luizam1 20.06.09, 14:45 kiedy zacząć podawać gluten dla alergika i w jakiej postaci? Córka ma 7,5 miesiąca i jeszce nie ma wprowadzonego glutenu. Ma podajrzene skazy białkowej, od miesiąca jest na nutramigenie. Dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kina82 Re: gluten dla alergika 22.06.09, 22:53 Ja też mam małego alergika, obecnie ma 5,5 m-ca. Niby jest teraz nowy schemat wprowadzania glutenu między 4 a 6 miesiącem jako dodatek do przecieru warzywnego ale ja mimo zaleceń mojej pediatry będę się trzymać starego schematu i zacznę wprowadzać po 10 m-cu. Miałam już dużo nieprzyjemności przy szukaniu alergenów, teraz jest ok, wiem na co synek źle reaguje i karmiąc piersią stosuję dietę eliminacyjną. Nie chcę go narażać na kolejne bóle brzuszka i podobne rzeczy więc narazie nie podaję glutenu. Odpowiedz Link Zgłoś
mnaimmnia Re: gluten dla alergika 23.06.09, 22:49 ja wprowadzałam około roczku i nie powiodło się. Po 3 tyg pojawiły się beznadziejne kupy, choć wysypki nie zaobserwowałam. Moja pediatra każe wprowadzać u alergików po 1 r.ż. Dodam że my to ciężki przypadek, spróbuję kolejny raz pewnie najwcześniej za pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerwinska Re: gluten dla alergika 10.07.09, 17:13 Witam! Wg prof. Książyka alergia pokarmowa nie nie zmienia zasad wprowadzania glutenu www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,4478441.html Pozdrawiam Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś