skiela1 20.03.08, 23:49 Autobusem jedzie 7 dziewczynek kazda ma 7 plecakow w kazdym plecaku jest 7 duzych kotow kazdy duzy kot ma 7 malych kotkow. Ile jest razem nog? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uyu Re: Zagadka 21.03.08, 01:49 Nog (ludzkich) jest 14 Kocich lapek 224 Konczyn majacych kontakt z ziemia 238 Co wygralam? ) Odpowiedz Link
mabiwy Re: Zagadka 21.03.08, 02:08 w każdym plecaku jest 7 kocich rodzin. W kadej rodzinie jet 8 kocich osobników (1 duży i 7 małych). Zatem pomieszkuje sobie tam 56 kotów. Jeśli żaden z nich nie jest kaleką, to taki plecak mieści 224 nogi. Plecaków jet 49, bo każda z 7 dziewczynek ma 7 plecaków. We wszystkich jest 10.976 kocich nóg. Jeśli doliczyć do tego 14 nóg dziewczynek, to wyjdzie 10.990. Ale autobus jedzie, zatem musi być i kierowca , nawet jeśli nie ma innych pasażerów. Czyli tych wszystkich nóg jest ogółem 10.992. co wcale nie musi być prawidłową odpowiedzią, bo nogi kocie to faktycznie łapy. Okazać się zatem może,ze nóg ludzkich jest 16. a może być i tak, że trafili się koci lub ludzccy niepełnosprawni. zagadka nie podaje ile kto miał nóg. Poza tym oprócz wymienionych w autobusie być może jechali inni pasażerowie, których należało policzyć .Opcji odpowiedzi może być uhuhu, albo jeszcze więcej Odpowiedz Link
mabiwy Re: Zagadka 21.03.08, 02:18 a poza tym , kto widział pozwolić dziewczynkom dźwigać taki ciężar i jechać bez opieki. Kurator rodzinny niezbędny! Że też się TOZ nie zainteresował warunkami przewozu zwierząt. Kriss, zrób coś z tym!! No i czy dziewczynki miały ważne bilety na przejazd i we właściwej ilości? i co kanary w tej kwestii? A w ogóle gdzie te dziewczynki? A czmu pan kierowca nie reagował na tę sodomię i gomorię. Znieczulica ogólna. Zniesmaczony jestem.. Odpowiedz Link
mabiwy Re: Zagadka 21.03.08, 02:22 acha, no i one jeszcze po nocy jadą. A gdzie rodzice, parafia i szkoła?! Rany.. nie zastanawiam się więcej, bo to horror jakiś! Odpowiedz Link
kriss67 Re: Zagadka 21.03.08, 09:24 Ty Agulaszku do kuratorium, ja lece dryndac do TOZu... Odpowiedz Link
agulaszek Re: Zagadka 21.03.08, 09:26 no! nie można na takie ooo pozwolić ORMO czuwa! ))) Odpowiedz Link
mabiwy Re: Zagadka 21.03.08, 10:12 No! serce się raduje i zbudowany jestem Dwoje czujnych i chętnych do donosów ;P. Obywatelska postawa fee! ;P /żartuję,zeby nie było.. / Odpowiedz Link
mabiwy Re: Zagadka 21.03.08, 10:32 "ludzie listy piszą, zwykłe polecone .. " to i dołków jeszcze kilka wykop Odpowiedz Link
kriss67 Re: Zagadka 21.03.08, 09:23 Czołem Mabiwy I popatrz - człowiek ekscytuje sie zagadką, a pomija tak zwane drugie dno - mocno podejrzanej - sytuacji... Otworzyłes mi oczy - dorosłe koty przewozić w plecaku...No kto to widział. Wiadomo przecież, że do przewozu kotuf służą specjalne transporterki. Gdzie one z taką ilością kotów jechały?. Ot zagadka Skiela - gdzie koty były przewozone?hm.. Odpowiedz Link
agulaszek Re: Zagadka 21.03.08, 09:39 mam nadzieję, że w "dobre ręce" a nie do schroniska Odpowiedz Link
mabiwy Re: Zagadka 21.03.08, 10:17 kriss67 napisał: > Czołem Mabiwy > I popatrz - człowiek ekscytuje sie zagadką, a pomija tak zwane > drugie dno - mocno podejrzanej - sytuacji... > Otworzyłes mi oczy - dorosłe koty przewozić w plecaku...No kto to > widział. Wiadomo przecież, że do przewozu kotuf służą specjalne > transporterki. a, bo to dobrze mieć oczy szeroko otwarte i każdą sprawę z kilku stron obejrzeć Odpowiedz Link
magoo_king Re: Zagadka 21.03.08, 06:18 skiela1 napisała: > Autobusem jedzie 7 dziewczynek to jest 14 nóg > kazda ma 7 plecakow czyli plecaków jest 49 > w kazdym plecaku jest 7 duzych kotow to jest 49X7=343 kotów razy 4 nogi to jest 1372 nóg(łap) > kazdy duzy kot ma 7 malych kotkow. czyli tych 343X7=2401 X 4 łapy= 9604 > > Ile jest razem nog? > > 14+1372+9604=10990 Odpowiedz Link
kriss67 Re: Zagadka 21.03.08, 08:05 Czołem Magoo Trzeba bić brawo - wygląda na dobrze policzone. Skiela - Magoo wygrał konkurs? ps.Fajna zagadka, bo z kotami w roli prawie głównej. Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link
mabiwy 10 992 - będę się upierał przy swoim ;) 21.03.08, 10:07 bo jednak trzeba doliczyć nogi pani/pan kierowcy. Dosyć ważne nogi skoro autobus w ruchu był - w zagadce wyraźnie było, że dziewczynki "jechały" w autobusie. Ktoś musiał ten autobus prowadzić, chyba że do wcześniej zgłoszonych ewntualnych opcji trzeba dodać i tę, że to któraś z owych panienek siedziała za kółkiem Odpowiedz Link
poprioniony Re: 10 992 - będę się upierał przy swoim ;) 21.03.08, 14:45 > wyraźnie było, że dziewczynki "jechały" w autobusie. Wyraznie bylo "jechaly autobusem" a nie "jechaly w autobusie". Co moze sugerowac, ze jedna z nich prowadzila. Jesli juz szukac dziury w calym to nigdzie nie jest napisane gdzie mialy te plecaki i jakie nogi trzeba liczyc. Ponadto, moze obok przechodzila pielgrzymka do Czestochowy? Albo Samoobrona zablokowala droge wysypujac zboze pelne wolkow zbozowych? Odpowiedz Link
skiela1 Re: Zagadka 21.03.08, 15:16 kriss67 napisał: > Skiela - Magoo wygrał konkurs? Nad nagroda sie zastanawiam Odpowiedz Link
skiela1 Re: Zagadka 21.03.08, 15:16 magoo_king napisał: > > 14+1372+9604=10990 Czyli prawidlowo (dopiero doczytalam Twoj wynik) Odpowiedz Link