To oznacza że przy limicie 200zł może zablokować usługi ale nie musi. Więc jeżeli nie zablokuje (bo może ale nie musi) to możesz wykonywać połączenia powyżej tej kwoty, i możesz dostać rachunek nawet na 2000 zł. Czy to w dalszym ciągu nie jest jasne?
      • erroid Re: play limit kredytowy 17.08.11, 15:17
        zatem wypadałoby zmienić prawo by konsument miał możliwość zarządania ustawienia górnej granicy limitu na wybranym poziomie (powiedzmy na poziomie nie niższym niż dwukrotność a może jednokrotność standardowej opłaty abonamentowej) po przekroczeniu której operator musiałby zablokować usługi za używanie których naliczałby kolejne opłaty.
        • Gość: baya Re: play limit kredytowy IP: *.nplay.net.pl 18.08.11, 09:21
          rozwiązaniem są oferty mix i prepaid

jw. napisałem limit kredytowy nie chroni nas przed wysokim rachunkiem, on zabezpiecza interesy operatora
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka