Dodaj do ulubionych

otręby owsiane

04.03.11, 18:41
Witam, od tej niedzieli zacznę dietę Dukana i już mam pytanie. Może trochę śmieszne, ale wolę zapytać: czy otręby owsiane to to samo co płatki owsiane? Widziałam w sklepie coś takiego: Płatki owsiane górskie ekstra. Czy o to właśnie chodzi? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
Obserwuj wątek
    • pietnacha40 Re: otręby owsiane 04.03.11, 18:59
      nie,to co innego.Na pudełku ma być napisane "Otręby owsiane"
      • zabojadek40 Re: otręby owsiane 04.03.11, 19:11
        Dziękuję. W takim razie muszę poszukać :-)
    • lucjola Re: otręby owsiane 04.03.11, 20:27
      Otręby generalnie to takie osłonki otaczające ziarno zboża.

I jak sobie przypomnę, że kiedyś tym się pasło świnie to się zastanawiam.....
      • feel_good_inc Re: otręby owsiane 06.03.11, 16:19
        lucjola napisała:
        > Otręby generalnie to takie osłonki otaczające ziarno zboża.
        >
        > I jak sobie przypomnę, że kiedyś tym się pasło świnie to się zastanawiam.....

Świnie pasło się też parowanymi ziemniakami. Czy to znaczy, że jeżeli w restauracji zaproponują ci ziemniaki z pary, to znaczy, że traktują cię jak świnię? ;)
        • lucjola Re: otręby owsiane 06.03.11, 17:30
          Raczej zastanawiam się nad zmianą naszych gustów żywieniowych.
          Dodam, że mój wujek do tych otrąb przywoził serwatkę z mleczarni a świnie po prostu rosły jak na drożdżach.
          • madzioreck Re: otręby owsiane 06.03.11, 21:18
            lucjola napisała:

> Dodam, że mój wujek do tych otrąb przywoził serwatkę z mleczarni a świnie po pr
            > ostu rosły jak na drożdżach.

Ale te świnie chyba jadły tego nieco więcej niż 2 łyżki dziennie?:>
          • feel_good_inc Re: otręby owsiane 07.03.11, 08:53
            lucjola napisała:
            > Raczej zastanawiam się nad zmianą naszych gustów żywieniowych.
            > Dodam, że mój wujek do tych otrąb przywoził serwatkę z mleczarni a świnie po pr
            > ostu rosły jak na drożdżach.

No bo dostawały wszystko czego mogły potrzebować - białko i węglowodany z otrębów, tłuszcz z serwatki. Tylko, że tych otrębów dostawały nieco więcej niż trzy łyżki dziennie.
            Otręby w diecie wysokobiałkowej mają przede wszystkim dostarczyć błonnika pokarmowego, żeby zapobiegać zaparciom i chronić układ pokarmowy. Zastanawia mnie, dlaczego jednak Dukan nie skłaniał się w stronę np. nasion babki płesznik, które składają się niemal wyłącznie z błonnika, są praktycznie neutralne w smaku i nie zawierają węglowodanów ani tłuszczy? Może chodziło tu o to, że nie da się z nich ciasteczek upiec? ;)
            • madzioreck Re: otręby owsiane 08.03.11, 03:06
              Zastanawia mnie, d
              > laczego jednak Dukan nie skłaniał się w stronę np. nasion babki płesznik, które
              > składają się niemal wyłącznie z błonnika, są praktycznie neutralne w smaku i n
              > ie zawierają węglowodanów ani tłuszczy? Może chodziło tu o to, że nie da się z
              > nich ciasteczek upiec? ;)

Dukan napisał cały rozdział o tym, dlaczego otręby, a nie jakiś błonnik, i dlaczego owsiane, a nie inne...
              • feel_good_inc Re: otręby owsiane 08.03.11, 10:58
                madzioreck napisała:
                > Dukan napisał cały rozdział o tym, dlaczego otręby, a nie jakiś błonnik, i dlac
                > zego owsiane, a nie inne...

To może zacytuj, co? Bo z ciekawości zajrzałem i widzę tylko, że zaleca otręby owsiane ponieważ:
                1. są tanie
                2. mają więcej włókien rozpuszczalnych niż pszeniczne.
                Do tego pisze o tym, że błonnik jabłkowy można dostać tylko w aptekach (u nas jest bez problemu dostępny w każdym markecie), nie wspomina w ogóle o otrębach żytnich czy orkiszowych. Ba, jest u nas dostępny błonnik owsiany w proszku (prawdopodobnie sproszkowane otręby), czy właśnie okrywy nasienne babki płesznik (psyllium) - czyli "otręby" babkowe, a nawet stosowane od dawien dawna siemię lniane, które także jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika.
                Tak jak u nas nikt nie wspomniałby o koninie jako doskonałym źródle białka, tak samo we Francji nikt może nie stosować lnu czy psyllium. Ot, cała zagadka.
                • madzioreck Re: otręby owsiane 08.03.11, 11:57
                  > To może zacytuj, co?

No bez jaj, to są ze dwie strony...
                  W skrócie: otręby owsiane mają silne właściwości wchłaniające, przechwytują część kalorii z pożywienia i znaczną część tłuszczu. Dlatego właśnie te, a nie inne.
                  • madzioreck Re: otręby owsiane 08.03.11, 12:15
                    Chociaż oczywiście nie upieram się, że żaden inny produkt nie ma podobnych właściwości, ale w każdym razie chodzi nie tylko o dostarczenie błonnika, ale i o te dodatkowe bonusy :)
                    • wanilia_26 Re: otręby owsiane 08.03.11, 12:43
                      Ciekawi mnie jedno, że otręby pszenne mają więcej białka, błonnika, a mniej tłuszczy, węglowodanów i kalorii niż otręby owsiane. I tu i tu są plusy.
                      • mamalideczki Re: otręby owsiane 08.03.11, 12:52
                        wanilia_26 napisała:

> Ciekawi mnie jedno, że otręby pszenne mają więcej białka, błonnika, a mniej tłu
                        > szczy, węglowodanów i kalorii niż otręby owsiane. I tu i tu są plusy.

Samą mnie to zastanawiało i z tego co pamiętam, to otręby pszenne działają jak "miotełka" czyli oczyszczająco, natomiast owsiane tworzą coś jakby osłonę na jelitach utrudniającą wchłanianie składników odżywczych.
                    • feel_good_inc Re: otręby owsiane 08.03.11, 12:49
                      madzioreck napisała:
                      > Chociaż oczywiście nie upieram się, że żaden inny produkt nie ma podobnych właś
                      > ciwości, ale w każdym razie chodzi nie tylko o dostarczenie błonnika, ale i o t
                      > e dodatkowe bonusy :)

No bo to co napisał, dotyczyło właśnie właściwości błonnika, którego otręby mają bardzo dużo. Dlatego zastanowiło mnie właśnie, dlaczego nic nie pisze o okrywach psyllium, które stanowią w zasadzie czysty błonnik? No ale one są tak 10x droższe niż otręby niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka