Dodaj do ulubionych

Krostki a marchewka

19.12.11, 12:18
Przez 3 dni podawałam 4,5 miesięcznemu synkowi marchewkę a od 2 dni jadł marchewkę z ziemniakiem i pietruszką!! Na twarzy pojawiły się dosłownie 4 małe krostki i jedna na rącze Czy mogą mieć związek z zupką?? Czy odstawić warzywa które jadł?? Jeśli tak to na jak długo??
Obserwuj wątek
    • vanilia21 Re: Krostki a marchewka 20.12.11, 12:16
      Moje córeczki za każdym razem kiedy jedzą marchewkę dostają krostek na buzi. Po odstawieniu krostki znikają. Byłam z tym u kilku pediatrów i dermatologa i każdy z nich mówił, że krostki są wynikiem kontaktu marchewki ze skórą dziecka, ze ślinieniem się i aby nie odstawiać marchewki. Krostki wyskakują im do teraz (mają 8,5 miesiąca). Dlatego też nie daję jej codziennie ale raz na jakiś czas w małych ilościach. Poza tym często w ciągu dnia przemywam im buzię i smaruję kremem Oilatum soft.
    • agnieszka.lelen Re: Krostki a marchewka 22.12.11, 23:30
      Takie zmiany mogą mieć wiele przyczyn; również mieć związek ze spożywanymi pokarmami. Natomiast jeśli nie nasilają się po podawaniu zupki to nie trzeba odstawiać tylko obserwować. W przeciwnym razie można wrócić do podawania samego mleka i ponowić próby (ale z pojedynczymi warzywami) po ustąpieniu zmian.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka