Dodaj do ulubionych

dieta w ciąży

21.06.02, 15:01
cześć.
zawsze byłam pulchniutka, okrąglutka.
w pierwszej ciązy przytyłam ponad 20kg - fakt odpuściłam sobie, nie żebym
obżerała sie ponad miarę, ale nie "pilnowałam".
i mimo przeróżnych diet, aerobiców i wiecznego "ograniczania się" nie udało mi
się wrócić do wagi "z przed".
teraz znowu jestem w ciąży i myśl, o kolejnych 20kg z których większość
zostanie na zawsze bardzo mnie przeraża.
wiem że nie pora teraz na odchudzanie, ale może jeśli będę trzymać jakąś
rozsądna dietę i nie będę przekraczała iluś tam kalorii .....
pomóżcie!
może któraś mgłaby zaproponować mi "dzienny jadłospis" taki wiecie żebym się
nie głodziła, żeby były i witaminy i inne odzywcze, ale żeby nie było ani o pół
kalorii za dużo!?!??????
bardzo proszę
Obserwuj wątek
    • aleksandra.cichocka Re: dieta w ciąży 22.06.02, 11:43
      Okres ciąży nie jest właściwym czasem na odchudzanie, ale dieta powinna być
      bogatsza w produkty zawierające dużo witamin i składników mineralnych. Warto
      dokonać pewnej modyfikacji diety w kierunku uniknięcia nadmiernego przytycia
      spowodowanego zwiększeniem tkanki tłuszczowej. Można to osiągnąć ograniczając
      słodycze i zamieniając na chude tłuste produkty mleczne i mięsne.
      Od prawidłowego odżywiania się kobiety w czasie ciąży w dużej mierze
      zależy zdrowie jej dziecka zarówno w dzieciństwie, jak i w późniejszym okresie
      życia. W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na białko, większość witamin i
      składników mineralnych. Natomiast dopiero od czwartego miesiąca ciąży do końca
      ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na kalorie, ale tylko o 300 kcal dziennie.
      Dlatego w czasie ciąży należy jeść produkty o jak największej wartości
      odżywczej i jak najbardziej urozmaicone, aby dostarczyć organizmowi matki i
      dziecka wszystkich niezbędnych składników. Aby nie utyć za bardzo trzeba
      ograniczyć cukier i słodycze, tłuszcze i zamiast tłustych produktów wybierać
      chude, zamiast smażenia wybierać gotowanie, pieczenie np. w rękawie foliowym, w
      folii itp.
      1/ Podstawę diety powinny stanowić produkty zbożowe. Dają one uczucie sytości,
      dostarczają dużo błonnika, który chroni przed zaparciami, często występującymi
      w ciąży. Dostarczają wartościowego białka roślinnego, witamin z grupy B
      (głównie B1 i PP), magnezu, żelaza, cynku oraz cennych dla kobiet w ciąży
      nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z produktów zbożowych należy wybierać
      pieczywo z pełnego ziarna, kaszę gryczaną, jęczmienną, płatki zbożowe (musli) -
      szczególnie wartościowe są płatki owsiane.
      2/ Mleko i produkty mleczne powinny znajdować się każdego dnia w jadłospisie
      kobiety w ciąży. Dostarczają one wysokowartościowego białka, witaminy B2,
      której niedobory często występują w ciąży (świadczą o tym np. pękające kąciki
      ust), a przede wszystkim łatwo przyswajalnego wapnia. W ciąży zapotrzebowanie
      na wapń wzrasta o połowę, z uwagi na konieczność zbudowania mocnych kości
      noworodka i uchronienie matki przed odwapnieniem kości i zębów. Kobieta w ciąży
      powinna wypijać codziennie około 3 szklanek mleka, jogurtu lub kefiru i zjadać
      porcję sera białego. Aby z produktami tymi nie dostarczyć zbyt dużej ilości
      tłuszczu, czyli aby nie przytyć za bardzo (i nie zjadać zbyt dużo sprzyjającego
      tłuszczu nasyconego) należy z tej grupy wybierać produkty chude.
      3/ Mięso powinno się zjadać 4 razy w tygodniu. Dostarcza ono
      wysokowartościowego białka, witaminy B1, PP, B12 (zapotrzebowanie na tę
      witaminę w ciąży wzrasta prawie o połowę), cynku, żelaza. Najlepsze jest chude
      mięso. Kobiety w ciąży nie powinny jeść mięsa w postaci surowej (tatara,
      niewysmażonych befsztyków) w obawie przed zarażeniem się toksoplazmozą, chorobą
      która jest bardzo niebezpieczna dla przebiegu ciąży. Niewskazane są również
      podroby. Wątróbki nie należy jeść w ciąży, gdyż zawiera ona dużo witaminy A, a
      nadmierna jej ilość może być w ciąży szkodliwa. Kobiety w ciąży nie powinny bez
      zaleceń lekarza przyjmować witaminy A.
      Dwa razy w tygodniu należy zamiast mięsa zjadać rybę. Najlepsze są tłuste ryby
      morskie, gdyż zawierają one niezbędne w ciąży nienasycone kwasy tłuszczowe
      omega-3. Poza tym ryby morskie dostarczają jodu, którego niedobory występują w
      polskim społeczeństwie. Jod jest konieczny do prawidłowego rozwoju płodu a
      zwłaszcza jego mózgu.
      Wędliny najlepiej jeść chude, aby uniknąć spożywania nadmiernej ilości
      tłuszczu.
      Zaleca się unikanie tłuszczu zwierzęcego (słoniny, smalcu, boczku) i
      zastąpienie go olejami (poleca się dwie łyżki dziennie), najlepiej rzepakowym
      bezerukowym lub oliwą z oliwek.
      4/ W ciąży należy jeść dużo warzyw (różnych) i pamiętać o owocach (ale w
      mniejszej ilości, niż warzywa). Są one źródłem witamin C, E, beta-karotenu,
      kwasu foliowego (jest to witamina z grupy B), flawonoidów, soli mineralnych,
      błonnika. Szczególne znaczenie odgrywa kwas foliowy, chroni on przed wadami
      rozwojowymi u noworodków. Zwiększone spożycie kwasu foliowego jest konieczne
      dla prawidłowego przebiegu ciąży jeszcze przed zajściem w ciążę i w pierwszych
      trzech miesiącach ciąży. Kwas foliowy zawarty jest głównie w zielonych
      częściach warzyw (w sałacie, brokułach, szpinaku, wszystkich odmianach kapusty,
      natce pietruszki) oraz w pomarańczach.
      Ważne jest, aby w ciąży było w pełni pokryte zapotrzebowanie na
      witaminę C. Aby dostarczyć odpowiedniej ilości beta-karotenu (prowitaminy
      A), w ciąży powinno się codziennie jeść surówkę z marchewki, pomidory lub pić
      sok pomidorowy albo wielowarzywny.
      5/ Aby zbytnio nie przytyć w ciąży, lepiej jest ograniczyć słodycze, gdyż
      zawarty w nich cukier to tzw. „puste kalorie”. Ponadto w słodyczach często
      znajdują się duże ilości tłuszczu.
      6/ Unikanie produktów mocno solonych i zmniejszenie ilości soli dodawanej w
      czasie gotowania, niedosalanie na talerzu może zabezpieczyć kobietę w ciąży
      przed tworzeniem się obrzęków i wystąpieniem nadciśnienia.
      Wszystkim przyszłym i obecnym mamom życzę szczęśliwego macierzyństwa, Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka