Dodaj do ulubionych

otreby i celiakia

20.05.10, 17:26
jestem na diecie bezglutenowej. oteby pszenne kategorycznie odpadaja a co do
jedzenia owsa i jego produktow zdania wsrod lekarzy sa podzielone, glownie z
tego powodu ze szalenie trudno jest wychodowac owies niezanieczyszczony innymi
zbozami. czy naprawde otreby sa konieczne? jak ich nie bede jesc to co?
Obserwuj wątek
    • matya Re: otreby i celiakia 20.05.10, 17:28
      aha, no i oczywiscie zaden chleb pelnoziarnisty czy inny nie wchodzi w rachube.
    • madzioreck Re: otreby i celiakia 20.05.10, 17:37
      Spróbuj bez otrąb, jak nie wolno, to nie wolno. Tylko popytaj w aptece o jakiś
      błonnik, który możesz jeść, bo ta dieta dostarcza go mało, jeśli nie jemy otrąb.
      Z drugiej strony, teorie dotyczące otrąb są różne - u jednych regulują pracę
      jelit, u innych osób je korkują.
      W diecie Dukana chodzi też o to, że otręby wchłaniają część wartości odżywczych,
      ale jeśli nie możesz ich jeść to trudno, żebyś sobie miała zaszkodzić :)
      • klara551 Re: otreby i celiakia 20.05.10, 18:32
        Spróbuj upiec mój chlebek bez otrąb pszennych.Przecież sama
        zauważysz,czy coś jest nie tak i to dość szybko.Jeżeli lekarze sami
        nie wiedzą,czy owies /otręby,to nie to samo co mąka/szkodzą czy
        nie,więc zwiększ może ilość mąki kuku i próbuj
        • matya Re: otreby i celiakia 20.05.10, 18:41
          jesli chodzi o potencjalna szkodliwosc to oteby owsiane od maki owsianej sie
          niczym nie roznia, niestety. postaram sie poszukac otebow z certyfikatem czystosci.
          • catalina81 Re: otreby i celiakia 20.05.10, 20:55
            w Polsce nie ma otrąb ani błonnika pszennego lub owsianego, w których producent
            gwarantuje brak glutenu - kiedyś się dowiadywałam, bo też mam celiakie.
            są błonniki: jabłkowe, z siemienia lnianego, kakaowe, z żurawin z jabłkami. te
            są bezglutenowe. produkuje je polska firma microstructure.
            pamiętaj tylko, że stosując błonnik trzeba go dobrze popić (2 szklanki wody
            zaraz po zażyciu).
            w/g mnie w diecie otręby są po to, żeby zapobiec zaparciom.
            • chce_schudnac Re: otreby i celiakia 20.05.10, 21:11
              w Polsce nie ma otrąb ani błonnika pszennego lub owsianego, w
              których producent
              > gwarantuje brak glutenu

No chyba jest, bo wlasnie znalazlam owsiany bezglutenowy. Ale ja na
              prod. bezglutenowych sie nie zman wiec moze cos pokrecilam. W kazdym
              razie link w watku matya o produktach.
            • matya Re: otreby i celiakia 20.05.10, 21:16
              otreby pszeniczne to z definicji sie nie nadaja:) nie mieszkam w Polsce. ale
              przed chwila znalazlam bezglutenowe otreby! producent ma certyfikat wiec czym
              predzej zamowie przesylka. no to jeden problem z glowy. dzieki za porady. jesli
              chodzi o blonnik w proszku to kiedys stosowalam (nie pamietam nazwy ale pewnie i
              tak bedzie co innego niz w Polsce) i nie czulam sie po tym dobrze, zupelnie.
              bylo gorzej niz bez blonnika.
      • pierzak_w_szpilkach Re: otreby i celiakia 20.05.10, 23:19
        Różnica między rodzajami otrąb jest taka, że jedne mają znacznie więcej błonnika
        niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit (pszenne), natomiast inne więcej
        węglowodanów (właśnie dlatego owsiane są smaczniejsze i nie zalatują trocinami :P).
        Różnicy poza tym nie ma (przynajmniej w przypadku 3 łyżek dziennie :D).

Otręby nie wchłaniają 'wartości odżywczych' rozumianych jako kcal. Gdyby
        tak było, rynek produktów dietetycznych itp. nie prosperowałby tak dobrze :)
        Wchłaniają za to wodę, dlatego niektóre osoby pijące za mało się 'korkują' :P
        No i utrudniają wchłanianie mikroelementów oraz niektórych leków.
    • magdalaena1977 Re: otreby i celiakia 15.06.10, 23:55
      Weszłam tu za tematem o wspomagaczach na głównej. Ja nigdy nie miałam wrażenia,
      że Dukan to będzie dieta dla mnie, między innymi ze względu na celiakię.

Ale ad. rem.
      Na ostatnim MDC reklamowała się i rozdawała próbki firma Provena, która zaczęła
      do Polski sprowadzać certyfikowany bezglutenowy owies w tym płatki owsiane.
      • matya Re: otreby i celiakia 16.06.10, 00:23
        ja wrecz przeciwnie, uwazam ze to jest dieta jak najbradziej dla celiakow, a
        mowie to z wlasnego doswiadczenia. otreby bezglutenowe sa, w przepisach z rzadka
        uzywa sie otrebow pszennych, ktore zreszta smialo mozna zastapic owsianymi.
        reszta jest w 100% bezglutenowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka