Dodaj do ulubionych

wypadają mi włosy

28.08.02, 22:25
przez kilka miesięcy się odchudzałam, stosując dietę 1000 kcal. 2 mies. temu
powróciłam do normalnego odżywiania. Jednak od niedawna wypadają mi włosy i
to garściami! Pomocy! Niedługo będę musiała nosić perukę! Jakich witamin/soli
mineralnych brakuje w moim organizmie i jak zlikwidować ten niedobór? czy
przyjmowanie tabletek ze skrzypu polnego może pomóc?
Obserwuj wątek
    • s4ms3l Re: wypadają mi włosy 29.08.02, 18:49
      Polecam Ci art. "Aby włos nie spadł z głowy":
      www1.gazeta.pl/warszawa/1,34903,958619.html
      Myślę, że jest tam rada na Twój problem.
    • ami202 Re: wypadają mi włosy 12.09.02, 07:00
      martini13 napisała:

> przez kilka miesięcy się odchudzałam, stosując dietę 1000 kcal. 2 mies. temu
      > powróciłam do normalnego odżywiania. Jednak od niedawna wypadają mi włosy i
      > to garściami! Pomocy! Niedługo będę musiała nosić perukę! Jakich
      witamin/soli
      > mineralnych brakuje w moim organizmie i jak zlikwidować ten niedobór? czy
      przyjmowanie tabletek ze skrzypu polnego może pomóc?

brak zelaza moze byc przyczyna twojego problemu.

pozdr. ami
      • agat1 Re: wypadają mi włosy 12.09.02, 07:34
        tabletki ze skrzypu są skuteczne, oczywiscie zażywane przez odpowiednio długi
        czas. Tylko pamiętaj, aby przy nich pić dużo wody, bo bardzo wysuszają organizm.
    • aleksandra.cichocka Re: wypadają mi włosy 12.09.02, 21:09
      Jeśli wypadają włosy należy zwrócić szczególną uwagę, aby w diecie znajdowały
      się produkty ze wszystkich grup, bo w każdej z nich znajdują się różne
      witaminy, składniki mineralne, białko. Warto wybierać pieczywo ciemne zamiast
      jasnego, kasze gryczaną, jęczmienną, płatki owsiane, warto jeść dużo warzyw
      oraz każdego dnia owoce, mleko, jogurty, kefir, często rośliny strączkowe, 2
      razy w tygodniu ryby morskie.
      Najważniejszymi witaminami dla zdrowia włosów są witaminy - z grupy B:
       biotyna, zwana witaminą piękności, leczy łojotok skóry, zapobiega łupieżowi,
      wypadaniu włosów, nadaje im połysk. Zawdzięcza to siarce, która jest niezbędna
      dla rozwoju zdrowych włosów. Włosy zbudowane są bowiem w 97% z keratyny -
      substancji białkowej zawierającej siarkę. Biotyny dostarczają orzechy, migdały,
      ciemne pieczywo, nasiona słonecznika a także drożdże.
       kwas pantotenowy łagodzi stany zapalne skóry, przeciwdziała wypadaniu włosów
      i przedwczesnemu ich siwieniu. Dobrym jego źródłem są ryby, pieczywo
      pełnoziarniste, zwłaszcza z pestkami słonecznika, chociaż w największej ilości
      zawarty jest w drożdżach.
       witamina B2 (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Jej główne źródła to -
      mleko i produkty mleczne, nasiona strączkowe, ciemne pieczywo, szpinak.
      Niszczy ją światło słoneczne (dlatego mleko, kefir należy trzymać w ciemnym
      miejscu) i soda oczyszczona (nie powinno się jej dodawać do gotowania np.
      fasoli).
       kwas foliowy chroni przed przedwczesnym siwieniem. Najwięcej kwasu foliowego
      dostarczają warzywa zielonolistne (sałata, szpinak, natka pietruszki, brokuły,
      kapusta) a także pomarańcze, banany.
       PABA (kwas paraaminobenzoesowy), zwany „witaminą w witaminie”, gdyż zawsze
      występuje z kwasem foliowym. Nadaje on włosom zdecydowaną barwę, sprawia, że są
      gęste, chroni je przed wypadaniem i przedwczesnym siwieniem. Spożywanie
      produktów bogatych w kwas foliowy zapewnia również pokrycie zapotrzebowania na
      PABA.
      - beta-karoten (czyli prowitamina A) sprawia, że włosy są gęste, mają piękny
      połysk, nie wypadają i nie łamią się. Główne jego źródła to czerwone i
      pomarańczowe oraz zielonolistne warzywa i owoce: marchewka, pomidory, papryka,
      dynia, szpinak, sałata, brokuły, szparagi, awokado, morele (także suszone) i
      brzoskwinie. Aby beta-karoten był dobrze przyswojony przez organizm do surówek
      dodaje się olej.
      - witamina C chroni włosy przed wypadaniem i pobudza ich odrastanie. Osoby
      palące potrzebują więcej tej witaminy. Dlatego m.in palenie papierosów
      powoduje, że włosy stają się kruche, łatwo się łamią, są szare, bez połysku.
      Witaminę C czerpiemy z owoców i soków cytrusowych, jagodowych, z dzikiej róży a
      także z papryki, zielonolistnych warzyw (wszystkich odmian kapusty, natki
      pietruszki, sałaty), pomidorów.
      - witamina E zapewnia odpowiednie natłuszczenie włosów, przeciwdziała ich
      wysuszeniu i łamaniu się. Sprawia, że stają się sprężyste i pięknie lśnią.
      Witaminę tę dostarczają oleje, orzechy, migdały, ciemne pieczywo i niektóre
      warzywa.
      Włosy są ładniejsze, mocniejsze i zdrowsze, jeśli w naszym pożywieniu
      są odpowiednie ilości takich składników mineralnych, jak: siarka (mięso, ryby,
      mleko, kapusta, rzeżucha, cebula, czosnek, rzodkiewki, rośliny strączkowe),
      krzem (herbatki ze skrzypu, płatki owsiane, ciemne pieczywo, warzywa), cynk -
      jednocześnie zapobiega przed przedwczesnym siwieniem włosów (cebula, czosnek,
      płatki owsiane), żelazo (chude mięso, ryby, warzywa, ciemne pieczywo).
      Aby włosy były dobrze odżywione, zachowały połysk, sprężystość i
      elastyczność, aby nie były wysuszone i kruche należy codziennie pić około 2
      litrów płynów - wody mineralnej, soków i herbatek owocowych i ziołowych (ze
      skrzypu, mięty, rumianku, dzikiej róży, pokrzywy). Skrzyp polny poprawia
      kondycję włosów.Pozdrawiam
      • ami202 Re: wypadają mi włosy 13.09.02, 02:33
        • agat1 do Eksperta 13.09.02, 08:32
          W takim razie jak się mają zdrowe włosy do odchudzania ? Ja stosuję dietę
          bogatą w warzywa i owoce, a ubogą w mięso. Nie jadam też pieczywa (1-2 kromki
          pełnoziarnistego dziennie) ani warzyw strączkowych, bananów też nie. Paznokcie
          są przy tej diecie tak twarde, że nie pamiętam, czy miałam takie kiedykolwiek.
          Ale włosy wypadają garściami. Jakie badania mzna zrobić, żeby stweirdzić, czego
          brakuje w organiźmie ? dziękuje z góry za odpowiedź
          Agat1
          • aleksandra.cichocka Re: do Eksperta 13.09.02, 21:49
            W diecie 1000kcal jest zbyt mało żywności, aby w 100% pokryć dzienne
            zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. W czasie odchudzania
            kaloryczność diety jest zmniejszona, je się mniej produktów a zapotrzebowanie
            na składniki jest takie samo, jak u osoby szczupłej nie odchudzającej się. W
            czasie odchudzania zaleca się stosowanie diety urozmaiconej i uwzględnianie
            produktów ze wszystkich grup, aby dostarczyć, jak najwięcej składników i aby
            było jak najmniej niedoborów. Im bardziej dieta odchudzająca będzie zgodna z
            zasadami racjonalnego żywienia, tym niedobory te będą mniejsze. Ale mimo to w
            czasie stosowania diety 1000kcal zaleca się przyjmowanie 1 tabletki dziennie
            preparatu witaminowo-mineralnego. Bardziej poleca się przyjmowanie preparatu,
            który zawiera różne witaminy i składniki mineralne na poziomie dziennego
            zapotrzebowania, niż duże dawki wybranych witamin lub składników mineralnych.
            O rodzaju i celowości przeprowadzonych badań decyduje prowadzący lekarz.
            Pozdrawiam
          • skysoblue włoski.... 29.09.02, 23:26
            Kup skrzyp polny,cynk i multiwitaminę.Skrzyp polny zażywaj przez pierwszy
            miesiąc po 4 tabl/dobę,cynk(najlepiej forte-silniejszy) 1 tabl/dobę.Efekty
            widać po miesiącu i co najważniejsze regularność tu się liczy.Mialam ten sam
            problem i pomogło.Poza tym-dobre są nasiona słonecznika,lecz trzeba liczyć się
            z ich dość wysoką wartością odżywczą..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka