Dodaj do ulubionych

2 pytania i prosba o rade

31.08.09, 09:52
Zaczelam rozszerzac mojej corce diete. Zaczełysmy od jablka bo po mleku
modyfikowanym mala strasznie stekala przy robieniu kupy.
Moje pierwsze pytanko to ile ma zjadac sloiczka jabłka zeby zastapic jeden
mleczny [posilek? Czy to ma byc caly sloiczek czy pól? Zaczełam to jabko
wprowadzac od soczku a teraz chce juz przecier jako deserek o 9.30. A jak
dojde do zupek to ile ma zjesc sloiczka?
Podaje tez juz kleik na przemian ryzowe i kukurydziany, tylko ze od kiedy mala
sprobowala tych kleikow nie chce mi pic zwyklego mleka.
Czy moge do kazdego posilku z mleka dosypywac jedna miarke kleiku? Proszę o rade.
Obserwuj wątek
    • marta_mamahubka Re: 2 pytania i prosba o rade 31.08.09, 12:31
      Z tym jablkiem to roznie bywa jesli chodzi o kupy :-) Mojego Mlodego
      "zatwardzilo", odstawilam calkiem marchewke, bo wydala mi sie ona najbardziej
      podejrzana (je juz marchew, dynie, ziemniaka i jablko) i niestety nadal go
      meczy. Jablka sloiczkowe potrafia zapierac (mam z Hipp na ktorym jest napisane
      ze rozluznia...)

Co do wielkosci, my jestesmy teraz na etapie calego sloika, mniej wiecej tydzien
      temu dalam jablko pierwszy raz. Jak zjada caly sloik to nie daje juz mleka. Daje
      o 12-13 obiadek, o 16 jablko i nastepne jedzonko mamy czasami o 18 ale zdarza
      sie tez o 19 :-) Mysle, ze jak dziecko jest zarloczkiem to wytrzyma na tym
      jablku max 2.5 godziny :)

A co do zupek, wg schematu jest 180ml, w praktyce to sa prawie 2 male sloiczki
      po 130 g. Ja robie tak - daje 1 zupke + pol sloika jakiegos warzywka np.dynie z
      ziemniakami. Albo caly sloik dynii z ziemniakami i do tego gotuje dodatkowo
      ziemniaczka. Do tego lyzeczka oliwy z oliwek lub maselka. Na chwile obecna
      odstawilam marchew.

Kleik...mozesz dawac ale uwazaj, zeby dziecko nie zaczelo nagle przybierac ponad
      norme :-) Ja daje na noc 3 miarki. I tylko kukurydziany, bo ryzowy tez zapiera.
    • joanna.czerwinska Re: 2 pytania i prosba o rade 10.09.09, 23:36
      Witam!
      To może wiele wyjaśnić www.forumpediatryczne.pl/txt/a,5424,2,1,4,1
      Zalecana ilość owoców, soków przecierowych podawanych niemowlęciu w ciągu doby
      to 150g. Jeśli chodzi o ilość zjadanej na porcję zupki - ok 180ml. Dorze jest
      jednak obserwować Maluszka i zobaczyć ile tak naprawdę potrzebuje.
      Jeżeli Dziecko ma skłonność do zaparć, to warto zrezygnować z kleików ryżowych.
      Ciekawa jestem w jakim wieku jest Maluszek i ile waży?
      Pozdrawiam
      Joanna Czerwińska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka