Dodaj do ulubionych

kiełbaski

10.02.11, 09:42
witam

od kiedy dziecko może jeść kiełbaski? Czy wogóle może jeść? ? wiem, że w parówkach jest ponoć wszystko ale np. takie drobiowe kiełbaski czy jakieś inne chyba nie różnią się zbytnio od wędlin?
Obserwuj wątek
    • a13nka Re: kiełbaski 10.02.11, 09:58
      Oj widzę, że temat parówek był niedawno poruszany. Sama bym nie wpadła na to żeby podać dziecku tyle, że muszę mieć jakieś argumenty dla starszeństwa, które wciska dziecku co tylko można bo przecież "kiedyś dzieci jadły i nic im nie jest". Ale skorzystam z przepisu i zrobię sama ;)
      • agnieszka.lelen Re: kiełbaski 12.02.11, 21:52
        Proszę pokazać etykiety ze składem wędlin, parówek czy kiełbas. No i nie do końca " nic im nie jest" - tak łatwo się mówi kiedy nie spotyka się z wieloma problemami pediatr. pozdr.
        • kajkaz1 Re: kiełbaski 14.02.11, 13:07
          A co takiego powodują kiełbaski i parówki? Spotkałam sie wiele razy ze stwierdzeniem aby nie dawać maluchom parówek ale nie spotkałam sie z wyjasnieniem dlaczego. To po co produkuje sie i dopuszcza do obrotu niezdrowe parówki dla dzieci, nalezy je wycofac, zakazac produkcji i sprzedazy skoro szkodzą.
          • kajkaz1 Re: kiełbaski 14.02.11, 13:09
            Ja nie daje moim dzieciom parówek ale poprostu zastanawiam sie czemu sie je sprzedaje skoro sa takie szkodliwe i z tego co widzę to co druga mama daje swojemu dziecku parówki i tego typu inne produkty.
            • Gość: AnkaAnka Re: kiełbaski IP: *.jsn.osi.pl 14.02.11, 14:39
              Wiesz, na parówkach nie jest napisane, że jest to produkt dla dzieci. Kiełbasa jak kiełbasa dla wszystkich. Ale faktycznie jak się poczyta etykietkę to nie wygląda ciekawie. No, a z zakazami to jest tak, że fast foody, różne napoje, chipsy też są ponoć niezdrowe, a dzieci jedzą je na potęgę. Chodzi o to, że nie jest to 100% mięsa tylko mięso z nieciekawymi dodatkami. A wiadomo, kto da ten da dziecku. Ale jak mogę wybrać i mam tę świadomość, to po co mam dziecku dawać coś niezdrowego.
              • kajkaz1 Re: kiełbaski 14.02.11, 14:53
                Jest na rynku wiele parówek przeznaczonych specjalnie dla dzieci i jak pisza na opakowaniach wzbogaconych w wapń, witaminy itp. Skoro są szkodliwe to nie powinny byc dopuszczone do sprzedaży (isnieja przepisy i instytucje dopuszczajace do spożywania i sprzedazy rózne produktów po uprzednim ich przebadaniu). Skoro sa dopuszczone to wychodzi na to ze nie sa szkodliwe i mozna je dawac dzieciom..................a oczywiście wybór nalezy do Nas rodziców i wielu z Nas podaje do jedzenia własnie takie parówki dzieciom (ja osobiscie nie) :-).
                Poprostu zastanawia mnie fakt ,że mówi się o parówkach ,że sa niedobre, niezdrowe,nie dawac dzieciom a jednak sa sprzedawane, kupowane i dawane dzieciom do jedzenia a na dodatek nie wiem jakei tak naprawde sa skutki spożywania tych parówek, czemu sa takie szkodliwe, na co wpływają...............tego nie mówi nikt.
                • Gość: AnkaAnka Re: kiełbaski IP: *.jsn.osi.pl 14.02.11, 15:34
                  Oj to ja nawet nie wiem, że są specjalne dla dzieci.Myślałam raczej o takich, które są w każdym sklepie. Ja tego wszystkiego też nie rozumiem, ale jak teraz czytam (bo bardziej mnie to interesuje) co jest w żywności, którą jemy to brak mi słów.
              • terpuka Re: kiełbaski 14.02.11, 14:54
                papierosy, dopalacze, fast foody nie są zakazane to jak zakazać sprzedaży parówek ;)
                każdy ma wybór co podaje swojemu dziecku i co sam je
                teraz liczą się przede wszystkim niskie koszty produkcji i wysoka sprzedaż co obniża jakość wielu produktów
                od jednej parówki nikt nie umrze, ale na pewno nie jest to wartościowy produkt dlatego nie należy podawać go dzieciom
                ( mówimy o przeciętnej parówce, ostatnio w wątku o parówkach pojawiła się informacja, że istnieją takie, które mają 100% mięsa)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka