Dodaj do ulubionych

popijanie stałych posiłków mlekiem

09.04.13, 14:01
Moja córka ma 9 miesięcy. Dostaje posiłki co 3 godziny. Każdy posiłek musi popić mlekiem bo inaczej jest głodna. Rano je kaszkę, mleko, obiad, mleko, deserek, mleko, podwieczorek i po kąpieli mleko. Odstępy pomiędzy posiłkiem, a mlekiem to ok. 30 minut do godziny. Kiedy dziecko jest w stanie się najeść tak stałym posiłkiem, aby nie popijać mlekiem?
Obserwuj wątek
    • zuzinkas Re: popijanie stałych posiłków mlekiem 09.04.13, 19:02
      moje dzieci juz w 6tym miesiacu nie musialy pic mleka po obiedzie.. widocznie za male porcje je..
      • bisiek10 Re: popijanie stałych posiłków mlekiem 09.04.13, 19:40
        Moja tez skonczyla 6mies i nie popija mlekiem.Woda owszem :)
    • momago Re: popijanie stałych posiłków mlekiem 09.04.13, 21:12
      Mlekiem piersiowym czy modyfikowanym? Bo jak piersiowym to sobie może popijać do woli i jak długo chce :-)
      • noneczka88 Re: popijanie stałych posiłków mlekiem 10.04.13, 17:02
        mlekiem modyfikowanym :) tylko, że to wyglada tak, że ja po posiłku daje jej się napic, a ja krótki okres czasu ona płacze bo jest głodna. Posiłki stałe traktuje chyba jako przekąski, a mleko dla niej to podstawa. Może potrzebuje więcej czasu na naukę. Bede chyba musiała uzbroic się w cierpliwość i wytrwale podawac najpierw pokarm stały, a poźniej dopiero mleko.
    • alinalen Re: popijanie stałych posiłków mlekiem 09.04.13, 21:21
      a może jednak woda?? bo jej sie chce pić
    • toya666 Re: popijanie stałych posiłków mlekiem 10.04.13, 21:20
      Mój do ok. 9-go miesiąca popijał, alemlekiem piersiowym.

Jednakże dopóki nie przekroczy zalecanej ilości mm na dobę, to bym się nie przejmowała. Dorośnie do najadania się posiłkami stałymi.
    • agnieszka.lelen Re: popijanie stałych posiłków mlekiem 11.04.13, 20:00
      Jak duże są porcję tych posiłków? Jakie są porcję mleka? W spisie posiłków brakuje drugiego dania warzywnego. Co je na podwieczorek? Mleko rzeczywiście może nie nasycać na długo. Może trzeba wprowadzić drugą porcję kaszy, np.: na kolację? Jeśli porcje posiłków są nieduże dziecko może domagać się "uzupełnienia" ; wówczas mleko można podać do posiłku (bez odstępów czasowych)
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • noneczka88 Re: popijanie stałych posiłków mlekiem 11.04.13, 21:11
        Maja je różnie. Bywa tak, że zje 20 łyżeczek zupki na obiad, a czasem zje 6 łyżeczek. Mleka wypija ostatnio po 150 ml. Wprowadzę kolejną porcję warzyw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka