Dodaj do ulubionych

Proszę o ocenę schematu

07.08.11, 11:57
Mój synek za tydzień skończy 8 m-cy. Ma stwierdzoną skazę białkową i z tego powodu pije mleko bebilon pepti. Waży prawie 10kg, mierzy ok 75cm. Od ok miesiąca karmię go wg następującego schematu:

4-5 bebilon pepti 150ml
9 sinlac, zwykle zjada ok 100ml
12 obiadek/zupka ze słoiczków z dodatkiem kaszki glutenowej (ok 2 łyżeczki), 130g
15 deserek ze słoiczka 125g, czasami z dodatkiem jogurciku
18 bebilon pepti 150ml
21 bebilon pepti zagęszczony kleikiem ryżowym, porcja ok 170ml

Poza tym w ciągu dnia dostaje do picia wodę i ok 80ml soku owocowego.
Z przekąsek zjada dziennie 3-4 chrupki oraz sporadycznie skórkę chleba, kawałki makaronu, kawałki śliwki lub nektaryny.

Moje pytania w związku z powyższym schematem:
1. synek ma bardzo twarde i zbite kupki, czy powinnam coś zmienić/wycofać z diety?
2. zaczęłam mu podawać jogurciki dla dzieci, czy przy skazie białkowej powinnam zrezygnować z nich (lekarz sugerował że w ten sposób można sprawdzić czy alergia na białko nadal się utrzymuje)
3. czy lepiej zamiast sinlacu podawać kaszkę ryżową lub mleczno-ryżową?
4. czy zacząć wprowadzać żółtko?

Jeżeli Pani jako specjalistka lub inne forumowiczki mają jakieś swoje spostrzeżenia lub rady to czekam na opinie.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: Proszę o ocenę schematu 08.08.11, 23:03
      1. Warto zwiększyć ilość warzyw w diecie; można wybierać te, które działają rozluźniająco na stolec. Można rozważyć podawanie probiotyku.
      2. Skaza białkowa (czyli jak rozumiem alergia na białka mleka krowiego) wiąże się z koniecznością wyeliminowania mleka krowiego i jego przetworów z diety na różnie długi czas. W celu weryfikacji czy jeszcze należy stosować dietę bezmleczną wykonuje się tzw. test prowokacji (czyli podaje się produkt zawierający białko mleka krowiego) i postępuje w zależności od wyniku próby.
      3. W podanych porcjach Bebilonu i Sinlacu dziecko ma zapewnioną dobową podaż białka.
      Jeżeli zaprzestanie Pani stosować dietę bezmleczną odstawi Pani Sinlac.
      4.Tak.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka