03.03.11, 14:53
Wiem wiem, niby stary wyjadacz [img]https://emoty.blox.pl/resource/bag.gif[/img], ale tak zaczęłam się zastanawiać:

Czy przestrzegacie limitu otrębowego?[img]https://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_12_6.gif[/img] Bo ja od początku diety jem 3 łyżki otrębów owsianych dziennie (no chyba, że chlebek Klary - to dwie kromki dziennie i wtedy nie spożywam dodatkowo otrębów).

Ale tak sobie myślę czy jeśli zje się więcej to jakoś to wpłynie na spadek wagi, czy np. zatrzyma się waga?

Tak samo ze skrobią - niby łyżeczka dziennie. A ja jem chlebek (tam idzie szklanka) a do tego prawie codziennie robię naleśniki z kopiastej łyżki stołowej i jakoś nie zauważyłam szkodliwości...
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: otręby 03.03.11, 18:26
      Wiesz, to już jest pewnie kwestia indywidualna. U jednego wpłynie na spadek wagi czy zatrzymanie, u innego nie. Ja nie przestrzegałam na przykład zalecenia ograniczania nabiału i łącznie z mlekiem potrafiło wyjść mi 2 kilo dziennie, ale chudłam szybko więc nie widziałam powodu uprawiania sztuki dla sztuki i odmawiania sobie, ale jednak lepiej nie robić z tego reguły.
      Trzeba pamiętać, ze otręby to jednak węglowodany, więc powinno się używać ich tyle, ile to konieczne, a dodatkowo nadmiar otrąb potrafi pięknie zakorkować;)
      • gambeta0 Re: otręby 03.03.11, 18:41
        A ja myślałam, że ze względu na błonnik otręby raczej odkorkowują. W I fazie zapomniałam o nich i przez dwa dni nie jadłam wcale. Miałam okropne bóle brzucha, które po otrębach natychmiast ustąpiły. Otręby jem rano na śniadanie z jogurtem i wieczorem z kromce dukanowskiego chleba. Nie liczę ile i myślę, że jeżeli jest ich trochę za dużo to jest to raczej grzech lekki.
        • mama_twinsow Re: otręby 03.03.11, 20:08
          Ja tez nie licze z aptekarska dokladnoscia...

Nesska, jak robisz nalesniki??
          • nesska85 naleśniki 03.03.11, 20:33
            Robię wg przepisu znalezionego dawno temu:

pół szklanki mleka
            2 jajka
            1 kopiata łyżka skrobi kukurydzianej

Z podanych składników wychodzą mi 3 naleśniki. Smażę je na wolnym ogniu. Metodą prób i błędów doszłam do perfekcji. Najczęściej jem na słodko z białym serem. Mniam :P
            • mama_twinsow Re: naleśniki 03.03.11, 21:20
              Dzieki wielkie :)
            • dorrra Re: naleśniki 04.03.11, 10:44
              Nesska,

Ja sie dopiero ucze, ale robie nalesniki z mleka, jajka i otrebow - wychodzi bardziej omlet, chyba, ze cos mi nie wyjdzie i przypadkiem zrobi sie cos co wyglada jak jajecznica :/ sprobuje dodac skrobii, mam nadzieje, ze pomoze i nie bedzie tak rzadkie. Dzisiaj specjalnie zostawilam na noc namoczone otreby w mleku, zeby nasiakly, ale dalej bylo zbyt rzadkie na nalesnika. Ewentualnie bede robic nalesniki wg Twojego przepisu, a otreby zjem w plackach. Tylko wtedy wychodzi, ze jem strasznie duzo jajek dziennie, a staram sie nie jesc wiecej niz 2.
              • mama_twinsow Re: naleśniki 04.03.11, 13:18
                Dorrra, piecz chlebek, nie poczujesz ze jesz otreby i problem z glowy.
                • mama_twinsow Re: naleśniki 04.03.11, 13:19
                  Zapomnialam napisac o jajach, tylko 2 na caly bohenek...
                  • nesska85 jajka 04.03.11, 13:45
                    Ja piekę chlebek Klary to tam idzie 8 jajek, sernik - 11 jajek, naleśniki - 2 dziennie, jajecznica albo jajka faszerowane... W życiu nie pochłaniałam tylu jajek, na szczęście cholesterol i inne takie w normie...
                    • spejsik2 Re: jajka 04.03.11, 13:53
                      o tak! jaja ida jak woda u mnie
                  • dorrra Re: naleśniki 04.03.11, 13:59
                    Dziekuje!

Raz juz robilam placuszki, ale wyszly mi strasznie plaskie, wiec nastepnym razem zrobilam chlebek Klary i niestety mi nie smakowal :( Wole jednak placuszki (bez twarogu) - tylko musze zmienic proporcje, albo dodac lyzeczke skrobii, zeby mialy lepsza konsystencje.

Otreby same w sobie zuplenie mi nie przeszkadzaja, wrecz przeciwnie. Bardzo lubie owsianke, wiec moze uda mi sie ugotowac cos na jej wzor uzywajac otrebow, mleka i slodzika :)
    • ancia38 Re: otręby 04.03.11, 15:21
      ...gratulacje za suwaczek...a apropo za dużej ilości otrębów to ja nieraz zjadałam więcej
      ( a od początku jem też 3 łyżki) i waga leciała, teraz jestem na III fazie i też nie jest źle.
      Więc w moim przypadku zjadanie ciut większej ilości otrębów i skrobi mi nie zaszkodziła.Ale myślę, że każde ciało jest inne i inaczej reaguje na niektóre produkty.
    • nomya Re: otręby 04.03.11, 16:15
      Przestrzegam ilości otrąb ale z wersji pierwszej książki czyli 2 łyżki owsianych i 1 łyżka pszennych/dzień. Jeśli jest na coś przepis, z którego ciężko wyliczyć ile można tego zjeść w ciągu dnia, to nie korzystam z niego, odpuszczam po prostu. Skrobi od długiego czasu w drugiej fazie kompletnie unikałam (tylko w serniku odrobina z budyniu), a i tak nie chudłam.
    • lucjola Re: otręby 04.03.11, 16:54
      Ja z kolei używam trochę oliwy z oliwek do smażenia jajecznicy. Jak podsmażę mięsko to wylewam oliwę z patelni. Wolałabym nie zjeść w ogóle niż zjeść suchą jajecznicę. Już zrobiłam sobie rybę po grecku na parze i cały gar stoi w lodówce :(
      • lucjola PS 04.03.11, 17:07
        I też gratuluję suwaka ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka