sloneczkoasia 04.08.10, 14:05 czy można je zjadać będąc na diecie? Na której fazie? Czy już na II czy III, a moze dopiero na IV? Czy któraś je je? Link Zgłoś Obserwuj wątek
donnaanna Re: otreby żytnie 04.08.10, 14:07 wszystkie jemy. scisle wg dukana trzeba je jesc 2 lyzki dziennie (+lyzka pszennych) juz od fazy 2giej az do konca zycia :-) Link Zgłoś
donnaanna Re: otreby żytnie 04.08.10, 14:09 ah, zle ci mowie - to owsianych 2 lyzki i pszennych 1 lyzke. co do zytnich nie wiem? Link Zgłoś
nostress.ka21 Re: otreby żytnie 04.08.10, 14:09 Owszem, ale owsiane jemy, a tutaj padło pytanie o żytnie... Też się zastanawiałam, bo mam ich sporo jeszcze sprzed diety. Link Zgłoś
lilka208 Re: otreby żytnie 06.08.10, 12:57 tu jest link www.sante.pl/k18/produkty_sniadaniowe/otreby_i_zarodki Link Zgłoś
lilka208 Re: otreby żytnie 06.08.10, 13:06 te owsiane mają b. dużo węgli w porównaniu do innych, a niektóre maja więcej białka:( owsiane maja trochę mniej tłuszczu od innych ale w sumie to nie :)panimaju:) tego dlaczego w takim razie owsiane do końca życia] Link Zgłoś
malosia06 Re: otreby owsiane 06.08.10, 13:44 mają błonnik rozpuszczalny, który: - Pobudza wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego, - Absorbuje cholesterol i w ten sposób zmniejsza jego przyswajalność z przewodu pokarmowego, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Równocześnie zwiększa się też we krwi udział frakcji lipoproteid o wysokiej gęstości (HDL) - Wiąże jony sodu obniżając ciśnienie tętnicze krwi, - Powoduje spowolnienie wchłaniania glukozy i co w rezultacie prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi, - Tworzy korzystne podłoże dla rozwoju pożądanej flory bakteryjnej w jelicie grubym Zaczerpnęłam z podanego linku. Link Zgłoś
sloneczkoasia otręby żytnie! 08.08.10, 23:03 nikt nie jest w stanie mi pmóc odnośnie otrąb żytnich? Link Zgłoś
lilka208 Re: otręby żytnie! 09.08.10, 08:46 dukan pisze o owsianych:) podałam ci kiedyś linka powyżej i porównaj wszystkie otręby ,ich skład i wtedy może będziesz ich używać albo nie, jak pisze owsiane to ja używam owsianych widocznie są najlepsze:) Link Zgłoś
sloneczkoasia Re: otręby żytnie! 09.08.10, 09:16 > dukan pisze o owsianych:) wiem o tym i "przepisowo" je spozywam od 2 miesiecy. > podałam ci kiedyś linka powyżej i porównaj wszystkie > otręby ,ich skład i wtedy może będziesz ich używać albo nie pytałam czy któraś wie czy można je też na tej diecie, a jeśli tak to na której fazie? >jak pisze owsiane to ja używam owsianych widocznie są najlepsze:) wiem, ze najlepsze i dlatego je jemy (z M.) ale też całe szczęście istnieją nie jako jedyne, są też pszenne i żytnie. Zastanawiam się czy któraś moze używała i w jakieś formie - dzieki temu dieta moze byłaby "bogatsza", z pewnoscią mniej monotonna... Link Zgłoś
lilka208 Re: otręby żytnie! 09.08.10, 10:03 żytnie daje do panierki do ryby albo kotleta , dawniej mieszałam wszystkie tzn,pszenne ,owsiane żytnie i jadłam jako zupę mleczną Link Zgłoś