Dodaj do ulubionych

odchudzam się i NIC...

• zizzzy Re: odchudzam się i NIC... 25.03.03, 18:26
      jak dlugo w jaki sposob, co jesz czego nie jesz. to wsyztko ma wplyw
    • kruszyna6 Re: odchudzam się i NIC... 29.03.03, 11:58
      W wakacje trochę się odchudzałam i schudłam 10kg a teraz też chcę schudnąć,ale
      brakujev w takiej silnej woli jak w wakacje.Teraz mam 15 lat ,168 cm wzrostu,90
      cm w pasie i ważę 90kg.Co mam zrobić aby ta silna wola znowu się pojawiła?
    • mjma Re: odchudzam się i NIC... 31.03.03, 11:00
      na siłę woli nie ma rady, albo chcesz być gwiazdą;-)))), albo nie
      powodzenia
      m
    • pete35 Re: odchudzam się i NIC... 16.05.03, 09:54
      zpraszam może będziemy umieli Pani pomóc lek. med. Piotr Kwieciński Centrum
      Leczenia Otyłości w Sopocie tel.604 628 702 e-mail pete_kwiecinski@op.pl
    • gingerus Re: odchudzam się i NIC... 16.05.03, 10:07
      Znalazłam ten artukól w serwisie -Interia-
      Mam PCO i tez problemy z waga . Moze zbadasz sobie poziom hormonów.
      Ptrzeczytaj dokładnie. Nie sugeruj sie iz jest tu duzo o zachodzeniu w ciaże .

----------hormonów męskich jest za dużo-----------------

Wiele kobiet o chorobie dowiaduje się dopiero wtedy, gdy nie może zajść w
      ciążę / INTERIA.PL
      Zespół policystycznych jajników to schorzenie hormonalne występujące u kobiet.
      Objawia się zaburzeniami miesiączkowania, owulacji, niepłodnością, trądzikiem,
      nadwagą, nadmiernym wzrostem owłosienia typu męskiego.

Schorzenie wykrywane jest nawet u nastolatek. Jego przyczyną jest zaburzenie
      regulacji wydzielania męskich hormonów płciowych - androgenów. Jajniki
      zawierają liczne, drobne torbieliki pęcherzykowe, wypełnione tlenem. Dochodzi w
      nich do nieprawidłowej przemiany materii. Pęcherzyki te zaburzają pracę
      jajników, które zaczynają produkować więcej androgenów. Podwyższony poziom tych
      hormonów skutkuje nieregularnymi cyklami miesiączkowymi, zanikiem owulacji i
      miesiączki. U niektórych kobiet występuje owłosienie typu męskiego. Pojawia się
      ono na odcinku między wzgórkiem łonowym a pępkiem, wokół sutków, na piersiach,
      ramionach, plecach, udach i podudziach, na twarzy, zwłaszcza na brodzie i nad
      górną wargą.

Przyczyna schorzenia nie jest dokładnie znana. Do niedawna sądzono, że to
      choroba o podłożu wyłącznie hormonalnym. Ostatnie badanie dowodzą jednak, że
      można ją uważać za chorobę polimetaboliczną, czyli związaną z zaburzeniami
      przemiany materii. Choroba może prowadzić do bezpłodności, nadciśnienia
      tętniczego, choroby wieńcowej, miażdżycy, zawału serca, cukrzycy, otyłości i
      raka trzonu macicy. Kobieta chorująca na zespół policystycznych jajników, która
      zajdzie w ciążę, musie liczyć się z ryzykiem poronienia.

Jak rozpoznać chorobę?

Sygnały ostrzegawcze to nieregularne miesiączki, nadmierne owłosienie w
      miejscach typowych dla mężczyzn, problemy z tłustą, trądzikową cerą. Chore tyją
      w charakterystyczny sposób - tkanka tłuszczowa odkłada się głównie w jamie
      brzusznej i wokół talii. Nie zawsze wszystkie te objawy występują naraz. Wiele
      kobiet o chorobie dowiaduje się dopiero wtedy, gdy nie może zajść w ciążę.

Badania i leczenie

Jeśli zaobserwujesz u siebie wyżej wymienione objawy, zgłoś się do ginekologa
      endokrynologa. Przy podejrzeniu tego schorzenia zaleca się badanie
      ultrasonograficzne, w którym można zobaczyć zmiany pęcherzykowate jajników.
      Dodatkowe wykonuje się badania hormonalne - sprawdza, czy we krwi jest
      podwyższony poziom androgenów.

W przypadku zespołu policystycznych jajników stosuje się leczenie hormonalne
      lub operacyjne (np. przy użyciu laparoskopu). Istotne jest to, czy kobieta chce
      mieć potomstwo. Jeśli chce zajść w ciążę poddaje się ją kuracji hormonalnej,
      podczas której przyjmuje preparaty obniżające poziom męskich hormonów.

(INTERIA.PL)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka