IP: *.aster.pl 08.06.11, 13:22
Mam jeszcze pytanie dotyczące warzyw. Czy jeżeli dziecko ma już w swojej diecie cebulę to czy muszę wprowadzać oddzielnie szczypiorek czy już wiadomo że to go nie uczula? A jak jest z ogórkiem i ogórkiem kiszonym, kapustą i kapustą kiszoną? To to samo czy wprowadzać oddzielnie ogórek i ogórek kiszony i sprawdzać reakcję oddzielnie po każdym z nich?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa27 Re: warzywa IP: *.aster.pl 08.06.11, 13:47
      A co robić z przyprawami: zioła prowansalskie, pieprz, majeranek, cynamon? Też wprowadzać i obserwować reakcję przez kilka dni? Czy przyprawy mogą uczulać?
      • blue_romka Re: warzywa 08.06.11, 21:30
        Teoretycznie wszystko może uczulać. Praktycznie wymienione przez Ciebie uczulają niezwykle rzadko, możesz więc użyć (no, może nie wszystkie razem).
      • momago Re: warzywa 09.06.11, 08:06
        Czy Twoja rodzina jest obciążona skonnościami do alergii? Jeśli nie - można spokojnie wprowadzać. U małych dzieci trzeba uważać na silne alergeny (np.orzechy, produkty pszczele)
        Ogórki kwaszone i gotowaną kapustę można dawać dzieciom po 7 miesiącu, Twoje jest już chyba trochę starsze... Wszystkie przyprawy które wymieniłaś można wprowadzać do diety przed ukończeniem roku.
    • Gość: ewa27 Re: warzywa IP: *.aster.pl 09.06.11, 14:53
      Chodzi mi przede wszystkim o to czy wprowadzać te rzeczy w odstępie kilku dni.Na te kilka przypraw i warzyw zszedłby nam cały miesiąc...
      • momago Re: warzywa 09.06.11, 15:31
        Jeśli dziecko nie ma skłonności do alergii, to ja bym nie czekała.
    • agnieszka.lelen Re: warzywa 10.06.11, 23:53
      Nie musi Pani wprowadzać oddzielnie szczypiorku. Teoretycznie każdy produkt może uczulać. Kiszonki mogą podrażnić skórę ( naturalne kwasy) ale ogórki czy kapusta rzadko uczulają. Podobnie z ziołami przyprawowymi. Chyba że dziecko jest uczulone na wiele produktów- wtedy jednak ostrożnie, sprawdzamy każdy nowy oddzielnie.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka