Dodaj do ulubionych

dwulatek chce jeść tylko słoiczki

IP: *.180.36.229.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.08.11, 14:04
Mam problem z moim dwuletnim synem, który nie chce jeść normalnych obiadów czy deserków jak tylko słoiczki. Rano wypija mleko potem je suchy chleb lub bułkę, wieczorem ten sam zestaw a w ciągu dnia niestety nie wiem już sama co mam mu dawać i jak zmusić go spróbowania czegoś innego. Problem był od samego początku rozszerzania diety. Dietę zaczęłam mu rozszerzać w piątym miesiącu, do roku karmiłam go piersią. Syn kompletnie nie akceptował tego co ja mu przygotowałam, pluł i krzyczał, tylko gotowe kupne słoiczki przyjmował względnie spokojnie. I tak jest po dzień dzisiejszy. Nie chce nawet wziąć do ust niczego z "dorosłego menu". Czasem względnie spokojnie zje obiadek przeze mnie przygotowany ale musi być zmiksowany. Gdy próbuje jedzenia nie miksować tylko rozduszam widelcem a mięso drobniutko siekam pluje,krzyczy i płacze i jeść nie chce. Każdy posiłek to koszmar nawet gdy dostać ma to co lubi czyli coś zmiksowanego lub kupny słoik awanturuje się strasznie aż nie zdoła połknąć pierwszej łyżeczki i nie stwierdzi, że to jest ok. Nie chce nawet owoców - kiedyś uwielbialł banany i jabłka w całości, teraz i to jest u niego na czarnej liście. Istny horror i dla niego i dla nas. Jak przekonać go do próbowania nowych rzeczy o innej konsystencji niż zmiksowana papka? Pomocy!!!

Obserwuj wątek
    • mia_siochi Re: dwulatek chce jeść tylko słoiczki 23.08.11, 15:02
      forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html
      • Gość: Ania Re: dwulatek chce jeść tylko słoiczki IP: *.10-3.cable.virginmedia.com 25.08.11, 11:59
        mia_siochi napisała:

> rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html

akurat raczej wrecz przeciwnie
        BLW mowi o niepodawaniu sloiczkow od poczatku, i DOBRYCH POCZATKACH, dobrych przyzwyczajeniach

trudno zastosowac blw u dwulatka bo czasu nei cofniesz!!!
    • Gość: niebioska Re: dwulatek chce jeść tylko słoiczki IP: *.cli.nitronet.pl 23.08.11, 23:16
      Ja spróbowałabym z nim po prostu porozmawiać. Dwulatkowi da się naprawdę sporo wytłumaczyć. A próbowałaś postawić przed nim talerz z cieniutkim plastrem pieczonego mięsa i gotowanymi warzywami (w całości/dużych kawałkach)?
      Bez urazy, ale trochę późno zaczęłaś się tym martwić.
      • Gość: kiniak2 Re: dwulatek chce jeść tylko słoiczki IP: *.146.188.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.08.11, 21:28
        Martwię się tym od samego początku a nie od teraz. Od samego początku sadzałam go codziennie przy stole do wspólnych posiłków ze mną, moim mężem i starszym 6-letnim synem. Zawsze ma swój talerz ,na który nakładam mu to co my jemy i nigdy nie skusił się by czegoś spróbowac. Grzebie widelcem w tym jedzeniu (ręką nie chce nawet tego dotknąc bo się brzydzi) i w końcu oddaje widelec mówiąc "ble".
        • Gość: mamama Re: dwulatek chce jeść tylko słoiczki IP: *.krt.net.pl 22.07.12, 09:23
          kiniak, odezwij się do mnie proszę! Mam DOKŁADNIE ten sam problem:(( Czy u Was już jest lepiej? Czy konsultowaliście się z psychologiem? Proszę o pomoc! mój mail: kryga1@o2.pl
          • Gość: mmaaaama Re: dwulatek chce jeść tylko słoiczki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.14, 19:36
            U nas to samo, od 8 miesięcy, syn ma 2,5 roku. Dziewczyny, odezwijcie się, jak jest u was teraz? co pomogło?
    • paulag24 Re: dwulatek chce jeść tylko słoiczki 24.08.11, 00:28
      Niestety nie pocieszę Cię, jakbym czytała o mojej córce, która ma teraz 3,5 roku!
      A zachowuje się identycznie jak twój synek, od samego okresu niemowlęcego, trwa to do teraz, jestem wycieńczona psychicznie, tłumaczenia, rozmowy nic nie pomagają, niestety brak mi już cierpliwości, i zdarza się że daję klapsa corci. Zamierzam z małą pójść do psychologa, bo to jst nie do wytrzymania, mała boi się nowych pokarmów.
    • agnieszka.lelen Re: dwulatek chce jeść tylko słoiczki 25.08.11, 19:57
      Proszę skonsultować problem z psychologiem zajmującym się zaburzeniami karmienia u dzieci a do tego czasu karmić jak się da. Skoro bułkę/ chleb potrafi jeść sam, nie krztusi się, łyka bez problemu to niechęć/ strach przed obiadem/owocami nawet które lubi, ze słoika może mieć głębsze podłoże. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • sylwkasz Re: dwulatek chce jeść tylko słoiczki 23.07.12, 12:40
        Mozesz sie zglosic do neurologopedy, ale pewnie ta wizyta i tak nie wiele wniesie. Pewnie maly ma nadwrazliwosc podniebienia, podobnie jak moje dziecko [teraz 2,5 roku]. Bulke od dawna jadla chetnie, bulka to bulka nie zaskoczy jej konsystencja, problem jest na przyklad w niemiksowanych zupach gdzie moze natrafic na rozne konsystencje - makaron, warzywo, miesko. Moja na przyklad je miesko z kurczaka chetnie, bulke chetnie, ale zup z dodatkami nie zje, bedzie miala odruch wymiotny i zwymiotuje. Jest lepiej niz bylo, ale na to trzeba czasu, powoli przyzwyczajac do innych potraw, ale nei na sile, delikatnie podawac np. wsrod kluseczek w rosolku dodac kilka innych kluseczek, o innej formie, tak zeby dziecko powoli przyzwyczajalo podniebienie do nowosci. Niektorzy neurologopedzi proponuja masaze podniebienia, ale sadze ze u 2latka to neiwykonalne i nie pomoze. No i grunt to spokoj, zeby maluch calkiem sie nei zniechecil.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka