Dodaj do ulubionych

problem z dwulatkiem

IP: *.nplay.net.pl 17.02.12, 13:01
tyle czytam o prawidlowych schematach, dwa dania z warzywami w ciągu dnia, do tej pory wszystko było ok, mały jadl, a tu od 3 miesięcy klops- żadnych warzyw oprocz pomidorow nie przyjmuje czasem zdarza sie mu zjeśc ziemniaka? co robić???!!!! nie wmusze przecież bo nie da rady paszcze zaciśnie i tyle albo wypluje! czy ktoś mi doradzi? a może poprostu to normalne jakby organizm potrzebował to mały by jadł?
Obserwuj wątek
    • terpuka Re: problem z dwulatkiem 17.02.12, 15:43
      za wiele nie poradzę bo sama mam podobną sytuację,
      moja córka ma 2,5 roku zawsze chętnie jadła, jadłospis miała urozmaicony, codziennie warzywa, owoce, a ostatnio jedyny owoc jaki zje to od czasu do czasu banan, zupy jarzynowe są be, najchętniej rosół z furą makaronu lub krupnik, kanapki nie zje, żadnej surówki nie tknie
      na razie nie zmuszam i czekam na rozwój sytuacji
      może to taki wiek
    • agnieszka.lelen Re: problem z dwulatkiem 23.02.12, 16:52
      W tym wieku dziecko często buntuje się wobec niemal wszystkiego. Trzeba być konsekwentnym (jak zupa to podaję zupę a nie np.: chrupki) i wytrwale proponować, bez zmuszania. Może też po prostu próbować przeczekać. Może różne dania w pomidorach?
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka