Dodaj do ulubionych

jogurty, serki - pytanie

29.07.12, 21:51
jakie jecie? i które spełniają warunki dunkana

tzn. tłuszczu mniej niż 5%
oraz bilans ......białko> węgle+ cukry

ja głównie kupuje w Tesco i tam niestety po za serkiem Emilki
oraz dziś w Netto erkiem Hula Krasula nie znalazłam żadnegoinnego serka oraz jogurtu spełniającego te warunki

czy warunki bilansu wpływają na chudnięcie? czy można to ominąć i kupować np. z małą iloscia tłuszczu?
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: jogurty, serki - pytanie 29.07.12, 23:34
      > oraz bilans ......białko> węgle+ cukry

Nie mam pojęcia, kto i po co wymyślił to równanie. Nabiał, poza białym serem, nie jest najbogatszym źródłem białka, słyszałam o 1(!) jogurcie, który "spełniał" to dziwaczne równanie.

Ja jadłam zwykłe, chude twarogi (jakiejkolwiek firmy - łowicz, zielona łąka z biedronki, piątnica...), Emilki zawitał do mojego Tesco dopiero niedawno, bardzo dobry. Jadłam też serek homo naturalny tescowy.
      Jogurty - jaki podleciał naturalny (ofkors żadne greckie czy bałkańskie, bo tłuste jak pieron), najczęściej Zott, raz się skusiłam na Milkland 0,1% tłuszczu, ale za to 6% węgli, więc wolałam taki, który miał jednego i drugiego po 3%. Jadłam też serki wiejskie piatnicy, i "lekki" 3% i zwykły 5%, teraz w Tesco jest też wieśniak Milkland albo mlekovita (nie pamiętam) też w opakowaniach po 500g - taka seria oznaczona, że specjalnie dla tesco blabla. Bardzo dobry, a ponadto nawet jak zgęstnieje, to nie kwaśnieje, jak piątnica.
      • robak.rawback Re: jogurty, serki - pytanie 05.08.12, 18:26
        jak przedmowczyni - nabial ne ma za duzo protin w sobie.
        bialy twarog byl jeszcze oetkera w kubelkach po pol kilo albo kilo - on mial w miare sporo wegli i nie za dzuo tluszczu. taki z cyklu na serniki.
        www.oetker.pl/uploads/pics/twarog_01.gif
        osobiscie sie nie przejmuje jak jogurt albo serek ma kolo 5% tluszczu - przynajmniej jest jadalny. grecki odtluszczony tez jem.
        tez jadam ser zolty - kupuje z normalnej zawartosci tluszczu bo lightowe w/g mnie paskudne - wsadzam taki plasterek lub dwa w kubku na 30 sekund do mikrofali - on sie topi i kupa tluszczu z niego wychodzi - wylewam z kubeczka mieszam z szynka pokrojona w kwadraciki i mam taki ala hamburger, dobry smak sera zoltego - sporo protein przewaznie jest w zoltym serze - ale wytopiony tluszcz. tylko szybko twardnieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka