Dodaj do ulubionych

Pytanie o podawanie kaszy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.13, 10:20
Witam, mam pytanie odnośnie schematu żywienia niemowląt karmionych mm. Według tego schematu w siódmym miesiącu powinnam dodawać do mleka 2-3g kaszki lub kleiku. Może ja czegoś nie rozumiem, ale czy to oznacza, że mam mu te kaszkę dosypywać do butelki? Zawsze mi się wydawało, że kaszkę je się łyżeczką:), ale przecież przy tak małej ilości dodawanej kaszki to nie ma sensu. Jak to jest? Pozdrawiam serdecznie
Karolina
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: Pytanie o podawanie kaszy 09.12.13, 18:08
      Chodzi o wprowadzanie produktu glutenowego zaczynając od niewielkich ilości. Można podać go w mleku albo kaszce mlecznej, można połączyć z przecierem owocowym albo warzywnym - podawanym łyżeczką.
      Może Pani wybrać dowolny produkt glutenowy (im prostszy tym lepiej); w zależności np.: od sposobu przyrządzania (np.: wygodne kaszki typu "instant").
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: Karolina Re: Pytanie o podawanie kaszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.13, 15:24
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozumiem wprowadzanie małych ilości produktów glutenowych, ale co w przypadku np. kleiku ryżowego? Obecnie dodaję kleiku ryżowego dla niemowląt do 150 ml mleka, ale żeby móc go w miarę normalnie podać łyżeczką, muszę wsypać go dość dużo. Boję się, żeby Mały się, że tak powiem, nie "spasł":), bo już i tak wagę ma słuszną (9,4 kg 6,5 miesiąca). A jeśli chodzi o kaszkę glutenową, to co Pani poleca na początek? I ostatnie moje pytanie o żółtko - podaję Małemu zupki ze słoiczków, czy mogę zatem do nich dodać żółtko? Rozumiem, że ugotowane na twardo i rozdrobnione widelcem? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.
        Karolina
    • Gość: Karolina Re: Pytanie o podawanie kaszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.13, 20:58
      Witam, czy dobrze rozumiem, że mogę taką np. kaszkę nestle 8 zbóż wsypać od razu z opakowania do zupki ze słoiczka? Nie muszę jej jakoś wcześniej przygotowywać i dopiero dodać do sloiczka?
      • bisiek10 Re: Pytanie o podawanie kaszy 02.01.14, 00:02
        Jesli to kaszka zdrowy brzuszek nestle to bym nie radzila dosypywac do zupki bo mimo tego ze bez cukru to jest slodkawa ;)
    • imp9 A ja dalej nie kumam :-( 02.01.14, 14:47
      Hej
      Mój synek skończył 6 miesięcy, karmię go mm, udałam się zatem po zakup kaszki glutenowej. Kupiłam kaszkę pt. "Mleczna kaszka manna tradycyjny posiłek" po 6 miesiącu. I na odwrocie czytam: " Zgodnie z aktualnym schematem żywienia, u niemowląt karmionych piersią pełne posiłki glutenowe mogą być wprowadzane po 6 miesiącu życia, a u niemowląt niekarmionych piersią po 9 miesiącu".
      Z boku jest instrukacja : 140 ml wody i 50g ( 6 łyżek) kaszki.
      Czy mam rozumieć, że te proporcje to jest ten pełen posiłek glutenowy? Czyli od ilu łyżek mam zacząć.

Wiem, że pewnie niektorym sie wyda to banalnie proste, ale ja juz sie zakreciłam.

Dziekuję z góry za podpowiedź

Inka
      • Gość: bisiek10 Re: A ja dalej nie kumam :-( IP: *.as13285.net 02.01.14, 17:40
        Nie pisze nic na opakowaniu o tym jak wprowadzac gluten?Zanim podasz dziecku pelny posilek glutenowy trzeba zrobic ekspozycje najpierw.Bylo o tym milion razy.Poza tym nie wiem po co sie bawic w kaszki dzieciowe jak mozna albo dac skorke od chleba do dziamgania albo zwykla kasze manne do posilku.
        • Gość: Karolina Re: A ja dalej nie kumam :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.14, 13:25
          Tak, jest to kaszka zdrowy brzuszek. To zamiast do zupki mogę dodać do owoców, ale chodzi mi o to, czy mogę taką kaszkę sypnąć prosto z opakowania do słoiczka i słoiczek podgrzać w podgrzewaczu? Nie wiem, jak inaczej opisać, o co mi chodzi, po prostu nie wiem, czy tej kaszki nie trzeba najpierw jakoś zagotować.
          • Gość: bisiek10 Re: A ja dalej nie kumam :-( IP: 92.25.0.* 05.01.14, 20:24
            Tej kaszki sie nie gotuje tylko dodaje do cieplego mleka lub wody.Wiec ja rozrob moze z woda i dopiero do owocow.W jakich proporcj wody nie mam pojecia bo szczerze mowiac to tak nie kombinowalam ;)
      • freepolo Re: A ja dalej nie kumam :-( 06.01.14, 17:36
        Zaczynasz od łyżeczki tej kaszki glutenowej. Wiec robisz odpowiednio mniej. To z instrukcji podziel na tyle zeby było z 1 łyżki i zrób z woda czy tam mlekiem (tak jak pisze). Po miesiącu możesz dawac juz troche wiecej i t d. U nas babka z poradni mówiła zeby dawac łyżkę bardzo długo i nie zwiększać. Byleby było tak jak szczepionka. Potem jak wejdzie pieczywo czy inne dania z gluten to wystarczy
        • imp9 Re: A ja już kumam :-) 06.01.14, 21:29
          Bardzo dziękuję za info.
          Właśnie o taką informację mi chodziło :-)

Inka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka