rene1231 23.03.11, 13:01 Dlaczego nie moge przełknąć otrębów? Normalnie nie moge:( Nie wiem ,nie smakują mi ,a może coś mam w podświadomości?Jak je jeść żeby za bardzo nie czuć że to one? emoty.blox.pl/resource/bezradny.gif Link Zgłoś Obserwuj wątek
kinmalek Re: Otręby 23.03.11, 13:13 A placek z otrębów na słodko,ze słodzikiem,ja dodaję ekstrat wanilii i jest pycha,mogłabym jeść trzy razy dziennie ,:) Link Zgłoś
dorrra Re: Otręby 23.03.11, 13:29 Ja tez najbardziej lubie na slodko. Przed dieta dodawalam lyzke otrebow do muesli, albo jadlam platki owsiane. Teraz robie zwykla owsianke na mleku (najczesciej w mikrofalowce) i potem dodaje lyzeczke slodziku. Pysznosci. Za to placuszek otrebuszek w ogole mi nie smakuje. Robie zamiast niego buleczki w kubku w mikrofali (3 lyzki otrab, jajko, duza lycha serka homo, albo twarogu, lyzeczka proszku do pieczenia i przyprawy - mozna tez na slodko). Wychodza z tego 2 mini buleczki, albo jedna, ale trzeba zrobic w misce, bo masa wyplynie z kubka. Maja najprawdziwsza konsystencje chleba. Link Zgłoś
iwona402 Re: Otręby 23.03.11, 13:29 Czytałam na tym forum, że otreby jakiejś firmy są niesmaczne, może wystarczy kupić produkt innego wytwórcy. Może zmielić na proszek i dodawać po trochu do większości potraw, ale najlepsze są nie mielone. Do jogurtu naturalnego nie dodaję suchych, tylko otręby zaparzam niewielką ilością wrzątku, dodaję słodzik w tabletkach , aromat i następnie jogurt. Można zrobić plucuszki- otrębuszki , kluski z twarogu z otrębami, upiec chlebek Klary, albo błyskawiczną bułkę z mikrofali. Możliwości jest bardzo dużo. Link Zgłoś
mewa000 Re: Otręby 23.03.11, 16:45 Ja robię sobie bułkę. Ewentualnie dodaję otręby do jogurtu, kupuję otręby Sante i nic mi w nich nie przeszkadza ;) Link Zgłoś
pietnacha40 Re: Otręby 24.03.11, 18:53 na otręby trzeba znależć sposób.Ja się męczyłąm z nimi ,jedząc w jogurcie.Raz je zrobiłam na mleku w mikrowelli i to było trafienie. Kolejne,to w postaci bułki z przepisu nomya : 2 łyżki owsianych,1 pszennych,dwa jajka,łyżeczka proszku do pieczenia,łycha serka.Wybełtać i do mikrowelli .Ja daję na 7 minut,póżniej od razu na kratkę. Jest bardzo syta - nie daję rady zjeść całej na śniadanie,ma fajną,twardą skórkę,kroisz w kromeczki.Pycha :) Link Zgłoś
rene1231 Re: Otręby 26.03.11, 00:45 Powiedzcie mi jeszcze ,czym wy mielicie otręby ? Np.żeby upiec chleb? Link Zgłoś
dolmadakia Re: Otręby 26.03.11, 09:31 Ja jadam codzień na śniadanko otręby owsiane z pszennymi z mlekiem i odrobiną słodziku.I chociaz już jestem od miesięcy w IV fazie to nie mogę sobie ich odmówić-są pyyyszne. Link Zgłoś
paprotka48 Re: Otręby 26.03.11, 10:49 Ja mielę otręby z młynku do kawy, ale tych mielonych używam tylko do smażenia naleśników, do chlebka i całej reszty używam niemielonych! A otręby mogłabym jeść pod każdą postacią, w każdej potrawie i każdą ilość, szkoda,że trzeba ograniczać. Link Zgłoś
lamia1981 Re: Otręby 26.03.11, 11:04 A ja od dluuugiego czasu jem otreby na sniadanie w postaci bułeczek. Wygrzebalam przepis gdzies w necie, i teraz nie wyobrazam sobie innego sniadania. 2 łyżki otrąb owsianych i 1 pszennych mielę w młynku do kawy . Biorę 3 bialka, ubijam je na sztywno mikserem z odrobinką soli. Do drugiej miseczki wrzucam 2 żółtka, łyżke Sussiny Gold w proszku, zmielone otreby, pół małego kubka jogurtu naturalnego, pół lyzeczki proszku do pieczenia i kropelkę aromatu waniliowego. Wszystko razem mieszam, a potem łączę ostrożnie z bialkami. Na blachę wyłożoną papierem nakładam łyżką ciasto w postaci 6 bułeczek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni), do czasu aż buleczki zrobią sie zlote z wierzchu( jakieś 15-20 min). W miedzyczasie szykuje sobie kawke oraz smarowidlo do buleczek: chudy mielony twaróg z wiaderka dosladzam do smaku slodzikiem, dodaje odrobinę przyprawy do piekrnika i duuużo cynamonu. Po wyjęciu z piekarnika buleczek delikatnie odrywam je od papieru, i jeszcze cieple smaruję tymże serkiem oraz zapijam kawą. To najmilszy moment mojego dukanowego dnia:-) Link Zgłoś
kaludyna Re: Otręby 26.03.11, 16:09 podoba mi się ten przepis! wypróbuję :) innych bułek nie moge juz przełknac, stają mi w gardle, moze więc te chociaz? pozwól, że się upewnię - dodajesz łyzkę (a nie łyzeczkę) słodzika, tak? Brzmi dużo.... Link Zgłoś
lamia1981 Re: Otręby 26.03.11, 16:51 Ja sypie płaską łyżkę, ale lubię dosć słodkie te bułeczki- mysle , ze ilość słodzika jest tu sprawa indywidualna. Kiedys zrobiląm je bez slodzika, jako podstawę do kanapki z serkiem niesłodzonym, szynka drobiową i rzodkiewką. Też pycha! Te bułeczki wychodzą naprawdę pyszne- mięciutkie, odrobinę wilgotne w środku. Na początku mialam problem z oddzieleniem ich od papieru do pieczenia, ale znalazłam sposób: delikatnie wpycham pod każdą z nich taką płaską, metalową łopatkę kuchenną i bardzo ładnie odchodzą. Link Zgłoś
rene1231 Re: Otręby 26.03.11, 17:02 Dzisiaj poszłam do takiego sklepu ze zdrową żywnością a tam doopa :( Nie ma otrębów :( Chodziłam od sklepu do sklepu i były ale tylko płatki owsiane ,takie co musli sie z nich robi. i co teraz mam zrobić?Ja tu sie psychicznie do nich nastawiłam już miałam iść do koleżanki mielić je w blenderze(bo nie posiadam i młynka do kawy też) miałam napiec byłeczek i co???? Link Zgłoś
rene1231 Re: Otręby 26.03.11, 17:34 Ja to jeszcze sobie wszystko tłumaczyć z pl na grecki wrrrrrr. Może Greczynki też sie odchudzają ,skoro otręby schodzą <myśli> Link Zgłoś