IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 22:01
Witam
Mam pytanie odnośnie obiadków,ponieważ do tej pory moja 14 miesięczna córka dostawała pulpeta z kurczaka,indyka lub pulpet wieprzowy(kurczak/wołowina),ale ile można jesc to samo,mam wrażenie,że te pulpety jej sie znudziły:) dlatego chciałabym jej podać jakieś inne mięso np schab pieczony w rękawie tylko boje sie ,że córka nie da rady tego pogryźć ,ponieważ ma 4 ząbki.Może macie jakieś inne pomysły na obiadki mięsne??Co bym jeszcze z mięsa, mogla córce podać??Może któraś mama robiła, makaron z sosem i mięsem,córka uwielbia makaron w każdej postaci,wiec to danie by jej smakowało,tylko nie bardzo wiem jak mam zrobic sos i jakie mięso dodać,bede wdzieczna za przepisy i podpowiedz.Dziekuje i Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • myszy80 Re: Obiad 15.06.11, 08:32
      Ja swojemu czasem robię potrawkę z kurczaka/indyka. Obieram mięso, wrzucam do garnka, dodaję warzywka (jak na rosół), majeranek, potem zagęszczam trochę śmietaną (można jogurtem) i mąką, dodaję zieleninę (natka pietruszki i/lub selera, koperek) i podaję z kaszą, makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Podobnie podaję też wieprzowinę z warzywami (najczęściej schab), tylko bez zabielania. Kroję mięso na cienkie plasterki, wkładam do garnka z warzywami i gotuję do miękkości.
      Czasami używam też szynki lub łopatki. Kiedyś warzywa blendowałam dzięki czemu sos się zagęszczał. Teraz używam je raczej tylko dla smaku potrawy.

I oczywiście daję jeszcze pieczonego kurczaka, ale nie pierś, bo jest za sucha, tylko udko.

Z tymi daniami powinna sobie poradzić, tym bardziej, że dzieci bardzo wydajnie pracują dziąsłami :)
    • Gość: m Re: Obiad IP: *.219.160.146.adsl.dyn.edpnet.net 15.06.11, 10:28
      hej,
      ja jeszcze inaczej...
      gotuje wybrane warzywa na parze, może być cokolowiek - brokuły, marchewka, kalafior, groszek, cukinia - jeden składnik lub wiele i też mięso.
      Potem warzywa miksuję w niewielkiej ilości wody a mięso kroje na drobno, ale myślę też że można z mięsem blenderem podziałać również. dodaję łyżeczkę lub łyżkę oliwy (jęsli sosik na dwa dni:)
      i tym sposobem powstaje gęsty sos warzywno-mięsny, który dodaje do kaszy bezglutenowej lub czasami ziemniaków (ziemniaków nie miksuje - dziecko musi żuć mniejsze kawałki). Ty możesz dodać do makaronu.
    • matka_karmiaca Re: Obiad 15.06.11, 10:45
      Spokojnie możesz upiec schab czy drób, jak wyjdzie za suchy, to pokroisz w bardzo cienkie plastry w poprzek włókien - moja jada pieczone mięso od 7 miesiąca. Jakby był bardzo suchy, taki kruszący, to dorzuć jakiś sos, żeby "skleić" - np ziołowy na bazie serka naturalnego.

Klasyczne spaghetti dla malucha to mięso z sosem z pomidorów i jakie tam Ci się jeszcze warzywa napatoczą - dla dorosłych smażę na oliwie, dla malucha możesz ugotować. Możesz też zrobić sos na bazie jogurtu naturalnego, z np. brokułem i kawałkami kurczaka.

Możesz robić miliony potrawek z kawałków mięsa duszonych z warzywami - dzieci w naszej rodzinie lubią mięso z udek kurczaka/indyka duszone z rodzynkami / suszonymi morelami / ananasem / brzoskwiniami z puszki z kaszą perłową.

• momago Re: Obiad 15.06.11, 11:50
      Jeśli lubi kluchy, to polubi też naleśniki z farszem warzywnym lub mięsnym (zmielone gotowane mięso) i pierogi. Proponuje tylko nie używać białej mąki - razową, gryczaną, kukurydzianą.
      Sos do makaronu: puszka pomidorów bez skórki do rondla, pogotować kilka minut - doprawić ziołami, miodem i dodać zmielone gotowane mięso (np. z zupy). Na talerzu polać oliwą z oliwek.
      Mięso z indyka, królika, kurczaka, wieprzowe - ugotowane na miękko wystarczy posiekać lub podziobać widelcem.
    • agnieszka.lelen Re: Obiad 20.06.11, 23:24
      Umiejętność gryzienia nie zależy od liczby zębów. Może Pani podać schab czy jakiekolwiek inne mięso pieczone i ew. pokroić. Do sosu można dodać małe kawałki mięsa.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka