Dodaj do ulubionych

SMAKUJE WAM STEVIA?

30.01.07, 09:52
Bo mnie wcale, kupiłam i ziele i proszek, i jakoś nie mogę tego dodawać, nie
czuję słodkości, tylko jakiś taki lukrecjowaty ziołowy posmak. Chyba
wyrzuciłam pieniądze. Macie na to jakiś patent? A może przesłać trochę komuś
do spróbowania?
Obserwuj wątek
    • olanc Re: SMAKUJE WAM STEVIA? 30.01.07, 09:55
      Ależ Ty jesteś niesamowita w zdobywaniu potrzebnych produktów ! Gdzie Ty to
      dostałaś ? Nie pamiętam żeby któraś z wypłukiwaczek stosowała stevia, ale
      Malgaska jest tu od początku więc ma szerszą wiedzę. Hmmm....ja uwielbiam
      lukrecję więc może by mi smakowało... Pozdrawiam i gratuluje efektów :)
      • misia_mama_ptysia gdzie kupiłas Stevie? 30.01.07, 11:10
        No własnie. Podziel się informacjami, gdzie i za ile, bo o smaku juz wiemy :))
        Aaaa i zajrzyj na post o serwatce, bo chyba Ty juz cos stosowałaś?
        Pozdrawiam
        misia :))
    • malgaska Re: SMAKUJE WAM STEVIA? 30.01.07, 23:19
      Choć jestem cały czas wielka fanką PWT to muszę sie powiedzieć że nie było mi
      dane zdobyć tej stevi...w moich sklepikach ze zdową żywnością ich nie
      mieli...widziałam co prawda na allegro chyba.. ale nie miałam pewności czy o to
      na pewno chodziło... z tego co sie orientuje żadna z dziewczyn raczej nie
      próbowała a przynajmniej sie nie chwaliła tym faktem....
      Podziwiam zapał... gratuluje efektów... i czerpie energie i zapał do walki z
      Waszych sukcesów... tego było nam wszystkim trzeba... :)pozdrowionka
    • kompotzsushi STEVIA 31.01.07, 00:34
      Moje Kochane, kupiłam stevię na allegro - tam były liście kruszone i całe i
      jeszcze fluid. Wybrałam liście (wpiszcie po prostu "stevia" albo "stevia
      rebaudiana" i wyszuka).

Jak już ją dostałam i spróbowałam (zaparza i gotuje się ją w wodzie, powstaje
      płynny "zielony cukier", przepis na stronie poniżej), to stwierdziłam, że może
      słodzik, czysty czyli wyciąg ze stevii byłby lepszy.

Na przesyłce był adres internetowy www.natura24.pl , na tej stronie jest link do
      stron stevii. Kupiłam więc 100g (okazało się, że 2 opakowania po 50g) perparatu
      o nazwie STEVIOSID (niestety, prawie 7 dych)
      amadeo24.pl/product_info.php?products_id=52 i sądzę, że o ten preparat
      chodziło Ann Louise Gittleman. Z moich obserwacji wynika, że stevia chyba w
      Polsce nie jest dopuszczona do spożycia "doustnego", więc firma sprzedaje ją
      jako kosmetyk.

I wiecie, co jest z tego wszystkiego najgorsze? Że mi ta cholerna stevia w ogóle
      nie smakuje, może któraś chce odkupić 50g tego proszku (u mnie się raczej
      zmarnuje)? Postaram się jakoś przemóc, żeby zużyć choć trochę, spróbuję dodać do
      tych "ciasteczek" i walnąć łychę przypraw, może w formie stałej mi jakoś
      wejdzie, bo jak dorzucam do koktailu, to mnie mdli.

A zdrowa ta stevia podobno, że hoho! brrr
      • jagi1234 Re: STEVIA 04.02.07, 22:10
        i co kompotzsushi, ktoś już kupił od ciebie ta stevię? może ja bym kupiła - bo
        chcę spróbować, ale znowu nie mam śmiałości zaryzykować całą porcję..
        • kompotzsushi Re: STEVIA 06.02.07, 01:31
          jagi, czemu nie?
          Zaczęłam sobie dosypywać po szczypcie do różnych rzeczy, może z czasem się
          przyzwyczaję. Ale dwóch opakowań po 50g raczej nie zużyję. Jedno mam
          nienaruszone. Za 100g zapłaciłam 68,32zł (+przesyłka), czyli wychodzi ok.34zł
          za 50g, a oni za samo 50g biorą 40,40zł, jak chcesz, to proszę bardzo, mogę Ci
          jeszcze po przyjacielsku odsypać do spróbowania trochę liści, bo też kupiłam, no
          i odbiję Ci na ksero ich ulotkę... Tylko napisz skąd jesteś, jak nie bardzo
          daleko, to mogłybyśmy się spotkać na "wręczenie" stevii. Ja jestem z Łodzi,
          bywam też czasem w Warszawie, a mój mąż w Poznaniu dość często (ja czasem z nim
          też).
          A jak nie, to poczta...
          • jagi1234 Re: STEVIA 06.02.07, 15:10
            kompotzsushi, to super. Ja jestem z warszawy, czy to nie bardzo daleko? :) ja
            sie wybieram do Lodzi, ale pewnie to nastapi gdzies tak za miesiac. To za
            pozno. A ty?
            • kompotzsushi Re: STEVIA 06.02.07, 20:35
              A ja jutro będę w Warszawie.
              Na Mokotowie - w galerii, koło południa mam spotkanie, a potem wracam do Łodzi,
              ale przedtem mogę mieć trochę czasu wolnego.
              • jagi1234 Re: STEVIA 06.02.07, 22:25
                o kurcze, dobrze ze zajrzalam! ja w zasadzie jestem w pracy od 10 do 17, ale
                nie tak daleko od Galerii.. hm, mogłabym wyskoczyc na chwilę. A której by to
                było, przed spotkaniem?
              • jagi1234 Re: STEVIA 06.02.07, 22:31
                może trochę za póxno zajrzałam, ale na wszelki wypadek podaję mój
                telefon:606966337, gdybys jeszcze zajrzała na forum to może nam sie uda jakos
                spotkać (po prostu zadzwoń jutro jak bedziesz już wiedziała jak wygladasz z
                czasem).
                dzieki
                • kompotzsushi Re: STEVIA 07.02.07, 00:05
                  Jagi, wrzuciłam Ci mój nr telefonu na maila gazetowego (już wcześniej, hehehe).
                  Nie wiem dokładnie, o której będę już wolna, ale zadzwonię jak będę wiedziała. W
                  razie czego poczekam albo podjadę gdzieś bliżej Ciebie, zobaczymy. Pakuję stevię
                  i do jutra!
                  • kompotzsushi Re: STEVIA 10.02.07, 18:25
                    jagi, i jak ta stevia?
                    • jagi1234 Re: STEVIA 12.02.07, 12:38
                      stevia bardzo dobra ;)) (przynajmniej nie gorsza w smaku od slodzika, ktorego
                      zawsze uzywalam a nie lubie). Poza tym ja jej uzywam po cwierc szczypty -
                      starczy mi pewnie do konca zycia :). I serwatka na ktora czekalam tydzien do
                      mnie dotarla, robie sobie koktajle i jestem zachwycona!
                      Jeszcze raz dzieki za stevie kompotzsushi, i zajzyj na maila, wysle ci to co
                      obiecalam.
                      • kropka1005 Re: STEVIA 21.02.07, 18:57
                        ile gram kupić tej stevii?Przymierzam sie do diety, jeszcze nie dostałam
                        książki, czytam na razie forum, chciałabym zbierać juz produkty, bo widzę, ze
                        trochę kaski trzeba wyłożyć...napiszcie proszę. Kopotzsushi - dzieki z alinka
                        do tego forum, gdyby nie ty, nie wiedziałabym ze wogóle taka dieta istnieje:)
                        wielkie dziękiAgnieszka.(również łodzianka:))
                        • kompotzsushi Re: STEVIA 25.02.07, 12:09
                          Proszku ze stevii wystarczy 50g, można też kupić fluid, jest smaczeniejszy.

Dziewczyny, nie sprowadzałabym stevii tylko do dodatku smakowego-słodzika, który
                          zresztą wg mnie jest niepotrzebny na PWT.
                          Znalazłam lepsze zastosowanie : jako naturalny konserwant domowego soku
                          żurawinowego. Taki sok, niestety dość szybko "kiśnie" (zmienia lekko smak, może
                          to nie jest niezdrowe, ale niezbyt smaczne), nawet zawekowany i trzymany w
                          lodówce - trwa to ok. 5-7dni. Szczypta stevii w każdym słoiku przedłuża jego
                          trwałość o tydzień, więc można spokojnie zrobić sobie zapas w słoikach na
                          półtora tygodnia.
                          • makowapanienka2 Re: STEVIA 02.03.07, 19:49
                            Z tego co ja wiem to stevia jest dopuszczona do sprzedaży w Polsce. Czytałam o
                            niej w Super Linii i kiedyś z jakąś herbatką ziołową miałam taką malutką
                            saszetkę w formie reklamy. To była chyba herbatka firmy Bio Active
                            Pozdrawiam A
                          • makowapanienka2 Re: STEVIA 02.03.07, 19:54
                            A tutaj znalazłam taką stronkę
                            www.stevia.pl/index.php?id=0&id2=1127729784
                            • kompotzsushi Re: STEVIA 02.03.07, 20:18
                              Właśnie z tej strony kupiłam stevię i to właśnie oni przysłali mi taką uwagę, że
                              sprzedają ją jako kosmetyk. Niemniej jednak sądzę, że nie ma się czego obawiać.
                              Poza tym przyzwyczaiłam się już do tego smaku, od czasu do czasu.

makowapanienko2, Ty też "wypłukujesz"?
                              • makowapanienka2 Re: STEVIA 03.03.07, 16:36
                                Też, też a jest co wypłukiwać ;-) Właściwie to tak na poważnie zaczęłam dzisiaj,
                                bo dopiero dzisiaj kupiłam sok z żurawin i olej lniany. Od środy stosuje
                                wszystkie punkty planu z wyjątkiem właśnie żurawin a olej lniany łykałam w
                                kapsułkach no i owoców jadłam więcej niż powinnam. Potraktowałam to jako
                                przygotowanie do diety. Jak narazie z wyjątkiem pierwszego dnia czuje się
                                świetnie i mam nadzieję że wytrwam. Dzisiaj rano się ważyłam i mam 2 kg mniej.
                                Pozdrawiam A
                                • kompotzsushi Re: makowapanienko! 03.03.07, 19:56
                                  BRAWO!
    • kompotzsushi ciekawostka 11.03.07, 15:07
      "stevia rebaudania bertoni

Mozna sie tylko domyslac komu zalezalo na tym, aby substytut cukru i sztucznych
      slodzikow typu sorbit, xylit, asparsam znalazl sie na zakazanym indeksie. 22
      lutego 2000 znalazla sie na nim stevia rebaudania bertoni. Roslina ta zawiera w
      10%-ach steviosidy, grupe skladnikowa 250 razy slodsza od weglowodanow. Zakaz
      sprzedazy i produkcji stevi w UE wyszedl z inicjatywy belgijskiego laboratorium
      objecia jej ustawa Novel Food, ktora stosowana jest dla zywnosci pochodzacej z
      laboratoriow genetycznych. W zwiazku z tym, ze testy takowe nie zostaly
      przeprowadzone, stevia zostala wprowadzona na indeks roslin zakazanych. Stevia
      uprawiana jest w UE od 15 lat i sluzy jako alternatywny slodzik dla ludzi
      odzywiajacych sie dietetycznie, poniewaz posiada bardzo niewielka wartosc
      kaloryczna. W sprzedazy znajdowala sie ona jako herbata. W Paragwaju stevia jest
      uzywana jako slodzik do herbaty przez tamtejsza ludnosc od setek lat. Odkryta i
      opisana zostala ona koncem 19-ego stulecia przez wloskiego badacza Bertoni, stad
      jej nazwa.

Wprawdzie cofnieto licencje dla hurtownikow i wiekszosc duzych producentow
      wycofala swoja oferte, ale stevia jest nadal na rynku. W postaci paszy
      zwierzecej w internecie. Bioproducenci przypominaja czasy kiedy algi staly na
      indeksie zakazanych produktow spozywczych i rozprowadzane byly jako 'bogaty w
      jod dodatek do kapieli'. Przypuszcza sie, ze stevia znajdzie sie w ofercie
      spozywczej pod stara jej nazwa: 'ziolo slodnicze'."
    • kompotzsushi JUŻ MI SMAKUJE 11.03.07, 16:17
      trzeba dodawać bardzo mało, tak by słodycz była ledwie wyczuwalna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka