Dodaj do ulubionych

posiłki mleczne

IP: *.aster.pl 04.10.11, 15:16
Moje dziecko ma 16 miesięcy. Na śniadanie wypija kubek mleka i je kanapkę lub je musli/płatki na mm. Na drugie śniadanie jest jogurt a na kolację kaszka na mm. Czy nie jest za duże na kaszki? Jak można urozmaicić tą kolację? Próbowałam podawać mleko z kluseczkami i kaszą manną ale nie idzie...
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: posiłki mleczne 04.10.11, 22:07
      Mysle, ze kaszki mozna jesc dosc dlugo, moj ma 17 m-cy i 2x dziennie je kaszki. To wazne, bo kaszki sa na bazie mleka, a dzieci w tym wieku musza wypijac ok 0,5 litra mleka, zeby dostarczyc wapn. Moj tyle z butelki nie wypija, wiec kaszki sa wazne. Inne mozliwosci to kanapka, parowki, jajecznica, na deser jogurty, mozna zrobic zupke mleczna gesta, kluseczki z serkow homogenizowanych i maki. U mnie jest ograniczenie, maly alergik, nie moze zadnego nabialu, wiec tez je duzo kaszek wlasnie zeby wapn zapewnic z mm. Pomysl co sama jesz na sniadanie i kolacje - zazwyczaj to pewnie kanapka, jakies musli, moze jajecznica, kielbaska, wiec i dziecko moze jesc podobne rzeczy.
    • agnieszka.lelen Re: posiłki mleczne 05.10.11, 23:35
      To trudne - ocenic moment od kiedy już nie podawac kaszek. Warto urozmaicac jadłospis, proponowac nowe produkty nabiałowe i potrawy z nich: jogurty, kefir, maślanka, sery, twaróg, serki.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka