Dodaj do ulubionych

pytanie do UKE

IP: *.ip.maverick.com.pl 20.06.12, 17:29
Sprawa jest następująca:

1/ wysłałem pismo z odpowiednim wyprzedzeniem, wypowiadające umowę na jakiś tam numer w play. Dostałem potwierdzenie, wszystko fajnie.
2/ na fakturach widnieje kwota za numer odwołany. Dzwonię i co się dowiaduję:

- podobno zadzwoniłem i ODWOŁAŁEM rezygnację - co mają niby nagrane (śmiech na sali),
- po złożeniu reklamacji, okazuje się, że to ktoś zadzwonił i odwołał w moim imieniu, niby podając hasło (jeszcze większy śmiech na sali, pytanie - jaki motyw przyświecał sprawcy). Dodam, że sami mi powiedzieli, że dzwonił z zupełnie innego numeru :-D
- nie ja dzwoniłem, nie ja się logowałem, żadnego papieru o odwołaniu rezygnacji nie dostałem od Play.

Jestem wściekły, bo robi się ze mnie ewidentnie durnia. Rozmowy mi przytoczyć nie chcą, mam bazować tylko na tym, co mówi mi jakiś człowiek przez telefon. BZDURA.

Aha, poprosiłem o przedstawienie ich oficjalnego stanowiska NA PIŚMIE. Mam dostać w ciągu 2 tygodni.

Drodzy moi, mam do was pytanie: CO ROBIĆ? UOKIK, UKE czy sąd? Jaka instytucja się tym zajmuje? Gdzie zgłaszać sprawę? Sprawa jest na milion procent do wygrania, bo nic przecież nie odwoływałem. A jeśli ktoś mi po ciemku wlazł do domu i ukradł hasło, do tego zadzwonił do Play (tylko po co???) i odwołał numer, to chyba sprawa o kradzież danych osobowych i to już konkretnie sąd?

Nie mam doświadczenia w takich sprawach. Bardzo proszę o merytoryczną pomoc.

Radek
Obserwuj wątek
    • Gość: hol Re: pytanie do UKE IP: *.CNet.Gawex.PL 20.06.12, 23:19
      najpierw zgłoś oficjalną reklamację do play i poczekaj (chyba, że to pismo co masz dostać to jako odpowiedź na reklamację). Jeżeli nie było oficjalnej reklamacji (nie masz numeru zgłoszenia lub jakiegoś potwierdzenia) to będą Ciebie zwodzili... i pewnie ich stanowiska nie uzyskasz...
      • konsument22 Re: pytanie do UKE 21.06.12, 10:42
        Cześć,

nie jestem co prawda pracownikiem UKE, ale byłym operatora telekomunikacyjnego.

zbierz wszystkie fakty jeszcze raz w jedno pismo. To pismo powinno mieć 3 ważne elementy. Opisz po kolei co się wydarzyło, zacytuj odpowiedzi konsultanta. Podsumuj, że play na podstawie wadliwego oświadczenia woli zobowiązał Cię umową telekomunikacyjną. Jako żądania w piśmie wskaż:
        (1) uznanie Twojej reklamacji
        (2) korektę faktury, w której ujęty został wypowiedziany numer.

Ostatni ważny element pisma:
        Informacja, że w przypadku negatywnej odpowiedzi na uznanie reklamacji, kierujesz sprawę do UKE w celu weryfikacji działań jakie podejmuje operator, a jednocześnie przedstawisz sprawę do UOKiKu do weryfikacji pod kątem nieuczciwych praktyk rynkowych, które wg Ciebie stosuje play, a które polegają na: utrudnianiu rozwiązania umowy, posługiwania się fałszywymi oświadczeniami woli.

Pismo koniecznie za potwierdzeniem odbioru.
        Wg mnie samo to zadziała, jeżeli nie, skarga do UKE (tu możesz się zgłosić dopiero po wyczerpaniu ścieżki reklamacyjnej), natomiast z UOKiKiem możesz kontaktować się równolegle, z tym, że UOKiK będzie potrzebował dowodów na to, że play posłużył się takim oświadczeniem woli.

Ale tak jak mówie, sama informacja o tym, że skierujesz sprawę do urzędów zadziała, sprawdzone.
        Nie odpuszczaj!

• Gość: Radosław Kowalski Re: pytanie do UKE IP: *.ip.maverick.com.pl 21.06.12, 10:46
          Bardzo bardzo dzięki za instrukcję, idealnie napisane. Tak zrobię.
          • Gość: rotflandlol Re: pytanie do UKE IP: *.toya.net.pl 23.06.12, 15:20
            Skoro umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych jest zawierana na piśmie to rezygnacja również musi być przecież złożona na piśmie. Czy to nie oznacza, że odwołanie rezygnacji też musi być na piśmie? chyba tak powinno być.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka