13.10.10, 14:07
Podzielę się doświadczeniem:
właśnie się rozpływam zajadając mielone w panierce z granulatu sojowego. Mam nową patelnię (tanią ale fajną), "usmażyłam" je więc sobie zupełnie na sucho - bez podlewania. Wcześniej zawsze trochę podlewałam i granulat pęczniał, był pyszny ale efekt końcowy smakował jak mięso w cieście a nie w panierce.
Ten dzisiejszy granulat przygotowywany zupełnie na sucho bardzo fajnie się przypiekł, miejscami chrupie - no rewelacja. Dodatkowo skończyła mi się paczka i na jej dnie zostało trochę takiego sojowego "piasku". Dwa kotlety obtoczone w tym miale są fenomenalne. Tzn. już ich nie ma, gwoli ścisłości :D
Tak się dzielę - ja chociaż bryzole uwielbiam najbardziej, mam czasami ochotę na panierkę dla urozmaicenia. Granulat sojowy na sucho spełnia wszystkie wymogi :)
Obserwuj wątek
    • lilka208 Re: panierka 13.10.10, 15:18
      brzmi smacznie :) ale ja do tej pory nie spotkalam tego granulatu, może kiedys na niego trafie:)
      • nomya Re: panierka 13.10.10, 15:34
        Mi się też niestety nie udało do tej pory go spotkać, nawet w polecanych tutaj na forum sklepach (Tesco, E.Leclerc itp.) :( Kupiłam tylko kotlety sojowe mające w składzie samą mąkę sojową (w/g tabeli wychodzi to samo co w granulacie), więc ewentualnie można takie kotlety rozkruszyć/zmielić na drobno. Raz dorzuciłam do czegoś i smak mi zepsuło, bo jednak soja ma specyficzny smak.
        • marisella Re: panierka 13.10.10, 16:39
          Ja kupuję granulat w Realu - nigdy go tam nie brakowało... Widzialam też na półkach w almie, zaraz obok błonnika kakaowego :)
        • ven.to Re: panierka 13.10.10, 19:57
          tak, soja ma specyficzny smak ale w tych kotletach się sprzedaje na prawdę imitując panierkę. Na zimno kotlet wyciągnięty z lodówy jest nawet z deka nie rozpoznawalny ;) tzn. nie wpadłabyś że to soja. Można też dodatkowo wymieszac soję z odrobiną przyprawy do mięsa mielonego czy coś w tym stylu i wtedy jest w ogóle, nawet dla facetów - jakiś taki dziwny bo nie tłusty ale zwykły panierowany mielony.
          Robiłam u kumpeli kurczaka panierowanego i ona nie miała żadnych przypraw poza przyprawą do ziemniaków. Wyszło na prawdę ekstra. Z tym że trzeba uważac i raczej samemu komponowac przyprawy bo soja sama z siebie słona jest a w mieszankach gotowych soli od groma.
          • ven.to Re: panierka 13.10.10, 19:58
            aha, w leclercu jest tylko w jakiś dziwacznych miejscach ją kładą. Wczesniej była przed ryżami teraz upchnęli ją obok herbat aromatyzowanych. tzn. w moim leclerku. :)
            • lillysunny Re: panierka 04.11.10, 15:51
              Zdecydowanie wolę otrębową panierkę. Robię taką już od jakiegoś czasu i jest super ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka