Dodaj do ulubionych

kilka pytań - roczne dziecko

IP: 62.233.215.* 10.10.12, 20:42
syn za tydzień kończy rok.
1. jak często prawie roczne dziecko może jeść jogurty naturalne, kefiry? gdzieś wyczytałam, że tylko 2-3 razy w tygodniu. ale właściwie jest to jedyna rzecz, przy której nie marudzi i potrafi zjeść pół kubeczka, więc dostaje codziennie.
2. czy białko jaja jest niezbędne w diecie? żółtko jeszcze jakoś udaje mi się przemycić w zupkach, choć też nie zawsze, ale białka nie jestem w stanie. nie przechodzi ani w formie jajecznicy, ani ugotowane, ani nawet w naleśnikach.
3. kiedy można wprowadzić śmietanę 12 czy 18%? np jako ser biały ze śmietaną? czy może skosztować troszkę bitej śmietany (takiej ze śmietanki 36%, nie gotowej w spray'u) z tortu urodzinowego?
4. bardzo proszę o sugestie, co mogłabym podać synkowi na śniadanie lub kolację, póki co nadal je kaszki. chleba czy bułki dziubnie tylko 2 kęsy i to tylko skórkę, nie chce wędliny, sera żółtego, jajecznicy, warzyw w kawałkach ani w ogóle nic co jest w formie stałej...
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: kilka pytań - roczne dziecko 12.10.12, 00:38
      1. Wprowadzanie produktów nabiałowych zaczyna się od "kilka razy w tygodniu" ale w przypadku dobrej tolerancji może jeść częściej , nawet codziennie.
      2. Jest odniesieniem do wszystkich produktów białkowych; jest białkiem "wzorcowym". Nie jest bezwzględnie konieczne ale jest wygodnym sposobem podania pełnowartościowego białka.
      3. Śmietana nie jest potrzebna w diecie małych dzieci. Sporadycznie, jako niewielki dodatek -tak. (np.: troszkę bitej śmietany z tortu).
      4. Budynie. Pasty do chleba - warzywne, mięsne, rybne, jajeczne, twarogowe itp. Zupy mleczne (mleko +musli, płatki, kasze, kluski, ryż, makarony itd.)
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • gacek-junior Re: kilka pytań - roczne dziecko 16.10.12, 15:16
        dziękuję za odpowiedź. pasty do chleba niestety odpadają, bo mały zjada tylko odrobinkę skórki (wielkości kciuka), środek wypluwa. na razie jest tylko na piersi ale chyba zacznę wprowadzać mu modyfikowane, może zupy mleczne przejdą, chociaż próbowałam z krowim i od razu wypluwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka