Dodaj do ulubionych

nieopadajace serniki

30.12.10, 10:56
czy to w ogole mozliwe dziewczyny, zeby serniki dukanowe nam nie opadaly? zrobilam wczoraj swoj trzeci, kazdy z troche innych dodatkow, kazdy pieczony wg przepisu, wczoraj to pieklam godzine, potem zmniejszylam temp do 120 i jeszcze przez 20min i oczywiscie nie wyjmowalam sernika z piekarnika, tylko po jakichs 2 godzinach, gdy kompletnie ostygl. oczywiscie zagladam i z pieknietego wyrosnietego sernika, jak zwykle gąbka sie zrobila....jest smaczny itd...ale...
macie jakies tajne sekrety sukcesu? :)

[url=http://straznik.dieta.pl/][img]https://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=45834d1c565b7da4e.png[/img][/url]
Obserwuj wątek
    • ven.to Re: nieopadajace serniki 30.12.10, 13:54
      jeśli sernik to tylko Nomyai - łaciaty
      nie rośnie i nie opada
      efektu gąbki brak
      za to niebo w gębie :D
      • agi.nett Re: nieopadajace serniki 30.12.10, 17:13
        oki, przetestuje :)
        • agnieszsz Re: nieopadajace serniki 07.03.11, 11:43
          Mi zawsze serniki opadają, chociaż robione z 10 świeżych jaj od własnych ekologicznych kur. Może rzucicie przepis na ten Nomyai - będę wdzięczna.
          • nomya Re: nieopadajace serniki 07.03.11, 11:58
            Tutaj jest cały wątek poświęcony temu sernikowi:
            forum.gazeta.pl/forum/w,95274,117358615,117358615,Sernik_laciaty_od_dzisiaj_moj_ulubiony_.html
            • agi.nett Re: nieopadajace serniki 07.03.11, 15:55
              BA!:)
              od 3 miesiecy na nim jade, wszystko jedno ktora faza:))))))
              i nie nudzi mi sie:))
              jedyna dukanowa slodycz:) mniam i polecam:)
              • nomya Re: nieopadajace serniki 07.03.11, 18:19
                A ja jeszcze polecam -za radą którejś forumowiczki- do białej części dorzucić aromat adwokatowy, a do ciemnej aromat orzecha laskowego :P (oba z wypiekarnia.pl) Niebo w gębie, zakochałam się w tych aromatach :)
    • madzioreck Re: nieopadajace serniki 08.03.11, 03:08
      Hm, zwykły, niedukanowy sernik też zwykle opada... na nieopadające są jakieś specjalne przeposy ;)
      Ja tam się na ciastach nie znam, ale z gąbką się nie spotkałam, a ciasto ma byc dobre, nie musi byc wysokie;)
      • nomya Re: nieopadajace serniki 08.03.11, 09:25
        Nasiąknięta wodą gąbka w dukanowych sernikach robi się z nadmiaru ilości jaj i z wysokiej temperatury pieczenia. Sernik wtedy podczas pieczenia pięknie wyrasta ponad foremkę, a potem równie pięknie opada i w środku robi się wielka dziura. Ubite białka się ścinają tworząc tą gąbkę.
        • agi.nett Re: nieopadajace serniki 08.03.11, 19:10
          no a jak ktos do sernika nie daj boze doda proszku do pieczenia to juz mogliła :) wyrośnie i opadnie i gąbka :)

sprobuje z tymi aromatami nowymi:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka