kol5 21.08.02, 15:57 Proszę mi podać kilka przykładów prawdłowych połączeń pieczywa, ziemniaków, ryżu, mięsa z innym produktem. Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
kol5 Re: prawidłowe połączenia 26.08.02, 12:06 Proszę o odpowiedź. Chcę zrzucić trochę kilogramów, a sądzę, że prawidłowe połączenia składników, pomogą mi w osiągnięciu zamierzonego celu, nie czyniąc uszczerbku na moim zdrowiu. Pozdrawiam Link Zgłoś
marwa Re: prawidłowe połączenia 26.08.02, 12:28 kol5 napisała: > Proszę o odpowiedź. Chcę zrzucić trochę kilogramów, a sądzę, że prawidłowe > połączenia składników, pomogą mi w osiągnięciu zamierzonego celu, nie czyniąc > uszczerbku na moim zdrowiu. > Pozdrawiam To proste. Ziemniaki(ew ryz czyli ogolnie biorac weglowodany) z warzywami lub mieso (bialka) z warzywami. Zacznij liczyc ile jesz kalorii przestan jesc slodycze a na pewno schudniesz. Link Zgłoś
marceepalina Re: prawidłowe połączenia TAK 26.08.02, 19:24 to co mowi marwa dziala !!!!!! absolutnie. I to dosyc szybko zauwazysz na wadze i duzo wody mineralnej tylko prosze pamietac ze fasola i groch to surogat miesa i to jesc tylko z innymi wazrywami podobnie orzechy i magdaly odstawic w ogole owoce, chociaz ja je nieraz lubie jesc na sniadanie z takim chlebem ryzowym...ale to chyba nie powinno sie )))) Link Zgłoś
magdalena26 Re: prawidłowe połączenia 26.08.02, 15:12 ziemniaków, ryżu, pieczywa, kasz (grupa węglowodanowa) nie powinno się łączyć z białkiem zwierzęcym i roślinnym (mięso, ryby, warzywa strączkowe) obie grupy za to bez problemu można łaczyć z warzywami zielonymi. Link Zgłoś
kol5 Re: prawidłowe połączenia 28.08.02, 13:08 Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Na odpowiedź eksperta pewnie bym się nie doczekała. I nie ma to już znaczenia, bo tak naprawdę to najlepszymi eksertami są osoby, na których efekty prawidłowych połączeń są namacalne. Ja zamiast słodyczy serwuję sobie potężne porcje stresu. To daje lepsze efekty niż słodycze. Raz jescze dziękuję i pozdrawiam wszystkich Link Zgłoś
kol5 Re: prawidłowe połączenia 03.09.02, 20:23 Jeszcze jedno pytanie. To, że każdy produkt z warzywami, to jasne. Ale czy np. ziemniaczki z masełkiem, kefirkiem.(czy to już zabronione?) Mięsko oprócz wody czym popijać? Kawa, co z kawą? Placki ziemniaczne po węgiersku - uwielbiam. Co z nich może pozostać przy diecie? Jajka - sadzone, na maśle. Czy gotowane na miękko?/to jakby logiczne, ale może niewiele kalorii oszczędzam jedząc sadzone, niż gotowane?/ Płatki - mleko czy jogurt do nich? Pozdrawiam Przepraszam za takie pytania Link Zgłoś
malgossia Re: prawidłowe połączenia 04.09.02, 00:13 Nie jestem wielka znawczynia tego tematu(niestety), ale tak to wyglada na moje oko: - ziemniaki+ maslo=ok, ale ziemniaki(weglowodany)+kefir(bialko)= zle... w koncu najwazniejsze zeby nie laczyc bialek i weglowodanow. - z popijaniem to nie wiem, ponoc najlepiej pic na pol godz. przed posilkiem i ok. godz. po posilku(zeby nie rozwodnic kwasow zoladkowych) - kawa nie wiem dokladnie, cos obilo mi sie ze nie z mlekiem - hmmm... narobilas mi smaku plackami ziemniaczanymi ;)) nie wiem czym sie roznia wegierskie od 'zwyklych' ale to nie jest najzdrowszy produkt(chlona tluszcz- optymalni sie juz raduja ;)) - jajka sa ok, i smazone i gotowane; oszczednosc kalorii zalezy od ilosci masla jaka pakujesz :) ale pamietaj tez ze troche tluszczu potrzebujemy np do syntezy wit. A czy innych DEK-ow ;) - platki to jest moj wielki bol. Ani mleko ani jogurt, lecz np sok. Platki to wegle, a mleko/jogurt- bialko czyli wielki grzech ;) Pozdrawiam i zycze wytrwalosci, ja zrezygnowalam po tyg(zle sie czulam, moze dziwne ale tak bylo). Link Zgłoś
malgossia Re: prawidłowe połączenia 04.09.02, 00:15 kwasy zoladkowe= kwasy trawienne... :) spac spac! Link Zgłoś
kol5 Re: prawidłowe połączenia 04.09.02, 14:42 Dzieki Malgosia. Odpowiedz mi tylko czy nie wiesz przypadkiem dlaczego trują naszego Prezydenta? On na śniadanie je z przykazu dietetyka, płatki z jogurtem. Link Zgłoś
malgossia Re: prawidłowe połączenia 04.09.02, 17:48 Hieh :) nie nazwalabym tego takim typowym truciem, poprostu taki posilek bedzie gorzej trawiony niz gdyby platki i przetwory mleczne byly jedzone osobno(tzn nie podczas jednego posilku). Polega to na tym, że weglowodany potrzebuja do trawienia enzymu zasadowego, a bialka kwasnego. Link Zgłoś
kol5 Re: prawidłowe połączenia 04.09.02, 20:25 rozpoczęłam nowy wątek nawiązujący do płatków. Placki ziemniaczane sobie odpuszczam / a propos - po węgiersku to z gulaszem, są przepyszne!!!!/ Ale koniec z tym!!! Ale płatki? Coś w końcu muszę jeść. Pozdrawiam Cię Małgosiu. Trzymam kciuki za Twoją i moją silną wolę. Link Zgłoś
malgossia Re: prawidłowe połączenia 04.09.02, 20:35 W sumie to te placki ziemniaczane(ale zwylke i bez cukru) to od czasu do czasu (u mnie to max. 5 razy w roku) mozna zjesc :) w koncu nie laczymy w nich bialek z weglami. Ja z platkow z mlekiem tez nie zrezygnuje, mniam :)) Niestety teraz nie moge za bardzo poddac sie diecie nielaczenia, gdyz widmo sesji poprawkowej sprawie ze mam wilczy apetyt na same zakazane rzeczy :) Pozdrawiam i rozniez trzymam kciuki za wytrwalosc! Link Zgłoś
kol5 Re: prawidłowe połączenia 04.09.02, 21:15 Sesja poprawkowa, to też stres. to mnie właśnie załatwia! Co studiujesz? Link Zgłoś
malgossia Re: prawidłowe połączenia 04.09.02, 21:32 Jestem na elektronice i telekomunikacji, a ty na czym? Ehh nie lubie tych tygodni zaliczen, egzaminow bo potrafie wtedy zjesc kilka kolacji ;) Link Zgłoś
kol5 Re: prawidłowe połączenia 04.09.02, 21:40 Umysł ścisły. Zawsze żałowałam, że nie dochowałam miłości matematyce. Ja ciągle się uczę. Teraz psychologia. To też mnie fascynuje, od kiedy odkryłam, że nie jestem maszyną. Idę uśpić dzieci. Do jutra! Link Zgłoś
malgossia Re: prawidłowe połączenia 06.09.02, 23:13 Psychologia to ciekawy kierunek, jednak ja bym poległa przy pewnie SPOREJ liczbie książek jakie trzeba czytać. Cóż to że nie jestem maszyną to wiem :) ale czasem przydałoby się pracować tak jak maszyna ;) Pozdrawiam! Link Zgłoś