Dodaj do ulubionych

kilka pytań mam

07.03.11, 12:32
Aż trochę boję się zapytać, bo już przeczytałam w innym wątku, że należy przeczytać książkę, bo inaczej to pójście na łatwiznę. Książkę więc zakupię, ale ponieważ jeszcze nie przeczytałam chciałabym zapytać o kilka rzeczy jeśli można, bo wiem, że jesteście już ekspertki. Kilka razy juz brałam się za dukana i jakoś nie wychodziło chyba z braku odpowiedniej wiedzy. Po 1 przeczytałam w waszych przepisach fazy 1, ze stosujecie takie produkty jak ogórek (kiszony ) czy cebulka- co do wszelkich past z ryby byłoby miłym urozmaiceniem- czy można?
Czy od fazy 1 trzeba stosować otręby(jakie) i w jakiej ilości?
Wyczytałam , że nie należy przesadzać z nabiałem. tzn? ile mogę zjeść jogurtu, kefiru czy białego sera w ciągu dnia?
Czy któraś z was je jogurt owocowy? jeśli tak to jaki ?(jaki byłby najbliższy zasadom dukana)
Dziękuje za Wszelkie odpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • ola_mi Re: kilka pytań mam 07.03.11, 12:51
      zapominajka83 napisała:

Po 1 przeczytałam w waszych
      > przepisach fazy 1, ze stosujecie takie produkty jak ogórek (kiszony ) czy cebul
      > ka- co do wszelkich past z ryby byłoby miłym urozmaiceniem- czy można?

jako dodatek, "przyprawa", maly korniszon, cebula

> Czy od fazy 1 trzeba stosować otręby(jakie) i w jakiej ilości?
      tak, to jest podstawa, 2-3 łyżki obowiązkowo

> Wyczytałam , że nie należy przesadzać z nabiałem. tzn? ile mogę zjeść jogurtu,
      > kefiru czy białego sera w ciągu dnia?

tego nie wiem, ale codziennie jem dwa serki wiejski max i zyje :)

> Czy któraś z was je jogurt owocowy? jeśli tak to jaki ?(jaki byłby najbliższy z
      > asadom dukana)

o joguratach owocowych zapomnij do fazy III. poxniej mozesz owoce iksowac z jogurtem, chyba ze sa jakies odpowiednie gotowce, musze poszukac

> Dziękuje za Wszelkie odpowiedzi:)
      • gambeta0 Re: kilka pytań mam 07.03.11, 22:31
        a ja jem jogurty owocowe z SANOKA. Mają 0% tłuszczu i są słodzone aspartamem. Mają co prawda 4% owoców, ale to chyba nie jest wiele. Zresztą od dawna wiem, że w żadnych jogurtach owocowych nie ma więcej niż 5% owoców. Polecam jogurty do picia JOVI też 0% tłuszczu i cukru. Są pyszne choć sztucznie słodzone i aromatyzowane. Moje ulubione to waniliowy i ananasowy. Są też deserki Satino 0% Bakomy.
        • madzioreck Re: kilka pytań mam 07.03.11, 22:52
          Tak, Satino 0%. 0% tłuszczu, za to 10% węglowodanów.
          • elrosa Re: kilka pytań mam 08.03.11, 11:30
            Wbrew pozorom, jak na tego typu deser to wcale nie tak wiele. Gdyby przyrządzić tego typu budyń z dozwolonych składników (mleko, skrobia, kakao), wartości odżywcze wychodzą podobne (jeśli użyć 250g chudego mleka i po 10g skrobi i kakao, wychodzi - licząc z grubsza - 24g węglowodanów w porcji 270g). Inna rzecz, że lepiej zjeść coś, co ma więcej białka, choćby nieśmiertelny serek homogenizowany.
            • gambeta0 Re: kilka pytań mam 08.03.11, 22:35
              dobrze wiedzieć :) a swoją drogę ile powinno być max węglowodanów? wpadłam już w nałóg czytania składników na każdym opakowaniu, ale zwracam głównie uwagę na tłuszcz (do 4%) i cukier (0%) no i oczywiście eliminuję wszystko co zawiera mąkę itp.
              • elrosa Re: kilka pytań mam 10.03.11, 15:23
                Najlepiej jak najmniej - ja trzymałam się zasady do 5%, jeśli chodzi o nabiał. Przy warzywach nie trzeba się o to martwić, do tego jest kilka dozwolonych produktów, które mają więcej węglowodanów (m.in. kakao, skrobia, otręby) i przy nich też nie trzeba patrzeć na skład, są ograniczone ilościowo.
    • madzioreck Re: kilka pytań mam 07.03.11, 22:56
      Otręby owsiane - 2 łyżki dziennie.

Nabiał - w książce tego nie ma, ale na forum czy tam czacie doktorek podaje, że nabiał do 1kg dziennie, a jeśli nie chudniemy - ograniczyć do 0,5kg. To pewnie ze względu na zawartość węglowodanów, których mięso czy jajka zdaje się nie zawierają, a stosunkowo niską zawartość białka (serki homo czy jogurty mają na 100g tylko kilka gram białka, wieśniak Piątnicy - 11g, najwięcej ma twaróg, ok. 20g). Nabiał nie jest więc najbogatszym źródłem białka, za to dostarcza sporo cukrów.

Jogurty owocowe - doktortek podaje w książce, że od II fazy, o ile chudniemy, max dwa małe jogurty owocowe dziennie, raczej bez cukru.

Radzę jednak najpierw przeczytać książkę, ponieważ w niej się tego wszystkiego dowiesz i na tyle zrozumiesz zasady diety, aby być w stanie samej mniej więcej ocenić, co można zjeść, a co niekoniecznie :)
      • mama_twinsow Re: kilka pytań mam 08.03.11, 22:56
        Kupilam to Satino bedac przed okresem. Smakowalo srednio a wyrzuty sumienia mnie przygniotly :)
        • zapominajka83 Re: kilka pytań mam 09.03.11, 13:01
          Dzięki Wam za wszystkie odpowiedzi:) jeszcze jedno pytanko.. ile można ryb jeść? bo jem mnóstwo, a waga na fazie ataku niestety stoi.. hm..
          • elrosa Re: kilka pytań mam 10.03.11, 15:26
            Ryby można bez ograniczeń. Brak spadku w fazie ataku jest trochę nietypowy, ale nie wiem, ile ważysz - jakie masz BMI? Jeśli jest w normie, spadek będzie wolniejszy. Generalnie do Dukana trzeba sporo cierpliwości ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka