Dodaj do ulubionych

Czym zastąpic cukier?

08.03.03, 14:18
Dążę do ograniczenia cukru białego do 0.
Przestałam słodzić herbatę, to znaczy pijam tylko czerwona i zieloną i ich
nie słodzę.
Kawę muszę słodzić (pije tylko 1 dziennie)! Słodziłam miodem, ale
przeczytałem, ze źle bo_coś_tam, zaczęłam słodzić cukrem brazowym z trzciny
cukrowej, ale nie jestem pewna czy to ma sens, czy to rzeczywiście o wiele
lepsze od białego?
Do wypieków kupiłam fruktozę. Sprawdziła się, ale jest bardzo droga.
Glukoza podobno niedobra, bo...??? (wysoki indeks gilkem.?), pamiętam, że
kiedys propagowano glukozę, że taka dobra.

Jak to jest?
Czym słodzić?
Obserwuj wątek
    • easy123 Re: Czym zastąpic cukier? 08.03.03, 20:04
      W sumie to najlepiej nie uzywac cukru wcale. Spozywanie cukru jest pewnym
      nalogiem i moim doswiadczeniu nie mozna jesc malo cukru: albo duzo, albo wcale.
      Jezeli zainteresujesz sie nie jedzeniem cukru to oczywiscie dla smaku mozesz
      uzywac innych komponentow ktore daja poczucie slodyczy ale bez kalorii.
      Jest znany ziolowy preparat (z rosliny rosnacej na jakies wyspie na Atlantyku)
      ktorego kilka kropli jest w stanie oslodzic mocno herbate. Mozna go takze
      uzywac do wypieku ciasta bez cukru. Niestety nie pamietam nazwy ale moze ktos
      inny na forum wie. Jedyny szkopul moze w tym, ze jest to roslina znana od
      stosunkowo niedawna (ostatnie 20 lat) wiec nie jest tak na 100% sprawdzone czy
      nie jest szkodliwa dlugoterminowo.
      Druga rzecz to oczywiscie Aspartam - ten sam srodek ktorym slodza light czy
      diet drinki. Zbadano go bardzo dobrze i nie ma podejrzen, ze aspartam jest
      szkodliwy czy rakotworczy.
      Sacharyna uzywana kiedys dosc powszechnie jest szkodliwa.

Ale ty tak jak mi sie wydaje wbrew tytule, ze szukasz najlepszego cukru a nie
      czegos co cukier zastapi wiec byc moze pisze nie na temat. Bo przeciez
      probujesz fruktozy, ktora jest kalorycznie takim samym cukrem jak cukier
      trzcinowy.
      • je4 Re: Czym zastąpic cukier? 22.03.03, 13:13
        Jak pogodzić opinię easy123 o Aspartamie z tym co znalazłem na stronie:
        erykzielina.republika.pl/cukier.htm
        Oto ten tekst:

Aspartam (słodzik), jest najniebezpieczniejsza substancja masowo dodawana do
        żywności, w tym także do odżywek dla dzieci, do niektórych witamin i
        farmaceutyków. Doktor Mark Gold pisze: W połowie lat osiemdziesiątych odkryto,
        że producent aspartamu na kilka sposobów fałszował wyniki badań.
        Amerykanski Urząd ds. Leków i Żywności wiedząc, że ten substyt cukru -
        popularnie zwany słodzik - wywołuje wiele zaburzeń - od zaników pamięci po
        nowotwory mózgu, dopuścił go do ogólnego stosowania w pożywieniu.
        Udokumentowane objawy chorobowe to: udary mózgu (apopleksje), nudności, bóle
        głowy, drętwienie, skurcze mięśni, tycie, wysypki, depresje, zaburzenia wzroku,
        napady niepokoju, utratę słuchu, zaburzenia mowy, pamięci, bóle stawów,
        trudności w oddychaniu, rozdrażnienie, bezsenność.

Spożywanie tego środka może wywołać lub zaostrzyć przebieg nastepujących
        chorób:
        nowotwory mózgu,
        stwardnienie rozsiane,
        epilepsja,
        syndrom chronicznego zmęczenia,
        choroba Parkinsona, Alzeimera,
        zanik pamieci, chloniak,
        wady wrodzone,
        cukrzyca.

Gdzie jeszcze znajduje się aspartam ?
        Nawet nie zdajemy sobie sprawy w jakich produktach "żywnościowych" dla ludzi
        występuje ta i inne trucizny, wchodzące w skład różnych polepszaczy smaków
        potraw ( glutaminian sodu, kwas glutaminowy, fenyloalanina ), których na rynku
        spożywczym jest bardzo dużo.
        Np. Frytki, we wszystkich wędlinach, rozpuszczalna herbata, śmietanka do kawy,
        w pieczywie z tzw. polepszaczem, chipsy, jogurtach, sławetnych zupkach,
        (wiadomo o jakie chodzi).
        Te szkodliwe substancje nazwano konserwantami, które poprawiają smak, zapach, i
        kolor, emulgatorami, zagęstnikami. Ponadto aspartam znajduje sie w napojach
        mlecznych,słodkich drinkach, w napojach owocowych.
        Żywność XXI wieku jest tylko dobra dla producentów. Starajmy się nie spożywać
        żywnosci doktora Frankensteina, Aspartam:
        Pod numerem E-951 w liście dodatków do żywności kryje się właśnie Aspartam jako
        słodzik.

Trzeba odnowić pamięć, jak nasze Babcie gotowały z naturalnych składników
        żywność. Nie znano chorób groźnych, jak obecnie. Chemia jest wszechobecna;
        naszym zadaniem jest nie kupować, takiej żywności nie spożywać, informować,
        przestrzegać, innych o zagrożeniach wynikających w wieku średnim chorób.
        Produkty spożywane z obecną chemią mają w sobie bombę z opóźnionym zapalnikiem.
        • easy123 Re: Czym zastąpic cukier? 22.03.03, 16:40
          Sa rozne zrodla informacji. Czasem ludzie pisza co im sie podoba i to wyslylaja
          na Internet a pozniej te bzdury sa powtarzane przez innych.
          Kiedys zrobilem przeglad danych naukowych na temat aspartamu uzywajac PubMed i
          nie znalazlem ani jednej przegladowki ktorej autor bylby zatroskany jego
          toksycznym wplywem. Wrecz przeciwnie, wszyscy twierdza, ze aspartam jest
          bezpieczny. W cos trzeba wierzyc. Ja wierze w solidne prace naukowe a
          najbardziej lubie jak je sobie przeczytam i sam stwierdze ze sa dobre.
          W tzw popularnej prasie jest duzo "ciemnoty" typu co ze siemie lniane obniza
          cholesterol albo cell phone powoduja raka mozgu. Nie mozna sie dac temu
          wszystkiemu zwariowac choc wiem, ze dla kogos kto nie jest specjalista to
          dzungla.
          • splenda Easy, myslalem ze ty jestes normalny 24.03.03, 07:27
            a ty jestes po prostu idiota, jezeli piszesz ze nie znalazels potwierdzenia ze
            aspartam nie jest zdrowy. Ale najgorze jest to ze oczekiwales jakiejs wzmianki
            na ten temat w fachowych pismach. Czy ty myslisz ze Monsanto daloby jakiemus
            dupkowi napisac ze ich produkt powoduje swira u dzieci, ktorzy potem staja sie
            nienormalnymi doroslymi? A o formaldehydzie kolega slyszal?

Wiesz easy, od dzis bede traktowal wszystko co piszesz z wielka rezerwa. Sowa i
            Chris sa jednak duzo bardziej wiarygodni.

PS SProbuj uzywac spledny, easy. Nikomu innemu tego nie zycze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka