Dodaj do ulubionych

Pomocy..nie wiem co moge zrobic..

30.11.11, 02:58
pomozcie..Nie wiem jak moge sobie pomoc..
Kilka miesiecy temu mialam powazny wypadek a w tym uraz kregoslupa..
Z tego powou spedzilam juz kilka miesiecy na zwolnieniu lekarskim.
Staram sie byc czynna osoba ale jesli zrobie za duzo jednego dnia drugiego nie moge wstac z lozka..Jednak nie w tym jest problem..Nie dzialaja juz na mnie zadne diety..Jem po 600 kalorii i powoli tyje..Ograniczalam weglowodany i nic..Moj maz postanowil w ramach wsparcia tez przejsc na diete, co dla mnie bylo jeszcze bardziej deprymujace.. On jadl 3x tyle co ja i schudl 7 kg w 2 tygodnie a ja nic..Nie wiem co moge zrobic..Moze ktoras z was ma taki problem..
Obserwuj wątek
    • Gość: Majulka Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.11, 14:41
      Izula, najlepiej idź na wizytę do Centrum Leczenia Otyłości. Tam pacjenci odchudzają się pod opieką zarówno lekarza jak i dietetyka. Lekarz bada twój stan zdrowia, ustala przyczynę otyłości, kieruje Cie na potrzebne badania i wraz z dietetykiem ustalają indywidualną dietę. Dlatego lekarz na pewno znajdzie przyczynę wzrostu wagi, w dodatku masz pewność że odchudzanie nie zaszkodzi zdrowiu. Dodatkowo chodzisz co miesiąc na wizyty kontrolne, czyli na bierząco sprawdzane są Twoje postępy, przebieg diety i stan zdrowia. Ja odchudzam się w CLO od 3 miesięcy, mam cukrzycę i nie wiedziałam jaką dietę zastosować. Jestem bardzo zadowolona, mają świetne podejście do pacjenta, schudłam już 10 kg i waga ciągle idzie w dół:) Mają placówki w 20 miastach, adresy znajdziesz na ich stronie www.zdroweodchudzanie.pl.
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 30.11.11, 15:48
      Dalsze ograniczanie podaży energii, nie przyniesie niczego dobrego. Jedynie jeszcze bardziej organizm zacznie się bronić i spowalniać metabolizm. Pani będzie chodzić głodna i zmęczona, a efekty nie będą widoczne. Obecnie jedyną metodą jest zwiększenie podaży energii, aby przywrócić organizm do stanu równowagi i zacząć mu dostarczać niezbędne mu do działania składniki. Początkowo proponuję wzrost do 1000 kcal, a następnie po 200 kcal, aż dojdzie Pani do poziomu około 1800-2000 kcal. Wtedy znajdzie się Pani w punkcie wyjścia. Dopiero teraz będzie Pani mogła zmniejszyć podaż energii o około 500 kcal. Proszę jednak pamiętać, iż kalorie to nie wszystko. Ważne jest odpowiednie zbilansowanie diety. Dlatego najlepiej gdyby skorzystała Pani z pomocy specjalisty. Zachęcam również do sięgnięcia po poniższe artykuły.

Przytyj, a schudniesz
      Jak schudnąć
      Zdradliwe efekty diety cud
    • mi_nutka3 Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 30.11.11, 20:04
      Hej :) Przeczytałam te polecone artykuły i stwierdziłam, że na bardzo podobnych zasadach opiera się dieta, którą ja zaczęłam niedawno stosować. Tzn. dieta strukturalna. Jesz produkty o bardzo dużych zawartościach witamin, minerałów itp. Dzięki nim podkręcasz swój metabolizm i w efekcie chudniesz bez uczucia głodu i bez chandry. Zachęcam Cię do spróbowania. W rzeczywistości ograniczanie kalorii nic nie da, wręcz przeciwnie - organizm wyhamuje tempo przemiany materii by oszczędzać zasoby. Dlatego na diecie trzeba jeść. Tylko jeść określone produkty. Zapraszam Cię na moje forum, gdzie dowiesz się jakie to produkty są tak korzystne dla zdrowia i odchudzania forum.gazeta.pl/forum/f,148712,Dieta_strukturalna.html
      Zachęcam Cię do spróbowania izula03 i podzielenia się swoimi refleksjami. Pozdrawiam:)
    • rotkaeppchen1 Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 01.12.11, 09:29
      Jezeli FAKTYCZNIE jesz malo z zdrowo nie powinnas tyc, nawet lezac. Moze nie powinnas tez chudnac, bo odchudzanie nie dziala wtedy, kiedy sie glodzisz, ale nie powinnas tez tyc. Cos jest nie tak. Zbadaj na poczatek tarczyce (TSH, ft3, ft4, przeciwciala hashimoto, USG). Obecnie coraz wiecej osob ma problemy z tarczyca nie wiedzac o tym. Ja tak utylam 25 kg, jedzac coraz mniej.
      Co do diety, polecam ci metabolic balance. Majac hashimoto nie moglam schudnac na zadnej diecie. Obecnie, po 10 tygodniach stosowania mam 12 kg mniej i caly czas chudne. Pozdrowienia
      • izula03 Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 01.12.11, 13:40
        Dziekuje wszystkim za pomoc.. Boje sie zwiekrzac porcje aby przyspieszyc metabolizm poniewaz nie moge cwiczyc i w moim pojeciu tylko przytyje..Jestem za granica wiec wszelkie polskie poradnie odchudzania odpadaja.. Z programem vitalia rowniez probowalam i tylam...Badalam rowniez tarczyce ale normy angielskie zakwalifikowaly mnie do normy mimo ze poziom hormonow byl bardzo niski.. Dziekuje wam za wszystko. Sprobuje poszukac wiecej informacji na temat diet normujacych poziom insuliny. Po 1.5 miesiaca diety bialkowej bez owocow i warzyw czuje sie ciezka i pelna. Metabolizm mialam zawsze bardzo wolny i nawet uprawiajac czynnie plywanie wizyty w toalecie maksymalnie 2x w tygodniu.. Teraz raz na dwa.. Czuje sie zle.. Od tygodnia wrocilam do warzyw i owocow ale poza dodatkowym kilogramem nie ma roznicy..Dziekuje i piszcie prosze jak przyjdzie wam cos do glowy..
        • rotkaeppchen1 Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 01.12.11, 23:12
          Napisz koniecznie jakie mialas wyniki hormonwo tarczycy, podaj tez normy.
        • rotkaeppchen1 Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 01.12.11, 23:53
          Sama dieta bialkowa, bez obecnosci warzyw nie jest zdrowa. Pamietaj, ze rozne sa zrodla bialka: nie tylko mieso, ryby i nabial ale tez rosliny straczkowe, pedy (np bambusa), grzyby (np boczniaki), pestki slonecznika, dyni, itp. Wazne jest jedzenie trzech - czterech dosc niskokalorycznych posilkow bialkowo-warzywnych: sporo bialka, warzyw, malo tluszczu. Jedyny tluszcz czerpalabym, poza tym, znajdujacym sie w pestkach czy orzechach, z dobrego oleju (lniany, oliwa z oliwek). Najlepiej jesc go do salatek - obecnosc tluszczu warunkuje wchlanianie sie witamin rozpuszczanych w tluszczach. Kalorycznosc spozywanych pokarmow ustawilabym na granicy 1000-1200 kalorii dziennie. Poza tym zadnych dodatkowych weglowodanow, i przede wszystkim zadnych slodyczy. 1-2 razy dziennie owoc typu jablko do posilku, nie miedzy nimi. I oczywiscie duzo wody 3-4 l dziennie.

Jednak dieta ci nie pomoze, nawet najlepsza, jezeli tarczyca jest chora. Dla pewnosci napis wyniki i normy, bo jezeli masz np niedoczynnosc, nie tylko nie schudniesz ale bedziesz tyla, niezaleznie od tego ile i co bedziesz jadla.
        • Gość: MM Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.12.11, 10:15
          Jesli masz niedoczynność tarczycy to jedyna dieta , która zadziała to dieta niskoweglowodanowa. Maksymalnie 100g weglowodanow/dobe i to najlepiej z warzyw ale nie tych bogatoskrobiowych typu ziemniaki. Bialka i tluszcze- normalnie w ramach troche oganiczonego zapotrzebowania energetycznego (dla mnie to 1000-1200kcal/dobe bo mam dośc siedzacy tryb zycia). Dieta wymaga naprawde skrupulatnego liczenia kazdego grama, ale sa efekty. Z niedoczynnoscia tarczycy wbrew obiegowym opiniom da się schudnac.
          • rotkaeppchen1 Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 02.12.11, 21:21
            MM! Mylisz sie, bedac w niedoczynnosci nie da sie schudnac. Ale jezeli sie suplementuje hormony, ktore z tej niedoczynnosci wyciagaja, wtedy jak najbardziej, mimo ze jest znacznie trudniej, niz zdrowemu czlowiekowi. Mi pomogla dieta metabolic balance - w niej nie ma praktycznie w ogole weglowodanow typu ziemniaki, ryz czy chleb. Warzywa i produkty bialkowe.
        • grazkavita Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 02.12.11, 18:26
          Witam! Nie ma sensu mordować się kaloriami, natomiast trzeba sobie jasno powiedziec, że Pani organizm nie wie co to znaczy szczupleć, prawdopodobnie gromadzi wodę i spala białko, a to już bardzo źle!Proszę więc rozsądnie planować swoje posiłki i jeść ZAWSZE O STAŁEJ PORZE 5 POSIŁKÓW DZIENNIE.Rano lekka gimnastyka, popołudniu też trochę ruchu.Dobrze by było brać suplement "slim formula", który przestawia organizm na tryb spalania tłuszczy i ustawia odpowiednią przemianę węglowodanów.Warto też wziąć do pomocy swoją podświadomość i pisać sobie rano i wieczorem: mamnp55kg.planuję swoje posiłki, nie jem słodkiego, jestem zdrowa i piękna. To nieprawda, ale tylko czas teraźniejszy jest rejestrowany przez naszą podświadomość, a ona może pomóc Pani wytrwać i osiągnąć cel.....Proszę się nie martwić gdy waga stoi, organizm się broni, ale cudów nie ma, będzie musiał odpuścić i waga spadnie.... Pozdrawiam
          • rotkaeppchen1 Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 02.12.11, 21:22
            A suplementy i inne cuda darowalabym sobie, serio.
          • izula03 Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 05.12.11, 01:38
            Wszystkim bardzo dziekuje za pomoc..Niestety sport calkowicie odpada. Nie moge sie ruszyc nawet jesli umyje podloge mopem..Nie wiem co macie na mysli piszac suplementy.. Jestem przeciwna wszelkim tabletkom sczegolnie ze teraz lykam okolo 12-18 tabletek przeciwbolowych lub antydepresyjnych dziennie.. Antydepresanty sa czesto podawane zapobiegawczo w uk.. Myslalam o basenie..Nie czuje sie juz atrakcyjna..
            • rotkaeppchen1 Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 08.12.11, 22:31
              Przede wszystkim zajmij sie tarczyca. Jezeli jestes w niedoczynnosci, nie schudniesz, nawet jakbys nic nie jadla, predzej umrzesz z glodu, niz schudniesz. W niedoczynnosci metabolizm jest calkowicie spowolniony, nic nie spalasz, organizm wszystko magazynuje w postaci tkanki tluszczowej.
              Dopiero po wyregulowaniu hormonow tarczycy zabralabym sie za zmiane diety. Hormony tarczycy sa w normie, jezeli masz TSH ok 2 (gora 2,5), ft3 i ft4 nie za niskie, najlepiej procentowo podobne. Zbadalabym tez obecnosc przeciwcial choroby hashimoto plus USG.
              Dopiero kiedy poziom hormonow bedzie w normie, mozesz marzyc o schudnieciu.
              Ja utylam w pare miesiecy 25 kg jedzac coraz mniej - mialam rzut choroby i wszelkie objawy niedoczynnosci. Przez dwa lata nie moglam schudnac, mimo ze suplementuje hormon tarczycy t4 (tyroksyna). Od 12 tygodni stosuje metabolic balance i schudlam juz 13 kg - to bardzo duzo dla kogos z hashimoto. Polecam te metode.
              Co do suplementow: mialam na mysli wszelkiego rodzaju specyfiki i "cudowne tabletki", ktore maja zapewnic utrate kilogramow bez diety, itd.
              Co do innych suplemetnow, sama uzupelniam codziennie witaminy z grupy B, witamine D, selen, chrom i cynk. To wazne, bo w mojej chorobie dochodzi czesto do niedoborow, ktore tez negatywnie wplywaja na metabolizm.
              Pamietaj tez, ze od niektorych lekow antydepresyjnych mozna utyc! Moze z tarczyca jest ok, tylko tyjesz od antydepresantow? Bierzesz je profilaktycznie? Jezeli tak, nie robilabym tego! Profilaktycznie wybralabym sie do psychologa ale nie bralabym chemii - to ostatecznosc, w sytuacji, kiedy depresja jest na tyle poglebiona, ze trzeba troche "pogrzebac" w glowie na plaszczyznie neurologicznej.
              Jezeli faktycznie masz objawy depresji, moze to byc zwiazane z niedoczynnoscia tarczycy - to typowy objaw przy niedoczynnosci. Oczywiscie "masz prawo" miec depresje zwiazana z twoja obecna sytuacja, czyli nieuwarunkowana biologicznie, wtedy bralabym leki antydepresyjne i jednoczesnie zasiegnela pomocy u psychologa lub grupy terapeutycznej. Pozdowienia.
              • rotkaeppchen1 Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 09.12.11, 10:10
                Jezeli bylabys zainteresowana metabolic balance i mieszkasz w okolicach Londynu, zglos sie do tej babki: www.facebook.com/profile.php?id=899430014
                Wczoraj sie oglosila na niemieckiej stronie mb na facebooku.
              • bella_karo Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. 01.02.12, 15:07
                Polecam selen i cynk Power Health. Jest znowu dostepny w Polsce, zwróć uwage na cene. Sprowadza firma Marfarm.
        • rotkaeppchen1 Metabolizm 08.12.11, 22:34
          czyli przemiana materii, nie dotyczy jedynie trawienia i czestotliwosci wyprozniania. To przede wszystkim przemiana materii na poziomie komorkowej, to wazne, zeby to rozrozniac. Ja ostatnie dwa lata biegalam do wc 2 razy dziennie a i tak utylam 25 kg (tarczyca).
    • Gość: rady Re: Pomocy..nie wiem co moge zrobic.. IP: *.play-internet.pl 02.02.12, 19:08
      Witam, jak każda z Was wie odchudzanie wiąże się z wieloma wyrzeczeniami oraz z ciężką pracą podstawą jest odpowiednie dobranie diety i ćwiczenia, ale to jest tylko 50% sukcesu, drugie 50% to trzymanie się swoich postanowień i silna wola, aby wybrać odpowiednią dla siebie diete trzeba zapoznać się chociaż z kilkoma, polecam odwiedzenie strony www.odchudzanieidiety.blogspot.com gdzie znajdziecie różne diety oraz porady o odchudzaniu
      Polecam i zapraszam
      www.odchudzanieidiety.blogspot.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka