Dodaj do ulubionych

efekt jo-jo

29.01.03, 12:08
od dluzszego czasu probuje schudnac...niestety, nie moge. Chyba to wina
efektu jo-jo..jeden dzien jem tylko zdrowe i nie tuczace rzeczy na drugi
dzien natomiast rzucam sie na czekolade i ciastka, jem na noc itp. co zrobic?
jak walczyc z jo-jo ...jak schudnac..( od tygodnia biegam co drugi dzien po
20 min ) moze to cos pomoze...?:(
Obserwuj wątek
    • easy123 Re: efekt jo-jo 05.02.03, 21:52
      Moge ci opisac jak ja chudne. Ot, zredukowalem wszystkie porcje jedzeniowe dosc
      solidnie. Z grubsza jem polowe tego co kiedys, duzo mniej chleba i ziemniakow
      ale moze wiecej ogorka i jablek.
      Naprawde zaczalem tracic wage kiedy przestalem jesc slodycze za rada kogos kto
      wlasnie tak zrobil. Przez pierwszy tydzien bylo mi bardzo ciezko bez czekolady
      ale pozniej sie przyzwyczailem i za slodyczami juz tak nie tesknie. Uwazam tez
      na owoce ktore sa slodkie. Czasem zjem slodki owoc ale niezbyt czesto. W zamian
      jem pomidory, papryke, lodygi selera. Jak jestem bardzo glodny pije rozne ziola
      i owocowe herbatki. Acha, raz to zjadlem odrobine sernika z owocami (ale nie
      byl zbyt slodki) o to mnie troche wybilo z rownowagi i tego weekendu juz nic
      nie schudlem.
      Jezeli chodzi o wage to nie mozesz kierowac sie pojednynczym pomiarem wagi
      jednego dnia. Waga moze sie dosc mocno wahac glownie z powodu roznej ilosci
      wody w organizmie. Mam bardzo dokladna wage a juz kilka razy obserwowalem ze
      wieczorem klade sie czasami o 2 kg ciezszy niz wstaje rano. A przyczyna bylo
      suche powietrze wiec prawie 2 litry wody zgubilem przez oddychanie w ciagu
      nocy.
      Kobietom moze byc nawet trudniej bo miesieczne zmiany hormonalne tez zmieniaja
      ilosc wody w organizmie. Autor ksiazki "Hacker's diet" (dostepna za darmo na
      Internecie) sugeruje zeby usredniac wage z ostatnich 10 dni i obliczona liczbe
      zapisywac. Dopiero wtedy robiac to codziennie mozna obserwowac czy twoja waga
      idzie w dol czy w gore czy stoi w miejscu. Roznice wagi z dnia na dzien nie
      maja prawie znaczenia. U mnie jest tak, ze czasami nie ma roznic w wadze przez
      szereg dni pomimo niskiej kalorycznosci posilkow ale od czasu do czasu jest
      jeden solidny i trwaly spadek np o 1 kg albo o 1/5 kg. Bywalo ze po naprawde
      dietetycznym dniu i solidnym wysilku fizycznym nastepnego dnia bylem ciezszy. A
      to dlatego, ze zmeczone wysilkiem miesnie puchly i gromadzily wode.
      Zeby zgubic 1 kg wagi na tydzien trzeba srednio zjesc o 1000 kal dzienie mniej
      niz sa potrzeby twojego ciala.
      Ja na przyklad musze utrzymac ilosc zjedzonych kalorii na poziomie 1500
      dziennie. Co mi w tym pomaga? Czytam etykietki roznych produktow i sie z nich
      ucze ile kalorii jest gdzie. Jezeli masz dostep do jakichs tabeli kalorcznosci
      to zobaczysz jak ogromna ilosc kalorii tkwi w tluszczu albo czekoladzie. Mozna
      sie przestraszyc. Nie uwierzysz tez ale np jedno jablko moze miec az 100 kal.
      Czyli gdybym zjadl 20 jablek na dzien i nic wiecej prawdopodobnie prawie wcale
      bym nie schudl. A mowi sie, ze jak chcesz schudnac to jedz jablka. Guzik!
      Kiedys jadlem duzo jablek i nic z tego. Teraz wiec wiem ze to tylko taki pic z
      tymi jablkami ktory dziennikarze lubia zamieszczac w magazynach.
      A efekt jo-jo dotyczy raczej dlugoterminowych zmian liczonych w kategoriach
      tygodni lub nawet lat - a nie dni.

• carrie_syd Re: efekt jo-jo 06.02.03, 01:31
        Hej , dzieki za odpowiedz, w sumie to wiem co masz na mysli z efektem jo-jo ze
        jest dlugoterminowy. To chcialam napisac, moja wina. Chodzi mi o to ze np przez
        jakis czas (ok miesiaca) dbam o siebie, tzn cwicze, nie jem przesadnie i w
        miare zdrowo. Trace na wadze..fajnie, potem jednak cos mi sie przestawia i
        zaczynam znow jesc ile sie da i co tylko bardziej kaloryczne..oczywiscie efekt
        taki ze tyje szybciej i bardziej ...mam juz calkiem ladny cellulitis na udach i
        nawet na brzuszku co mnie bardzo denerwuje i zniecheca do dalszej diety. Wiem
        dziwne ale tak jest w moim przypadku. Wlasnie o to mi chodzi ..
        A co do jablek to nie wiem czy sa kaloryczne czy nie, wiem ze nie maja tluszczu
        i sa bardzo zdrowe (duzo witamin ) wiec i tak polecam jedno dziennie. :)
        • easy123 Re: efekt jo-jo 06.02.03, 02:31
          A zwrocilas uwage na to co pisalem o slodyczach? Bo tu moze byc pies
          pogrzebany. Jedzenie slodyczy bardzo pobudza apetyt.
          • carrie_syd Re: efekt jo-jo 06.02.03, 04:59
            o to napewno, nie mam co to tego watpliwosci, wiesz teraz nie jem duzo
            slodyczy, wlasciwie wcale i nie mam takiej potrzeby, ale jak mowie, ze jakis
            czas po prostu mnie napadnie, wtedy kiedy bede miala zly dzien i powiem
            sobie : "a co tam "i koniec...znow wszystko przepadlo....
    • dundee_girl Re: efekt jo-jo 06.02.03, 03:57
      Ja przytylam troche po wyjezdzie z Polski i nie moge sie tego bagazu pozbyc. Co
      troche schudne to po jakims czasie nabieram. Chodze 2-3 razy w tygodniu na
      silownie i staram sie nie jesc po 18 (przynajmniej zadnych bomb kalorycznych).
      Ogolnie bez cwieczen i diety chyba sie tak jak ja nie obedziesz.

Pozdrawiam
      • carrie_syd Re: efekt jo-jo 06.02.03, 04:57
        no tak , ja mam ten sam probelm , mieszkam w Australii prawie 3 lata, od kiedy
        tutaj przyjechala to zaczelam tyc, w PL jakos udawalo mi sie trzymac figure.
        Nie chodze na silownie, zaczelam biegac, moze to cos da, jednak w domu
        cwiczylam troche jakis rok temu..zadnych efektow...chyba slodycze i cala reszta
        tego ochydnego jedzonka napompowanego chemia jest nie do zbicia !!!
        • dundee_girl Re: efekt jo-jo 06.02.03, 05:05
          To musi byc cos w australijskim jedzeniu bo ja tez tu mieszkam:-)

Pozdrawiam z okolic Sydney
          • carrie_syd Re: efekt jo-jo 08.02.03, 08:14
            to chyba masz racje, jestem tutaj niecale 3 lata i pomimo ze jadam te wszystkie
            fat free i tak nic to nie daje..niby nie ma tluszczu za to nawala pelno cukru.
            pozrawiam z Mosman :)
            • dundee_girl Re: efekt jo-jo 10.02.03, 01:53
              Sprawdz poczte napisalam do Ciebie na priva:-)
              • carrie_syd Re: efekt jo-jo 13.02.03, 07:17
                a ja odpisalam ale nie wiem czy to dotarlo do Ciebie...mopze gdzies tam zginelo
                na Central Coast ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka