25.09.10, 20:06
Zaczeły boleć mnie kolana bardzo :(, chrupie mi jak wchodzę po schodach itd,
bylam u lekarza i stwierdził że coś mam z rzepka nie tak, mięknie chyba..., pytał m.in o to czy stosuje jakąs dietę. Nie przyznałam się. Więc pytam moje drogi forumowiczki czy dukan może wpływać na stan moich kolan?
Obserwuj wątek
    • ithilhin Re: kolana 25.09.10, 20:09
      mialas okazje pogadac z lekarzem, szkoda, ze z niej nie skorzystalas.
      • 3-martek Re: kolana 25.09.10, 21:10
        Proszę, powiedz, że żartujesz...Pytasz tu nas???? A lekarza okłamałaś?
        • shiva772 Re: kolana 25.09.10, 21:26
          Słyszałam że Dukan może mieć wpływ na nerki - jak sie nie pije tyle co trzeba, że podobno wątrobę rozsadza jak sie jest bez sensu długo na samych proteinach - ale o kolanach to pierwszo słyszę, zwłaszcza po tak krótkim dietowaniu. Raczej to niemożliwe - na protalu przyjmujesz mnóstwo białka i wapnia, do tego płynów całą masę - wygląda na to, że miałaś ten problem wcześniej a teraz Ci wylazło. Może wraz z przejściem na dietę zaczęłaś intensywnie ćwiczyć? Ja bez bycia na diecie, po forsownym bieganiu miałam potworne problemy z kolanami,
          • lilka208 Re: kolana 26.09.10, 08:23
            no nie wiem , czy ta dieta wplywa na kolana, ale ja mialam taki problem ze bolaly mnie kolana, przed dieta , a teraz nawet o tym zapomnialam ,dopiero widzac ten watek przypomnialam sobie, ale do sedna, skoro lekarz zapytal czy stosujesz jakas diete najwyrazniej mial ku temu powody, może sa diety ktore maja cos wspolnego z kolanami ale niekoniecznie ta, wroc do lekarz i mu o tym powiedz i daj zna jaka odp. :) zdrowiej!
    • lalkaika Re: kolana 25.09.10, 22:23

moga cie bolec jesli pokutowalas za grzechy .............antidukanowe
      • lalkaika Re: kolana 25.09.10, 22:25
        [/b]
        kleczac na kolanach na groszku..........................
        Groszek Jest Nie Dukanowy
    • nancy_callahan Re: kolana 26.09.10, 09:02
      Nie rozumiem zupełnie jak mogłaś okłamać lekarza, a pytanie kierować na forum.
      To zupełnie nieodpowiedzialne, no chyba, że ci na własnym zdrowiu nie zależy....
      Co do tematu też lata temu miałam taki problem z chrzęszczącymi i bolącymi kolanami, wówczas ortopeda stwierdził zbyt małą ilość tej substancji żelującej w stawie...
      Pomaga na to jedzenie np. żelatyny.
      A z leków wówczas miałam coś na receptę, ale później jak miałam te same objawy, bo np. przeforsowałam kolano to pomagały leki typu artresan, artrostop, skład jest chyba ten sam.
      • ven.to Re: kolana 26.09.10, 09:39
        1. do przyswojenia składników mineralnych przez organizm potrzebne są witaminy
        2. ważne jest zwrócenie uwagi na płyny które się przyjmuje - picie dużej ilości bezwartościowej wody wypłukuje z organizmu cenne minerały - bóle kolan spowodowane częstym treningiem na siłowni i przepijaniem go litrem np.cisowianki są baaaardzo częste i nie chodzi tu o same w sobie mechaniczne obciążenia stawów.
        3. na dukanie, tak jak "zakwasy" mogą występowac również takie same bóle ścięgien co może byc odczuwane jako ból stawu. Nic wtedy nie ma prawa chlupac!
        4. Idź do lekarza jeszcze raz. Jak coś masz z rzepką, skłamiesz w wywiadzie, nie podejmiesz właściwego leczenia to ryzykujesz uszkodzeniem kolana do końca życia. Rzepkę masz tylko jedną i spytaj kogokolwiek kto miał z nią problemy - oddali by palec za zdrową rzepkę.
        • 522moja Re: kolana 26.09.10, 12:52
          Dzięki za rady. Przyznam się lekarzowi ale myślę że to faktycznie problem nie wynikający z diety, a lekarz chyba o to zapytał bo przeprowadzał wstępny wywiad, więc tak mi wpadło do głowy że Was o to zapytam. A na silownię chodzę już od 3 lat, może teraz moje kolana przestały akceptować taki wysiłek.
          Przy następnej wizycie zapytam o to lekarza i dam Wam znać co powiedział. Na razie jestem na lekach, czekają mnie kolejne badania i zobaczymy.
          A klęczenie zupełnie odpada, tym bardzeij na grochu;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka