Dodaj do ulubionych

rano czy wieczorem

IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 08:29
kiedy najlepiej ćwiczyć słyszałam że rano, ale rano nie mam za bardzo jak więc ćwiczę wieczorem, czy to jest tak że jak ćwiczy się rano to spala się tłuszcz a jak wieczorem zjedzone kalorie
Obserwuj wątek
    • default Re: rano czy wieczorem 10.08.12, 08:45
      Ja się nie znam co prawda, ale statystycznie rzecz biorąc to raczej mało kto ma czas na ćwiczenie rano :) A to czy się spala tłuszcz czy zjedzone kalorie to zależy od bilansu energetycznego, jeśli zjadłaś mniej kalorii niż spala Twoj organizm przy wykonywaniu ćwiczeń, to jasne że zacznie spalać rezerwy, czyli tłuszcz. Niezależnie od tego czy to będzie rano czy wieczorem :)
      • rotkaeppchen1 Re: rano czy wieczorem 10.08.12, 10:29
        Spalanie kalorii nie zalezy tylko i wylacznie od bilansu energetycznego! Wyobraz sobie, ze jesz po poludniu posilek zawierajacy 600 kcal, wczesniej zjadlas dwa po 300. W sumie 1200, w ciagu dnia spalilas wiecej, wiec niby powinnas chudnac. Ale: jezeli bedziesz cwiczyc bezposrednio po posilku, nie spalisz tluszczu, bo organizm bedzie pobieral energie z dopiero co zjedzonego posilku. Jednak, jezeli odczekasz ok.4 godzin, bedziesz w czasie cwiczen spalac energie zmagazynowana w postaci tluszczu.
        • kasiadwa Re: rano czy wieczorem 14.08.12, 20:22
          zgodze się z przedmówcą, ja ćwicze rano przed śniadaniem 30min rowerek nie przekraczajac pulsu 130. Fakt-rano ciężko ale wieczorem musiałabym drałować 60 min a tak wole rano pobudzić organizm. Pozdrawiam
          • rotkaeppchen1 Re: rano czy wieczorem 15.08.12, 00:33
            Ja jestem przedmowczynia ;-)
        • malyszon1 Re: rano czy wieczorem 15.08.12, 10:07
          otkaeppchen1 napisała:
          >Ale: jezeli bedziesz cwiczyc bezposrednio po posilku, nie spalisz tluszczu,
          > bo organizm bedzie pobieral energie z dopiero co zjedzonego posilku.

Zastanów się co piszesz. Jeśli organizm pobierze energię z posiłku, to tej energii nie będzie później do podtrzymania funkcji życiowych organizmu i wtedy to ustrój pobierze sobie energię z magazynu- czyli tłuszczu. Nie ma różnicy czy tłuszcz spalimy podczas ćwiczeń czy podczas leżenia, ważne że zostanie spalony.
          • ajaksiowa Re: rano czy wieczorem 15.08.12, 10:27
            To co pisze rotka jest logiczne,zresztą znawcy tematu też zalecają ćwiczenia co najmniej dwie godziny po posiłku,chodzi tu chyba o przemianę materii/?/więc w związku z tym nie ma znaczenia pora ćwiczeń/?/jeżeli przy tym jest dieta-czyż nie?
          • rotkaeppchen1 Re: rano czy wieczorem 16.08.12, 17:43
            Gdyby organizm pobieral energie do podtrzymywania funkcji zyciowych ze zmagazynowanego tluszczu, musialabym juz dawno nie zyc. Poglebiajaca sie niedoczynnosc tarczycy spowodowala u mnie wzrost wagi o 25 kg. Moj metabolizm potwornie zwolnil. Przy czym bardzo malo jadlam. Niestety, funkcje zyciowe zachowalam a nie schudlam a nawet tylam.
            Nawet po wyregulowaniu hormonow nie chudlam, mimo ze jadlam zdrowo i bardzo duzo sie ruszalam.
            Zaczelam stosowac metode metabolic balance i zrzucilam cala nadwage, jedzac wiecej, niz w czasie najglebszej niedoczynnosci. W odchudzaniu najwazniejsze jest to, zeby naprawic "zepsuty" metabolizm. Potem juz idzie z gorki, nawet jezeli je sie ciut wiecej.

Chudniecie to nie jest tylko i wylacznie kwestia ujemnego bilansu energetycznego. Gdyby tak bylo, bedac w niedoczynnosci schudlabym 25 kg a nie utyla, bo bardzo malo jadlam i jezeli jadlam, to zdrowo. Organizm ludzki to nie jest kociol, do ktorego sie wszystko wrzuca, miesza i oczekuje, ze bedzie dzialac wg konkretnego wzoru matematycznego. Jasne, trzeba uwazac na kalorie, zeby miec mniej wiecej wglad w to, ile energii dostarcza sie organizmowi ale wazniejsze jest to, co sie je, oraz co z czym sie laczy. To klucz do prawidlowego funkcjonowania organizmu. Takze picie duzej ilosci wody, odpowiedno dlugie przerwy miedzy posilkami, unikanie produktow o wysokim IG, umiarkowany ruch, itp. Odchudzanie i utrzymanie prawidlowej wagi, przy zalozeniu, ze jest sie zdrowym (np wyregulowana tarczyca) to skutek wielu czynnikow. A nie tylko zmniejszenie bilansu energetycznego.
          • kasiadwa Re: rano czy wieczorem 17.08.12, 07:10
            malyszon1 napisał:

> otkaeppchen1 napisała:
            > >Ale: jezeli bedziesz cwiczyc bezposrednio po posilku, nie spalisz tluszczu
            > ,
            > > bo organizm bedzie pobieral energie z dopiero co zjedzonego posilku.
            >
            > Zastanów się co piszesz. Jeśli organizm pobierze energię z posiłku, to tej ener
            > gii nie będzie później do podtrzymania funkcji życiowych organizmu i wtedy to u
            > strój pobierze sobie energię z magazynu- czyli tłuszczu. Nie ma różnicy czy tłu
            > szcz spalimy podczas ćwiczeń czy podczas leżenia, ważne że zostanie spalony.
            >

Nie mogę się zgodzić, nie powinno się ćwiczyc bezpośrednio po jedzeniu tylko minimum godzinę po spożyciu posiłku .
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka