Dodaj do ulubionych

SimLock w Orange

IP: 80.50.231.* 23.09.11, 10:34
Witam
Kilka dni temu przedłużałem umowę z Orange i nabyłem nowy telefon. Chciałem włożyć kartę sim Playa (została po testach smart-fona) i okazało się że telefon posiada blokadę sim-lock. I tu moje pytanie, czy w chwili obecnej telefony sprzedawane w ten sposób nie powinny być wolne od takowej blokady? Czy w ten sposób Orange nie łamie prawa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wezmyr Re: SimLock w Orange IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.09.11, 15:24
      Nie łamie. Nie ma prawa, która zakazywałoby instalować operatorowi oprogramowanie w postaci simlocka. Są operatorzy, którzy robią to wybiórczo (np PLAY w modemach) ale nie jest to uregulowane prawnie w żaden sposób.
    • Gość: barry Re: SimLock w Orange IP: *.nplay.net.pl 26.09.11, 17:56
      zdjęcie kosztuje 77pln lub nawet 20 w jakimś komisie, co odradzam (utrata gwarancji)
      • Gość: Bartek Re: SimLock w Orange IP: 80.50.231.* 26.09.11, 19:24
        Pamiętam że kiedyś UKE walczyło z operatorami żeby telefony były wolne od sim-locków. Dlatego się pytałem czy jakieś prawne zapisy na ten temat powstały bo to jest moim zdaniem już trochę. żenujące :/
        • Gość: barry Re: SimLock w Orange IP: *.nplay.net.pl 10.10.11, 21:17
          UKE walczyło z opłatami za zdjęcie simlock-a. Operatorzy naliczali sobie nawet kilkaset złotych za taką usługę.
    • Gość: ztr Re: SimLock w Orange IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.13, 09:02
      To ja powiem lepiej: Zamówiłem w Orange usługę zdjęcia simlocka, przysłali kod dezaktywujący, który nie pasował.... Orange twierdziło, że kod jest prawidłowy i chce za niego 77 PLN. Ludzie w serwisie SAMSUNGA (bo tej marki była telefon) za głowy się brali jacy to kretyni w Orange siedzą. Nie dałem im jednak zarobić, gotów byłem iść w tej sprawie do Sądu, zabezpieczyłem się dokumentami, notatkami sporządzanymi przy świadkach, które przesłałem do Orange po dwóch odmowach reklamacji. Orange w końcu przyznało mi rację.... ale i tak odchodzę po zakończeniu umowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka