Dodaj do ulubionych

rady babuni

22.03.11, 16:27

"NA KAŻDEJ PATELNI, nie tylko teflonowanej, można smażyć bez tłuszczu, jeśli gorącą patelnię posypiemy warstwą grubej soli. Kiedy ziarenka soli zaczną "podskakiwać", usuwamy sól i możemy bez obawy kłaść mięso czy rybę, które nie będą przywierać do dna."

wiedziałyście? ja nie wiedziałam chociaż faktycznie u nas w domu robiło się ryż z kurczakiem na soli, z tym ze jej się nie wysypywało.
zaraz wypróbuję :)
Obserwuj wątek
    • la_pink Re: rady babuni 22.03.11, 16:39
      Nie wiedziałam! Super :) Witaj rybo smażona ;)
      • przeciwcialo Re: rady babuni 22.03.11, 21:03
        Ja smazyłam ostatnio kurczaka w stalowym rozgrzanym garnku, mam takie z jakims tam super dnem. Nie przywierał.
        Mysle że goraca patelnia wystarcza.
    • magda.szyfoniera Re: rady babuni 22.03.11, 21:27
      O sposobie na patelnie nie słyszałam, ale na dieta.pl ludzie robili kurczaka pieczonego na soli - podobno pyszny, a jak tłuszczyk pięknie wciąga :D
      • mama_twinsow Re: rady babuni 22.03.11, 22:06
        Ja robie od dawien dawna lososia na soli. Wysypuje sol, lososia w kawalku skora do soli, przyprawiam gore wg uznania, a nawet bez przypraw jest super. PYCHA!! Polecam :)
      • madzioreck Re: rady babuni 22.03.11, 22:08
        Aj sorki, wysłało mi się z nicka służbowego, to ja pisałam, madzioreck ;P
        • pietnacha40 magda.szyfoniera ????? 22.03.11, 22:36
          piękne :D:D:D
          • madzioreck Re: magda.szyfoniera ????? 22.03.11, 23:25
            Bardzo dziękuję <dyg>:D
            Pracuję w uświadomionym sklepie "Szyfoniera" i do celów służbowych na Lobby Biusciastych, zgodnie ze schematem, se założyłam, coby było wiadomo, kiedy pisze prywatnie, a kiedy służbowo, a co ;P
    • feel_good_inc U Tefala do tego służy thermospot... 22.03.11, 22:09
      ...i nie trzeba sypać soli ;)
      • madzioreck Re: U Tefala do tego służy thermospot... 23.03.11, 12:00
        Ale wiesz, może tu nie chodzi o stopień nagrzania, tylko nie wiem, jakąś reakcję powierzchni patelni z solą czy cuś...? Bo ja na swoim tefalu nie umiem usmażyć takiej ryby na przykład...
    • wanilia_26 Re: rady babuni 23.03.11, 10:15
      Super, mam nadzieję, że się sprawdzi, będzie trzeba spróbować.
      A Tefal, wrrr....
      • iwona402 Re: rady babuni 23.03.11, 11:10
        Też nie lubię patelni Tefala, szkoda pieniędzy na taki bubel. Miałam już 4 różne i wszystkie po krótkim czasie lekko wybrzuszyły się w środku, do tego powłoka była bardzo słaba, a wskaźnik nagrzania szybko odmówił współpracy. Najlepsze patelnie są od czasu do czasu w Lidlu, chyba tytanowe, nawet moja matka nie potrafi takiej patelni zniszczyć, wszystko smażę na nich bez tłuszczu, nic nie przywiera- nawet placki otrębowe i naleśniki.
        • lopez27.1 Re: rady babuni 23.03.11, 12:09
          Też mam tą z Lidla już 5 rok jest nie do zdarcia i nic nie przywiera.
          • przeciwcialo Re: rady babuni 23.03.11, 17:09
            A co to za cudo? Firama jakaś czy No name?
          • lucjola Re: rady babuni 23.03.11, 17:20
            Ja też mam, nawet dwie :) Tak mi pasowała ta pierwsza, że nawet zapisałam się do "gazetki promocyjnej" bo większość produktów pojawia się w Lidlu systematycznie co rok. No i upolowałam :) Te patelnie to się w Lidlu jakoś na wiosnę pokazują.
            • lucjola Re: rady babuni 23.03.11, 17:23
              www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/5698.htm
              gdyby ktoś chciał też upolować :) Gazetka przychodzi co tydzień. I bez problemu później wypisują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka